Stephen Wiltshire

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stephen Wiltshire sai MBE-kunniamerkin työstään taiteen alalla.

Stephen Wiltshire (s. 24. huhtikuuta 1974 Lontoo, Englanti) on arkkitehtuuriin erikoistunut taiteilija, joka on diagnosoitu autistiksi.[1][2] Wiltshire syntyi Lontoossa, mutta hänen vanhempansa ovat Karibialta.[1] Hänellä on erikoinen kyky piirtää kaupunkimaisemia vain lyhyen kertakatselun jälkeen. Hän on savant, yksi noin sadasta erityislahjakkaasta autistista.[3]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiltshire ei puhunut varhaislapsuudessa, ja kolmevuotiaana hänellä diagnosoitiin Kannerin oireyhtymä. Hänen isänsä kuoli samana vuonna moottoripyöräonnettomuudessa.[1][2] Viisivuotiaana Stephen meni lontoolaiseen Queensmillin kouluun, jossa hänen kiinnostuksensa piirtämiseen tuli ilmi. Hän alkoi ilmaista itseään piirtämällä. Kahdeksanvuotiaana hän alkoi piirtää kuvitteellisia maanjäristyksen jälkeisiä kaupunkimaisemia ja autoja.

Opettajat alkoivat kannustaa Wiltshirea piirtämisessä, ja heidän avullaan hän vähitellen yhdeksänvuotiaana oppi puhumaan.[2] Kymmenvuotiaana hän piirsi sarjan Lontoon maamerkkejä, yhden kutakin kirjainta kohti, ja nimitti sen "Lontoon aakkosiksi".[4]

Vuonna 1987 Wiltshire oli mukana BBC:n ohjelmassa The Foolish Wise Ones.[4] Kokoelma hänen töitään julkaistiin samana vuonna nimellä Drawings.[4] Wiltshire voi katsoa kohdetta kerran ja piirtää siitä sitten hyvin tarkan ja yksityiskohtaisen kuvan. Hän on piirtänyt koko Lontoon keskustan tehtyään helikopterimatkan sen yllä.[5] Hän tekee myös kuvitteellisia maisemia, kuten piirroksen St. Paulin katedraalista liekkien keskellä. Vuonna 2003 hänen töistään järjestettiin retrospektiivinen näyttely Orleans House -galleriassa Twickenhamissa Lontoossa.

Wiltshiren työstä on tehty useita televisiodokumentteja. Neurologi Oliver Sacks on kirjoittanut hänestä luvun "Prodigies" kirjassaan An Anthropologist on Mars.

Wiltshiren piirustuksista julkaistuja kirjoja ovat Drawings (1987), Cities (1989), Floating Cities (1991) ja Stephen Wiltshire's American Dream (1993).

Vuosina 19951998 Wiltshire opiskeli lontoolaisessa taidekoulussa City and Guilds of London Art School[6] Lambethissa Etelä-Lontoossa.

Toukokuussa 2005 Wiltshire teki pisimmän panoraamatyönsä ulkomuistista Tokiossa, jossa hän piirsi kymmenmetriselle kankaalle seitsemän päivää tehtyään lyhyen helikopterilennon kaupungin yläpuolella. Hän on sittemmin kiertänyt piirtämässä eri puolilla maailmaa.[7]

Vuonna 2006 Stephen Wiltshire palkittiin kunniamerkillä Member of the Order of the British Empire taiteen hyväksi tekemästään työstä.[1] Hän avasi syyskuussa 2006 oman gallerian Lontoon Pall Mallin varrella olevassa Royal Opera Arcadessa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Kirby, Terry: Honour for autistic man who speaks through art The Independent. 4.1.2006. Arkistoitu 22.10.2007. Viitattu 12.11.2007.
  2. a b c Biography The Stephen Wiltshire Gallery. Viitattu 12.11.2007.
  3. [Tiededokumentti: Ihmiskamera YLE Teema Torstai 9.4.2009 klo 21.00–21.45]
  4. a b c d Treffert, Darold: Stephen Wiltshire - Prodigious Drawing Ability and Visual Memory Wisconsin Medical Society. Viitattu 7.11.2007.
  5. Unlocking the brain's potential 10.2.2001. BBC News. Viitattu 8.11.2007.
  6. Education details at www.stephenwiltshire.co.uk (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. "Stephen el memorioso" El Pais, 5.2.2008 (espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Stephen Wiltshire.