Stardust

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo NASA:n luotaimesta. Muita merkityksiä on erillisellä täsmennyssivulla.
Taiteilijan näkemys Stardustista ohittamassa komeetta Wild 2:ta
Stardustin aerogeelillä päällystetty näytteenkerääjä

Stardust oli NASA:n komeettaluotain, joka tutki Wild 2 -komeettaa. Se myös ohitti asteroidi Annefrankin 2. marraskuuta 2002.

Missio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksen kehitti NASAn Jet Propulsion Laboratory Kaliforniassa pääurakoitsijanaan Lockheed Martin-yhtiö. Avaruusaluksen laukaisu tapahtui 7. helmikuuta 1999 Boeingin Delta II-raketilla Kennedy Space Centeristä, Floridasta.

Se kaappasi näytteitä komeetasta 2. tammikuuta 2004. Aluksen näytekapseli laskeutui maahan 15. tammikuuta 2006. Kyseessä on ensimmäinen kerta, jolloin komeettapölyä on tuotu tutkittavaksi maanpäällisiin laboratorioihin. Pölyn kemiallisen analyysin uskotaan lisäävät tietoa aurinkokunnan synnystä.

1800-luvun lopulla esiintyi uskomuksia, että komeetat ovat levittäneet elämän Maahankin. Edelleen ollaan varautuneita siihen, että komeetoissa olisi esimerkiksi viruksia - alus on erittäin törmäyksenkestävä (tosin sen "sisaralus" Genesis hajosi osiin, kun se laskeutui Maahan laskuvarjonsa aukematta) ja sen näytteet tutkitaan tiloissa, jotka vastaavat kulkutautien tutkimuslaboratorioita suojaukseltaan.

15. helmikuuta 2011 Stardust ohittaa Tempel 1 -komeetan, ja tutkii, mitä Deep Impact -luotaimen iskeytymisosa sai aikaan komeetan pinnalle.

Komeetta Wild 2:n 5 kilometria halkaisijaltaan oleva ydin Stardustin kuvaamana
Asteroidi Annefrank Stardustin kuvaamana. Asteroidin mitat ovat 6,6x5,0x3,4 km.


Suomalainen osuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stardustin maahanpaluukapseli maahanpaluun jälkeen

Aluksen CIDA (Comet and Interstellar Dust Analyzer) massaspektrometrissä on suomalainen tietokoneohjelmisto, jonka toteutti Ilmatieteen laitos. Se kuuluu Saksan avaruusjärjestön (DLR) rahoittamaa ja saksalainen von Hoerner & Sulger GmbH-yhtiön toteuttamaa laitetta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Stardust.