Stock Aitken Waterman

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Stock Aitken Waterman (joskus lyhennettynä SAW) oli brittiläinen Mike Stockin, Matt Aitkenin ja Pete Watermanin muodostama laulunkirjoittaja ja levytuottajakolmikko, joka oli useiden artistien menestyksen takana 1980-luvun jälkipuoliskolla ja 1990-luvun alussa. Kolmikkoa voidaan pitää Ison-Britannian menestyneimpänä tuottajakolmikkona: Stock Aitken Waterman oli mukana yli kahdessasadassa Ison-Britannian TOP 40 -hitissä 1980- ja 1990-luvuilla. Vuonna 2004 kolmikon tuottamien ja kirjoittamien singlejen ja albumien maailmanlaajuinen myynti ylitti 500 miljoonan kappaleen rajan.

Trion muodostivat Mike Stock, Matt Aitken ja Pete Waterman. He tapasivat ensimmäistä kertaa 15. tammikuuta 1984, jolloin Waterman pyysi Aitkenia ja Stockia työskentelmään hänen ja hänen aiemman tuotantoyhtiönsä Pete Waterman Limitedin (PWL) kanssa. Kolmikon ensimmäiset yhteiset tuotokset olivat Divinen "You Think You're a Man" (1984), Hazell Deanin "Whatever I Do" (1984) ja Dead or Aliven kevään 1985 ykköshitti "You Spin Me Round (Like a Record)", jonka nauhoitukset ovat Pete Watermanin mukaan olleet hänen tuottajauransa kamalimmat sillä Stock ja Aitken sekä Dead or Aliven Pete Burns ja Steve Coy tappelivat studiossa raivon vallassa millainen kappaleen lopullinen ulkoasu olisi. Waterman joutui heittämään yhtyeen ulos studiosta ja jatkamaan nauhoituksia vasta seuraavana päivänä.

Alkuvaiheen Hi-NRG -tanssimusiikista kolmikko siirtyi syntikkapoppiin italialaisella melodialla, jota esittivät hyvännäköiset laulajat. Tavallisesti SAW teki kappaleen pohjan syntetisaattoreilla, rumpukoneilla ja sekvenssereillä, jonka jälkeen laulaja lauloi studiossa osuutensa sen päälle. Heidän tuotantotyyliään kritisoitiin ja kolmikkoa kutsuttiin "hittitehtaaksi". Peter Waterman kuitenkin vertasi heitä 1960-luvun Motowniin.

SAW:n menestynein artisti oli Kylie Minogue, nuori australialainen saippuaoopperan Neighbours tähti. Minoguen debyyttialbumi Kylie (1988) nousi 1980-luvun viidenneksi myydyimmäksi levyksi Isossa-Britanniassa ja hänen kolmetoista ensimmäistä singleään nousivat Ison-Britannian singlelistan kärkikymmenikköön. SAW-tuotantoa oli myös vuoden 1987 myydyin single Isossa-Britanniassa: Rick Astleyn "Never Gonna Give You Up". Vuonna 1989 SAW kirjoitti ja tuotti Ison-Britannian vuoden myydyimmän albumin, Jason Donovanin Ten Good Reasons - Donovan oli näytellyt myös Neighbours-sarjassa. Saman vuoden ykkössingle, hyväntekeväisyyteen tehty "Ferry 'cross the Mersey" oli myös SAW-tuotantoa. Donna Summerin viimeisin menestysalbumi "Another place and time" oli myös SAW tuotantoa.

Kolmikon yhteistyö päättyi 1990-luvun alussa. Pete Watermanin tuottajaura on jatkunut sen jälkeenkin. Vuonna 1999 Stock ja Aitken haastoivat Watermanin väittäen tämän myyneen yksipuolisesti kolmikon hittien oikeudet. Syyte hylättiin oikeudessa. Marraskuussa 2005 kerrottiin SAW-ryhmän palaavan yhteen.

Stock Aitken Watermanin kirjoittamia ja/tai tuottamia kappaleita esittäneitä artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]