Star Wreck: In the Pirkinning

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star Wreck: In the Pirkinning
Elokuvan DVD-kansi
Elokuvan DVD-kansi
Ohjaaja Timo Vuorensola
Käsikirjoittaja Rudi Airisto
Jarmo Puskala
Samuli Torssonen
Tuottaja Atte Joutsen
Samuli Torssonen
Säveltäjä Tapani Siirtola
Kuvaaja Sami Aho-Mantila
Leikkaaja Atte Joutsen
Samuli Torssonen
Pääosat Samuli Torssonen
Timo Vuorensola
Antti Satama
Atte Joutsen
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Energia Productions
Ensi-ilta 20. elokuuta 2005
Kesto 103 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 15 000 €
Edeltäjä Star Wreck V: Lost Contact
Seuraaja Star Wreck VII
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Star Wreck: In the Pirkinning tai Star Wreck VI on suomalainen täyspitkä sci-fi-elokuva ja poikkeuksellisen kunnianhimoinen amatöörihanke. Elokuva on tieteisparodia Star Trekistä ja Babylon 5:stä. Merkittäväksi elokuvan tekevät muun muassa suomalaiseksi elokuvaksi poikkeukselliset tietokonetehosteet, kuten monet täysin tietokoneella luodut digitaaliset lavasteet. Elokuva on ladattu Internetistä noin yhdeksän miljoonaa kertaa.

Elokuva on Star Wreck -sarjan seitsemäs osa, koska ennen sitä julkaistiin aiempien osien väliin sijoittunut Star Wreck 4½: Weak Performance. Elokuva on suoraa jatkoa Star Wreck V: Lost Contactille. Elokuvan tuottaja Samuli Torssonen on monesti luvannut, että Star Wreck: In the Pirkinning saa vielä jatkoa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kapteeni Pirk on ollut Maassa jo kahdeksan vuotta, koska hänen aluksensa tuhoutui. Hän, Info ja Dwarf ovat hajautuneet erilleen, jottei historian kulku häiriintyisi.

Pirk on syömässä Hesburgerissa ja yrittää flirttailla nuorta naista, kunnes naisen poikaystävä tulee paikalle ja luulee Pirkin kaivelevan muniaan, vaikka Pirk etsi kommunikaattoriaan. Hesburgerin edustalla Pirk törmää jengiin, joka mukiloi hänet.

Pirk soittaa sairaalasta Dwarfille, joka pitää grillikojua ja joka on samaa mieltä Pirkin kanssa siitä, että heidän pitäisi lopettaa rytkyily ja suunnitella tulevaa. Pirk, Info ja Dwarf päättävät valloittaa maailman tulevaisuuden aluksella, mutta Jeffrey on myynyt sen rakentamiseen tarvittavan Vulgaarien aluksen venäläiselle tutkimuslaitokselle, joten Pirk, Info ja Dwarf päättävät lähteä sinne.

Tsanistanian ydintutkimuslaitoksella on töissä tumpelo Sergey Fukov, joka hetki sitten oli aiheuttaa ydinkatastrofin. Pirk, Info ja Dwarf astelevat sisään ydinvoimalaan ja aloittavat CPP Potkustartin rakennuksen. Lopulta monen kuukauden kuluttua CPP Potkustart on valmis ja Venäjän presidentti Uljanov ja kapteeni Pirk aloittavat maailmanvalloituksensa. Pirkin miehet kuitenkin ampuvat Uljanovin ja Pirkistä tulee maailman yksinvaltias, keisari.

Samaan aikaan toisessa ulottuvuudessa suurlähettiläs Flush on käynnillä Babel-13-asemalla, jota johtaa Joni K. Sherrypie. Karigrandi on tuonut luutnantti Kehvelin aluksen datakristallin, josta he saavat tietää Kehvelin tuhonneesta aluksesta, CPP Kalinkasta. Pirk päättää mennä matoröörin läpi toiseen ulottuvuuteen, jonka jälkeen kapteeni Sherrypie ottaa heihin yhteyttä. Kesken viestiyhdeyden Pirk alkaa suunnitella ääneen maapallon valtaamista. Sherrypien pitäessä puhetta Pirk antaa laivastolleen tulituskäskyn.

Sherrypie tajuaa olevansa heikoilla jäillä, joten hän ilmoittaa Pirkille antautuvansa. Hän ehdottaa, että Pirk voisi tuoda miehistönsä lomailemaan Babel-13:lle ja voisi jopa korjata heidän aluksiaan. Aluksi Pirk on ehdotusta vastaan, mutta kun Sherrypie lupaa, että Pirk saa viedä nti. Ivanovitsalta neitsyyden, Pirk suostuu tietyillä ehdoilla.

Pirk menee miehistöineen kelkalla Babel-13:lle ja Ivanovitsa kertoo Sherrypien ampuneen itsensä. Potkustartin miehistö aloittaa juhlat Babel-13:ssa. Potkustartilla Info huomaa joitain merkkejä hyppyportin takaisesta hyperavaruudesta. Silloin Excavatorin joukot saapuvat hyppyportista ja Sherrypie ilmoittaa, että kyseessä oli ansa.

Pirk ja Ivanovitsa ovat hytissä harrastamassa seksiä, kunnes Sherrypie ilmoittaa kaiken ja Pirk vangitaan. Pirk ollaan teloittamassa, mutta Babel-13:n kattorakenteet romahtavat, tappaen Pirkin teloittamiskäskyä odottavat sotilaat. Tilaisuuden turvin Pirk pakenee paikalta. Sherrypie kuitenkin yllättää Pirkin ja he päättävät taistella mies miestä vastaan. Lopulta Sherrypien piilolasit irtoavat ja Pirk musertaa ne. Pirk pakenee kelkkaansa, ja poistuu asemalta. Pirk on paetessaan jäämässä alakynteen, mutta Potkustart pelastaa hänet kelkkoineen.

Potkustartille päästyään Pirk päättää tuhota Excavatorin yhdeksällä valopallolla, mutta Pirk ei osaa ottaa huomioon ennakon ottamista, jolloin yksikään valopallo ei osu kohteeseensa. Pirk saa kuulla, että CPP Kalinkan kapteenilla Fukovilla on monta valopalloa varastossa, joten hän pyytää Fukovia toimittamaan ne Potkustartille. Dwarf ampuu tällä kertaa kaikki nappiin, mutta valopallot olikin täytetty 33 senttilitran olutpulloilla. Viestintähäiriöiden ja väärinkäsityksen takia Fukov luuli Pirkin pyytäneen olutpulloja valopallojen sijaan. Olut on kuitenkin syövyttänyt Excavatorin ohjauspiirit, ja päätykki on käyttökelvoton, joten he tulittavat sekundääritykeillä.

Pirk miehistöineen asettaa Potkustartin törmäyskurssille, ja sädettää itsensä Infon ja Dwarfin kanssa CPP Kalinkalle. Kalinkalla Pirk ampuu Excavatoria valopalloilla ja kapteeni Festerbester miehistöineen tuhoutuu.

Karigrandi tulee Babel-13:n ohjaamoon kännissä ja kertoo kytkeneensä aseman fuusioreaktorin automaattijäähdytyksen pois päältä, viimeisenä keinona räjäyttää asema ja Pirkin laivasto. Sherrypie yrittää kuitenkin vielä tehdä sovintoa Pirkin kanssa, aikomuksenaan saada Pirk pysyttelemään aseman läheisyydessä räjähdykseen asti. Info kuitenkin havaitsee reaktorin lähestyvän kriittistä massaa, jolloin Pirk tajuaa Sherrypien yrittävän taas huijata heitä. Pirk miehistöineen vetäytyy ja Fukov yrittää viestittää muille aluksille, että heidän pitää seurata Potkustartia, mutta soittaakin Carlon seksipuhelimeen.

Pirk pakenee "mansikkahillorööriin" ja Sherrypie tajuaa heidän selvinneen ja käskee Karigrandin pysäyttää reaktori välittömästi. Karigrandi epäonnistuu yrityksessään viimeisellä hetkellä ja Babel-13 räjähtää ja räjähdyksen synnyttämä paineaalto tuhoaa kaiken tieltään, myös Pirkin laivaston. CPP Kalinka ehtii juuri ja juuri paeta hyppyportista, ennen kuin paineaalto pyyhkäisee ohi.

Pirkin laivasto on tuhoutunut ja selviää, että he ovat törmäämässä maapalloon, joten Pirk, Info ja Dwarf sädettävät itsensä maahan ja Fukov ja Ruoska jäävät Kalinkaan ja iskeytyvät järven jäälle.

Info epäilee heidän joutuneen menneisyyteen jääkaudelle. Elokuvan lopussa kuitenkin näytetään Pirkin avaruusaseman jäännökset, joten he ovat mahdollisesti joutuneet seuraavaan jääkauteen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Samuli Torssonen   keisari James B. Pirk  
 Antti Satama   komentaja Info  
 Timo Vuorensola   luutnantti Dwarf  
 Janos Honkonen   Sergei Fukov/Festerbester  
 Atte Joutsen   kapteeni Joni K. Sherrypie  
 Satu Heliö   komentaja Ivanovitsa  
 Jari Ahola   turvallisuuspäällikkö Mihail Karigrandi  
 Tiina Routamaa   luutnantti Ruoska  
 Kari Väänänen   presidentti Uljanov  

Tuotantohenkilökunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Tehtävä
 Samuli Torssonen  luoja, päätuottaja  
 Timo Vuorensola  ohjaaja  
 Atte Joutsen  tuottaja, apulaisohjaaja  
 Sami Aho-Mantila  kameramies  
 Esa Jaatinen  ääniteknikko  
 Tapani Siirtola  muusikko  
 Rudi Airisto  käsikirjoittaja  
 Jarmo Puskala  käsikirjoittaja, webmaster  
 Eki Halkka  tekninen konsultti  
 Satu Niemi  puvustaja  

Julkistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wreck: In the Pirkinning esitettiin ensimmäistä kertaa lopullisessa muodossaan 20. elokuuta 2005 joukolle sen tekoon osallistuneita henkilöitä. Tämän jälkeen elokuvan ydintiimi ja rock-yhtye Roihu olivat kiertueella, jonka aikana In the Pirkinning esitettiin 23. elokuuta Turussa ravintola Klubissa, 27. elokuuta Lappeenrannassa Ylioppilastalolla, 31. elokuuta Helsingissä Tavastia-klubilla ja 1. syyskuuta Tampereella ravintola Klubissa. Elokuva julkaistiin DVD:llä 6. syyskuuta 2005.

1. lokakuuta 2005 elokuva julkaistiin Internetissä, josta sen saa ladata ilmaiseksi. Elokuva on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä.

Elokuva näytettiin Suomen televisiossa Yle TV2 -kanavalla 28. tammikuuta 2006

Tasan 10 vuotta elokuvan julkaisusta, Youtubessa julkaistiin traileri, jossa näytettiin materiaalia myöhemmin samana vuonna julkaistavasta elokuvan HD -versiosta, joka tullaan alkuperäisen elokuvan tapaan julkaisemaan ilmaiseksi netissä.[1]

Imperial Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wreckin julkistamisen jälkeen Energia Oy vuokrasi itselleen toimitilat Samuli Torssosen asunnon tilalle ja tuotantotiimi päätti tehdä Imperial Editionin, jolla kaikki alukset ovat sellaisessa muodossaan, kuin Samuli Torssonen halusi, eivätkä ne näyttäisi Star Trekistä tai Babylon-5:sta matkituilta. Elokuvan mitään näyteltyjä bluescreen-kohtauksia ei kuitenkaan leikattu tai poistettu tai lisätty, vaan alusten tulitaistelut ja alusten mallit suunniteltiin uudestaan Juuso Mäkelän avustuksella.

Imperial Edition julkaistiin 2006 ja se sisälsi paljon uusia dokumentteja Star Wreckistä ja Iron Skysta, poistettuja kohtauksia, mokailuja ja Samuli Torssosen, Atte Joutsenen ja Timo Vuorensolan kommenttiraidan.

Hahmoparodiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan päähenkilöt komentosillalla

P-laivaston jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Keisari James B. Pirk – James T. Kirk
  • Komentaja Info – Data
  • Komentaja Dwarf – Worf
  • Luutnantti Sergei Fukov – Pavel Chekov
  • Luutnantti Ruoska
  • Luutnantti Ihmisraunio

Baabel 13:n henkilökunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]