Storyville

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Storyville oli 1900-luvun alussa punaisten lyhtyjen alue New Orleansin ranskalaiskorttelissa. Kun kaupungin prostituutiota pyrittiin rajoittamaan ja kontrolloimaan, jätettiin kaupungin työntekijä Sidney Storyn ehdotuksesta kaupunkiin yksi alue, jossa prostituutiota sai laillisesti harjoittaa.[1] Vuonna 1897 avattu alue sai ehdottajan mukaan nimen Storyville, mutta asukkaat kutsuivat sitä yksinkertaisesti nimellä ”the District” (”Alue”).

Alue suljettiin virallisesti elokuussa 1917 Yhdysvaltain laivastoministeri Josephus Danielsin aloitteesta.[2] New Orleansissa oli laivaston harjoitusalue, ja laillisen prostituution pelättiin levittävän sukupuolitauteja palveluksessa olevien sotilaiden keskuuteen. Prostituutio jatkui alueella laittomasti kuitenkin 1940-luvulle asti.[1]

Storyville on ollut monien elokuvien värikäs tausta; tunnetuimmat lienevät Louis Malle ohjaama Pretty Baby joka oli Brooke Shieldsin uran merkkipaalu ja sitten jo kaupunginosan laittomaan aikaan sijoittuva Elia Kazanin Pakokauhun vallassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tom Downs ja John T. Edge: New Orleans, s. 18. Lonely Planet, 2003. ISBN 1740591933. (englanniksi)
  2. Al Rose: Storyville, New Orleans, s. 47. University of Alabama Press, 1974. ISBN 0817344039. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]