Student Peace Prize

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Student Peace Prize on norjalainen rauhanpalkinto, joka myönnetään joka toinen vuosi opiskelijalle tai opiskelijajärjestölle, joka on tehnyt merkittävää työtä rauhan edistämiseksi tai vaikuttanut ihmisoikeuksien edistämiseen. Palkinto annetaan kaikkien norjalaisten opiskelijoiden nimissä ja toimintaa johtaa Student Peace Prize -sihteeristö Trondheimissä, joka valitsee kansallisen nimityskomitean. Komiteaan kuuluu edustajia yliopistoista ja korkeakouluista ympäri Norjaa sekä myös itsenäinen Peace Prize -komitea joka myöntää palkinnon. Palkintotilaisuus pidetään International Student Festivalin aikaan Trondheimissä.

Komitea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peace Prize -komitea on vuodesta 2010 lähtien koostunut yhdeksästä jäsenestä, joista neljä tulee Norjan kansallisesta opiskelijaliitosta (NSO) ja yksi opiskelijoiden ja akateemikkojen kansainvälisen avun rahastosta (SAIH). Loput neljä ovat asiantuntijajäseniä, jotka eivät ole opiskelijoita.

Vuoden 2011 komitean jäseniä olivat muun muassa Nobelin rauhanpalkintokomitean entinen puheenjohtaja, Ole Danbolt Mjøs, Norjan entinen kauppaministeri ja tämän hetkinen Norjan Punaisen Ristin pääsihteeri, Børge Brende sekä Gro Holm, toimittaja Norjan Yleisradiosta (NRK).

Entisten komiteajäsenten joukkoon kuuluvat esimerkiksi entinen pääministeri ja Oslo Center for Peace and Human Rightsin johtaja Kjell Magne Bondevik, Norwegian Institute of International Affairsin johtaja Jan Egeland, International Peace Research Institute Oslon (PRIO) entinen johtaja Stein Tønnesson sekä Norjan entinen ulkoministeri ja Norjan Punaisen Ristin puheenjohtaja, Thorvald Stoltenberg.

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkuusneuvosto hyväksyy ehdotuksia kaikilta kiinnostuneilta osapuolilta. Ehdokkaiden täytyy olla joko opiskelijoita tai opiskelijajärjestö. Ehdokkuusneuvosto koostuu norjalaisista yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoista.

Palkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintosumma on vuodesta 2009 lähtien ollut 50 000 Norjan kruunua (noin 5 000 euroa), ja palkittu kutsutaan palkintoseremoniaan Trondheimiin International Student Festivalin aikaan. Palkinnon saaja tai valittu edustaja lähtee tämän jälkeen tutustumaan norjalaisiin kaupunkeihin, jolloin hänellä on mahdollisuuden tutustua humanitaarisiin järjestöihin ja eturivin poliitikoihin.

Student Peace Prizen vastaanottajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi saaja Maa tai järjestö
1999 ETSSC-opiskelijajärjestö [1]  Itä-Timor
Antero Benedito da Silva  Itä-Timor
2001 All Burma Federation of Student Unions-opiskelijajärjestö Burma Myanmar
Min Ko Naing[2] Burma Myanmar
2003 ZINASU-opiskelijajärjestö[3]  Zimbabwe
2005 ACEU-opiskelijajärjestö[4]  Kolumbia
2007 Charm Tong Burma Myanmar[5]
2009 Elkouria Amidane[6]  Länsi-Sahara
2011 Duško Kostić  Kroatia[7]
2013 Majid Tavakoli  Iran[8]
2015 Ayat Al-Qurmezi[9]  Bahrain
2017 Hajer Sharief[10]  Libya

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1] Universitetsavisa: Fredsprisvinnar i live
  2. [2] Uniforum: Fredspris til burmesisk studentunion
  3. [3] NRK Trøndelag: Delte ut fredspris
  4. [4] Adresseavisen: Får fredspris i dag
  5. [5] (Arkistoitu – Internet Archive) Adresseavisen: Studentenes fredspris 2007 til Bruma: - Jeg er veldig glad for prisen
  6. [6] NRK.no: Fredspris til aktivist
  7. [7] (Arkistoitu – Internet Archive) Stavanger Aftenblad: Romfolk-forkjemper får Studentenes Fredspris
  8. [8] (Arkistoitu – Internet Archive) Student Peace Prize goes to imprisoned Iranian student
  9. Aayat Alqormozi Receives 2015 Student Peace Prize studentpeaceprize.org. 1 October 2014. Arkistoitu 6 lokakuu 2014. Viitattu 2 October 2014.
  10. 2017 // Hajer Sharief studentpeaceprize.org. Arkistoitu 8.3.2018. Viitattu 28.4.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]