Sumujen laituri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sumujen laituri
Le Quai des brumes
Ohjaaja Marcel Carné
Käsikirjoittaja Jacques Prévert
Perustuu Pierre MacOrlan (=Pierre Dumarchais), romaani.
Säveltäjä Maurice Jaubert
Pääosat Jean Gabin
Michèle Morgan
Michel Simon
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Tuotantoyhtiö Ciné Alliance
Ensi-ilta 1938
Kesto 91 min
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Sumujen laituri on Marcel Carnén ohjaama ranskalaiseen runollisen realistinen elokuva vuodelta 1938. Elokuva on sävyltään varjoisa ja surumielinen, ja sitä on myöhemmin pidetty yhtenä seuraavan vuosikymmennen film noir -elokuvien innoittajista.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina on sovitus Pierre Mac Orlanin samannimisestä alkuperäistekstistä, jonka pohjalta käsikirjoituksen muokkasi Jacques Prévert. Armeijasta karannut Jean kohtaa Le Havre:n satamakaupunkiin saavuttuaan nuoren Nellyn ja nousee hänen "suojelijoitaan" vastaan tuhoisin seurauksin. Tärkeitä teemoja sumuun kietoutuvassa kuvauksessa ovat viha, rakkaus, kosto ja mustasukkaisuus.

Yksityiskohtia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elokuvan juoni poikkeaa merkittävästi sen pohjana olleesta, vuonna 1927 ilmestyneestä romaanista Le Quai des brumes. Jean Gabinin tulkitsema miespääosa on yhdistelmä kahdesta eri romaanihenkilöstä, jotka ovat Mac Orlanin tekstissä Jean Rabe (boheemitaiteilija) ja Marcel Lannois (sotilaskarkuri). Filmiversion Nelly on puolestaan monimutkaisesta taustastaan huolimatta suloinen ja viaton, romaanissa taas prostituutioon päätyvä tanssityttö.
  • Alkuperäinen tapahtumapaikka on Lapin Agile -niminen kuuluisa kabaree Pariisin Montmartren kaupunginosassa. Kyseessä on merkittävä taide-elämän keskus, jossa myös kirjailija Pierre Mac Orlan, alkuperäiseltä nimeltään Pierre Dumarchey vietti 1900-luvun vaihteessa aikaansa.
  • Elokuvaohjaaja Jean Renoir vihastutti Marcel Carnén muistelmien mukaan käsikirjoituksesta vastanneen Jacques Prévertin nimittämällä Sumujen laituria fasistiseksi elokuvaksi.
  • Vuonna 2007 Oscar-ehdokkaana olleessa, Ian McEwanin menestysromaanin perustuvassa Sovitus -elokuvassa käytetään viittauksena taustalla pyörivää Nellyn ja Jeanin ikonista kohtausta.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jean Gabin  … Jean  
 Michel Simon  … Zabel  
 Michèle Morgan  … Nelly  
 Pierre Brasseur  … Lucien  
 Édouard Delmont  … Panama  
 Raymond Aimos  … vahti Vittel  
 Robert Le Vigan  … taiteilija  
 René Génin  … tohtori  
 Marcel Pérès  … autonkuljettaja  
 Léo Malet  … sotilas  
 Jenny Burnay  … Lucienin ystävä  
 Roger Legris  … hotellipoika  
 Martial Rèbe  … asiakas  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hal Erikson: Port of Shadows - synopsis Allmovie. Rovi. Viitattu 1.4.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]