Suininlahden koulu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Venäjä (ven. Росси́я, Rossija), virallisesti myös Venäjän federaatio (ven. Росси́йская Федера́ция, Rossijskaja Federatsija Ru-Rossiyskaya_Federatsiya_Rossiya.ogg kuuntele (ohje)) on kahteen maanosaan ulottuva valtio, joka käsittää suurimman osan pohjoisesta Euraasiasta.

Venäjän federaatio on vuoden 1993 perustuslain mukaan puolipresidentiaalinen tasavalta. Se on liittovaltio, joka koostuu 83 liittovaltiosubjektista. Venäjän rajanaapureita ovat Norja, Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Valko-Venäjä, Ukraina, Georgia, Azerbaidžan, Kazakstan, Kiina, Mongolia ja Pohjois-Korea. Lisäksi Venäjän läheisyydessä sijaitsevat Yhdysvaltojen Alaska ja Japani, joihin on kumpaankin vain vähän merimatkaa.

Venäjä on noin 17 miljoonan neliökilometrin pinta-alallaan alueeltaan selvästi suurin valtio maailmassa, ja se peittää enemmän kuin kahdeksasosan maapallon maa-alueista. Vuonna 2011 se oli maailman yhdeksänneksi väkirikkain maa noin 139 miljoonalla asukkaallaan.[3] Venäjä käsittää suurimman osan Pohjois-Aasiaa ja noin 40 prosenttia Euroopasta ja sen alue jakautuu yhdeksälle aikavyöhykkeelle[4]. Maassa on lukuisia eri kasvillisuus- ja maatyyppejä. Venäjällä on maailman suurimmat mineraali- ja energiavarat: kaasuvarat ovat maailman suurimmat, kivihiilivarat toiseksi ja öljyvarat kahdeksanneksi suurimmat.[3] Maalla on maailman suurimmat metsävarat, ja sen järvissä on noin neljäsosa maailman sulasta makeasta vedestä. Osa maan luonnonvaroista on hankalasti hyödynnettävissä.[5]

Nimenmuutos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suininlahden koulu oli alun perin nimeltään Toivalan yläaste, mutta nimi muutettiin vuonna 2008, koska nykypäivänä ei enää virallisesti ole ylä- ja ala-asteita, ja yhä enemmän on perustettu kaikki vuosiluokat 1–9 käsittäviä yhtenäiskouluja. Toivalan kouluksi koulua ei voitu nimetä, sillä Suininlahden koulun vieressä sijaitseva ala-aste sai kyseisen nimen.

Koulu rakennettiin vuonna 1990 paikalla aiemmin sijainneen puurakenteisen ja heikkokuntoisen "vanhan koulun" tilalle. Ennen Suininlahden koulun rakentamista Toivalan, Vuorelan ja Jännevirran oppilaat kävivät ylimmät (7,8 ja 9) luokat silloisella Siilinjärven yläasteella. Tontilla aiemmin sijainneessa vanhassa koulussa opetettiin tilan puutteen vuoksi silloisten Vuorelan ja Toivalan ala-asteiden ylimpiä luokkia. Loppuvaiheessa rakennuksessa sijaitsi Toivalan ala-asteen puukäsityöluokkia.

Ruokala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suininlahden koulun kouluravintola, "Manteli", valittiin Vuoden Kouluravintolaksi vuonna 2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.