Starttipistooli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuoden 1904 olympialaisten lähettäjä ja juoksija

Starttipistooli on useimmiten pistooli- tai revolverimallinen merkinantoväline, jossa käytettävät paukkupatruunat tuottavat kuuluvan äänen ja yleensä myös savupilven. Starttipistoolin pääasiallinen käyttötarkoitus on antaa lähtölaukaus urheilukisan aloituksen merkiksi. Niitä käytetään erityisesti juoksulajeissa sekä uintilajeissa.

Koska starttipistoolin laukauksen ääni matkaa äänennopeudella, joka etenee metrin matkan noin kolmessa millisekuntissa, se tarkoittaa että lähettäjää lähinnä olevat kuulevat laukauksen muutamaa millisekuntia aikaisemmin kuin kauimmaiset[1]. Tämän takia suurissa kilpailuissa pistooliin on viritetty mikrofoni ja laukauksen ääni välitetään jokaisen kilpailijan taakse sijoitettuihin kovaäänisiin. Laukauksen ääni samalla käynnistää ajanottolaitteet.

Koska starttipistoolit muistuttavat oikeita aseita, niitä on käytetty rikollisiin tarkoituksiin. Trendinä onkin siirtyä täysin leluaseisiin, joissa ei käytetä minkäänlaisia räjähdeammuksia, vaan pistooli tuottaa elektronisen signaalin, joka tuo laukauksen äänen äänentoistolaitteisiin ja luo simuloidun välähdyksen ja savuntuprahduksen sekä käynnistää ajanottolaitteistot.[2] Vuoden 2012 kesäolympialaisissa käytettiin vain elektronisia starttipistooleja.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.