Yellow Film & TV

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Storyof)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yellow Film & TV Oy
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2008
Toimitusjohtaja Olli Haikka[1]
Puheenjohtaja Peter Barkman[1]
Avainhenkilöt Jorma Reinilä, Tomi Paajanen, Riku Riihilahti, Jarkko Hentula, Marko Talli, Laura Teirikko
Kotipaikka Helsinki
Toimiala elokuvien ja televisio-ohjelmien tuotanto
Tuotteet elokuvat, tv-ohjelmat
Liikevaihto 22,8 milj. € (2018)
Henkilöstö 70 (2019)
Omistaja toimiva johto
Kotisivu www.yellowfilm.fi/

Yellow Film & TV on suomalainen elokuva- ja televisiotuotantoyhtiö.

Yritys on erikoistunut elokuviin, draamaan, komediaan, viihteeseen ja urheiluun. Konsernin toimitusjohtaja ja vastaava tuottaja on Olli Haikka. Yhtiön operatiivisena johtajana toimii Tomi Paajanen ja talousjohtajana Jorma Reinilä. Riku Riihilahti vastaa yhtiön kansainvälisestä toiminnasta syksystä 2018 alkaen. Jarkko Hentula aloitti fiktion vastaavana tuottajana vuonna 2018. Elokuvien vastaavana tuottajana toimii vuodesta 2018 lähtien Marko Talli.

Yellow Film & TV on perustettu vuonna 2008 emoyhtiöksi Filmiteollisuus-konsernille. Yellow Film & TV on tehnyt 2010-luvulla aktiivisesti yritysjärjestelyjä; se on perustanut tytäryhtiöitä sekä ostanut ja myynyt niitä. Yellow Film & TV on viime vuosien aikana myös yksinkertaistanut organisaatiorakennettaan sulauttamalla tytäryhtiöitä itseensä.

Tytäryhtiöt ja fuusiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmiteollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmiteollisuus Fine Ab perustettiin vuonna 1994. Vuonna 2013 konserni fuusioitiin osaksi emoyhtiö Yellow Film & TV:tä, ja se on enää Yellow’n aputoiminimi.[2] Filmiteollisuuden nimellä tehtyjä televisiotuotantoja olivat muun muassa Pasila, Miitta-täti, Ihmisten puolue, Jopet Show, Kallio, Ihmebantu, Parasta aikaa, Puutarhaunelmia, Hilander-TV ja Tohtori Kiminkinen.

Story Of[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

31. elokuuta 2014 Yellow Film & TV:hen fuusioituneen tytäryhtiön televisiotuotantoja ovat muun muassa Putous, Läpiveto, Hyvät ja huonot uutiset, Hurtta ja stara, Sokkokokki, Kenraali Pancho & Pojat Pohjoiskalotilla, Sisu ja Hymy pyllyyn. Yellow Film & TV osti yrityksen vuonna 2010.

Story Of Sports[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. tammikuuta 2015 Yellow Film & TV:hen fuusioitunut tytäryhtiö Story Of Sports keskittyy urheilu- ja vapaa-ajan sekä lifestyleohjelmien tuotantoon. Story Of Sports Oy:n ohjelmia ovat muun muassa Mestareiden mestari, Sisu, Huipulla ja Ravisuora. Lisäksi Story of Sports on tuottanut lasten ja nuorten ohjelmasarjan Galaxin mestari (mm. Lentismestari, Partiomestari, Hevostaitomestari). Yellow Film & TV osti yrityksen vuonna 2010.

Helsinki-filmi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 perustetun tuotantoyhtiö Helsinki-filmin Yellow Film & TV:hen kuulumisen aikana tuottamia elokuvia ovat muun muassa Tyttö sinä olet tähti, Ganes, Käsky, Kielletty hedelmä ja Napapiirin sankarit. Yhtiö tuotti Yellow Film & TV:n alla lisäksi muun muassa tv-sarjat Tukka auki ja Vastaparit. Tuotannot ovat voittaneet useita Jussi-palkintoja ja saaneet runsaasti kansainvälisiä elokuvapalkintoja. Yellow Film & TV myi Helsinki-filmin vuonna 2012 sen nykyiselle johdolle (Miia Haavisto, Aleksi Bardy ja Annika Sucksdorff). Heinäkuussa 2021 Helsinki-filmi siirtyi Aurora Studiosin tytäryhtiöksi.[3]

Helsinki-kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yellow Film & TV:n vuonna 2009 perustama tytäryhtiö Helsinki-kirjat kustansi kauno- ja tietokirjallisuutta. Helsinki-kirjojen kustantajana toimi vuoden 2012 lokakuuhun asti Jan Erola. Yritys fuusioitiin Yellow Film & TV:hen eli käytännössä lopetettiin vuonna 2014.

Ten Years Productions[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2002 ostetun tuotantoyhtiö Ten Years Productionsin tekemiä televisiotuotantoja ovat muun muassa Se on siinä, Kolmen kopla ja Ennätystehdas. Yhtiö on voittanut useita yleisö-Venloja. Ten Years Production siirtyi Juha Vuorion omistukseen 17.5.2018.

Gunu Partners[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yellow Film & TV:n uusin tytäryhtiö Gunu Partners Oy aloitti toimintansa 1.1.2016. Yritys lopetettiin vuonna 2017.

Työilmapiiriongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat haastatteli keväällä 2024 yli kahtakymmentä Yellow Film & TV:n entistä työntekijää ja osakasta tietoonsa saamista työilmapiiriongelmista yhtiössä 2010- ja 2020-luvulla. Haastatteluissa tuli ilmi tarinoita loppuunpalamisista, työpaikkakiusaamisesta ja kyseenalaisista työsuhteen purkamisista. Haastatteltavien mukaan tällaiset ovat yleisiä tuotantoyhtiöissä, mutta Yellow’ssa niitä on ollut poikkeuksellisen paljon. Aluehallintovirasto on huomauttanut yrityksen puutteellisesta työaikakirjanpidosta vuosina 2017 ja 2018. Pienosakkuudella sitoutetuista tekijöistä yhtiön ovat jättäneet eri syistä käsikirjoittaja Petja Peltomaa, näyttelijä Joonas Nordman ja entinen varatoimitusjohtaja Jarkko Hentula. Yli kymmenen lähtijän joukossa ovat myös käsikirjoittaja Tatiana Elf, tuottaja Veera Lappi sekä tuottaja ja työsuojeluvaltuutettu Jenni Säntti, jonka työsuhteen purkamisesta loppuvuodesta 2022 kritiikki yhtiön johtoa vastaan kiihtyi.[4]

Tavaramerkkikiistat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat kertoi huhtikuussa 2024 kiistasta Yellow Film & TV:n ja näyttelijä Aku Hirviniemen välillä. Tuotantoyhtiö on häneltä kysymättä rekisteröinyt keväällä 2023 hänen Putous-hahmojaan yhtiön tavaramerkeiksi, kuten on tehnyt aiemmin muun muassa Riku Niemisen ja Antti Holman sketsihahmojen osalta. Hirviniemi pitää tekoa šikaania muistuttavana kiusantekona hänen ja Yellow’n välirikon jälkeen.[5][6]

Yellow Film & TV:n tuottamia elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot (2000-luku)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 2002 Yleisö-Venla: Itse valtiaat – Avaruusmusikaali, Venla: Itse valtiaat (paras viihdeohjelma)
  • 2004 TelvisItse valtiaat (paras viihdeohjelma), Yleisö-VenlaSe on siinä
  • 2005 VenlatFirma (paras komediasarja), Juha Jokela (paras draamakäsikirj., Firma), Tommi Korpela (paras miesnäyttelijä, Firma)
  • 2006 Yleisö-Jussi: Tyttö sinä olet tähti, Jussi: Jukka Immonen (musiikki elokuvassa Tyttö sinä olet tähti)
  • 2007 Epica Award -pronssipalkinto: Carrot
  • 2008 VenlatSuojelijat (paras draamasarja), Kari Ketonen (paras miesnäyttelijä, Suojelijat), Jussit: Ganes (lavastus), pukusuunnittelu (Ganes)
  • 2009 VenlatIhmebantu (paras komediasarja), Miitta-täti (paras talk-show), Pasila (viihteen erikoisvenla)
  • 2010 JussitMuukalainen (kuvaus), Muukalainen (leikkaus), Venla: Ihmisten puolue (paras viihde- ja musiikkiohjelma), Hopeahuippu-mainoselokuvapalkinto: Hartwall – Åttå drinkero
  • 2011 Jussit: Napapiirin sankarit (paras elokuva-/tuottaja), Napapiirin sankarit (ohjaus), Napapiirin sankarit (käsikirjoitus), Yleisö-Jussi: Napapiirin sankarit, Venla: Putous (paras komedia- ja sketsiohjelma), Hopeahuippu-mainoselokuvapalkinto: Paavo Väyrynen -presidentinvaalimainoskampanja
  • 2012 Venlat: Putous (paras komedia- ja sketsiohjelma), Roba (paras draamaohjelma), Kari Hietalahti (paras miesnäyttelijä, Roba), Tommi Liski ja Petja Peltomaa (vuoden käsikirjoittajat, Kimmo), TV-maailma-lehden Vuoden Valopilkku -palkinto: Kimmo
  • 2013 Venlat: Hyvät ja huonot uutiset (paras komedia- ja sketsiohjelma), Raviurheilun Vuosigaalan kunniamaininta: Ravisuora, AKK:n Mediapalkinto: Galaxin mestari (Kartingmestari)
  • 2014 Venlat: Siskonpeti (paras komedia- ja sketsiohjelma), Enbuske & Linnanahde Crew (paras keskusteluohjelma), Kimmo (paras miesnäyttelijä)
  • 2014 Vuoden Tiedeviestintäpalkinto: Hyvät ja huonot uutiset
  • 2015 Vuoden raittiusteko (Raittiuden Ystävät ry): Siskonpeti
  • 2015 Vuoden tapahtuma: The Final Night: Jarkko Niemisen jäähyväisottelu
  • 2015 Vuoden urheilukulttuuriteko: The Final Night: Jarkko Niemisen jäähyväisottelu
  • 2015 Venlat: Siskonpeti (paras komedia- ja sketsiohjelma), Hyvät ja huonot uutiset (paras viihdeohjelma)
  • 2016 Venlat: Syke 3 (vuoden TV-ohjelma Yleisö-Venla), Taavi Vartia (vuoden ohjaaja, Syke 3)
  • 2016 Urheilugaala: SM-viikko (vuoden urheilumarkkinointiteko)
  • 2018 Venlat: Sunnuntailounas (paras komedia- ja sketsiohjelma, vuoden käsikirjoittaja), Keisari Aarnio (paras draamasarja), Metsähaaste (paras lasten- ja nuortenohjelma)
  • 2019 Venlat: Sunnuntailounas (paras komedia- ja sketsiohjelma), M/S Romantic (paras draamasarja), Jani Volanen & Tommi Korpeja (vuoden käsikirjoittajat), Jani Volanen (vuoden fiktio-ohjaaja), Hannu-Pekka Björkman (paras miesnäyttelijä)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fonecta Finder
  2. Yellow Film & TV Oy[vanhentunut linkki], Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä. Viitattu 23.7.2014.
  3. Helsinki-filmistä Aurora Studiosin tytäryhtiö – Aurora Studios aurorastudios.fi. Arkistoitu 25.6.2022. Viitattu 10.5.2022. (englanniksi)
  4. Sirén, Vesa & Reinboth, Susanna: Todellista draamaa. Helsingin Sanomat, 24.3.2024, s. 37. Näköislehti (maksullinen).
  5. Reinboth, Susanna & Sirén, Vesa: Suosituista sketsihahmoista syttyi riita Helsingin Sanomat. 10.4.2024. Viitattu 10.4.2024.
  6. Mankkinen, Jussi: Aku Hirviniemen Putous-hahmoista syntyi riita, kertoo HS – juristin mukaan tapaus on Suomen oloissa poikkeuksellinen 10.4.2024. Yle. Viitattu 10.4.2024.
  7. Yellow Film | Hakutulokset elonet.finna.fi. Viitattu 9.5.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]