Star Stable Online

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star Stable Online
Kehittäjä Pixel Tales[1]
Julkaisija Star Stable Entertainment AB
Ohjaaja Marcus Thorell Björkäng[2][3]
Julkaistu 2011 / Suomeksi 2017
Lajityyppi MMORPG
Pelimuoto moninpeli
Alusta Microsoft Windows, macOS, Android, iOS
Hinnoittelutapa ilmainen tasolle 5 asti, jonka jälkeen voi ostaa jäsenyyden jonka kesto voi olla kuukausi, kolme kuukautta, tai ikuisuuden (Lifetime) (mahdollisuus mikromaksuihin jäsenille)
Jakelumuoto digitaalinen lataus
Vaatimukset
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Star Stable Online on vuonna 2011 julkaistu netistä ladattava 3D-hevospeli. Se on tyypiltään monen pelaajan (MMORPG) ratsastussimulaatiopeli. Peliä pelaa miljoonia ihmisiä. Pelin on kehittänyt Pixel Tales ja sen omistaa Star Stable Entertainment AB.[5][6] Star Stablea voi pelata PC:llä, Macilla, iPhone:lla tai iPad:lla.[7] Peliin tulee joka keskiviikko uusi päivitys, joka sisältää uusia tehtäviä, tapahtumia, hevosia, varusteita, vaatteita tai alueita. Vuoden 2015 alussa peliin oli rekisteröitynyt yli kaksi miljoonaa pelaajaa.[7] Peli on saatavilla yli 130 maassa ja se on käännetty 12 kielelle. Peli on tehty Ruotsissa. Vuonna 2017 peliin oli rekisteröitynyt yli 10 miljoonaa pelaajaa. Peli ilmestyi myös suomeksi joulukuussa 2017.

Star Stable Onlinen tarinatehtävät jatkavat edeltäjänsä Starshine Legacyn juonta. Maailmasta muun muassa löytyy sielunratsastajat (Lisa, Linda, Alex, Anne). Pelistä löytyy myös samoja/osittain samanlaisia henkilöitä ja paikkoja kuin edeltäjistään.

Engadgetin arvostelijan mukaan pelin alkuperäinen kohderyhmä on varhaisteini-ikäiset tytöt, mutta sen käyttäjäyhteisössä toimii 17-40-vuotiaita ratsastuksen harrastajia. Pelihahmon sukupuolta ei voi valita, se on aina tyttö. Syynä on, että peli haluaa kertoa pelaajille, että myös tytöt voivat olla sankareita.[8] Nuoresta kohderyhmästä kertoo se, että pelillä on omat sivut pelaajien vanhemmille, ja erityinen käyttäjäpolitiikka alle 13-vuotiaiden käyttäjien tietojen osalta.[9][10][11]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa pelaaja luo itselleen hahmon ja tämän hevosen, jonka jälkeen pelaaja pääsee pelaamaan alkutaipaleen tehtäviä. Tehtävien tekemisestä pelihahmo saa pisteitä, joiden avulla hahmon taso nousee. Tason noustessa avautuu uusia, vaikeampia tehtäviä jotka jatkavat pelin tarinaa. Niistä hahmo saa myös mainepisteitä ja Jorvikin šhillinkejä, joilla voi ostaa hevoselle ruokaa ja varusteita ja hahmolle vaatteita. Avoinna olevat tehtävät näkyvät keltaisina huutomerkkeinä ei-pelattavien-hahmojen yläpuolella. Näistä tehtävistä hahmo saa tasoa nostattavia pisteitä, mainepisteitä sekä šhillinkejä. Joskus tehtävistä voi saada palkinnoksi myös ruokaa, tavaroita, vaatteita ja varusteita. Päivittäiset tehtävät näkyvät sinisinä huutomerkkeinä. Näistä hahmo saa vain mainepisteitä ja šhillinkejä. Kun pelaaja on alkanut suorittaa tehtävää, huutomerkki muuttuu harmaaksi, ja kun sen on suorittanut, se muuttuu vihreäksi. Jos hahmon päällä on kellon kuva, se tarkoittaa, että tehtävä jatkuu seuraavana päivänä. Jos taas hahmon päällä on sydämen kuva, se tarkoittaa, että pelihahmon mainetaso on liian alhainen. Tehtävä avautuu, kun mainetaso on tarpeeksi korkea. Yleensä mainetaso on eri jokaisessa eri yhteisössä, esimerkiksi perheillä ja kaupungeilla on oma mainetasonsa.

Hevosta pelaaja voi kouluttaa päivittäisillä kisaradoilla, joista hevonen saa tasopisteitä ja hahmo šhillinkejä ja mainepisteitä. Mitä enemmän hevosta kouluttaa, sitä nopeampi ja ketterämpi siitä tulee. Hevosen maksimitaso on 15. Kisaradat voi ratsastaa vain kerran päivässä niin, että niistä saa pisteitä sekä rahaa. Kisaratojen läheisyydessä on kumminkin kisataulu, jota klikkaamalla voi ratsastaa ratoja yksin tai kavereiden kanssa. Kisoissa voi myös rikkoa oman, tai muiden ennätyksiä ja voi päästä top 20 nopeimman kisan suorittajan listalle.

Peliä voi pelata ilmaiseksi tasolle 5 asti, jolloin ilmaistehtävät loppuvat ja hahmo voi liikkua rajoitetulla alueella.[12] Tämän jälkeen voi ostaa Star Rider -jäsenyyden, joka valinnan mukaan kestää kuukauden, kolme kuukautta, tai ikuisuuden (Lifetime). Jäsenyyden mukana pelaaja saa myös kerran viikossa 100 Star Coins -pelirahaa, jota voi myös ostaa erikseen. Star Coins -rahalla pelissä pystyy ostamaan sellaisia asioita, joita šhillingeillä ei pysty ostamaan, kuten hevosia, meikkejä ja uusia kampauksia. Myös jotkin varusteet ja vaatteet ovat sellaisia, joita ei voi ostaa šhillingeillä. Star coins -rahalla voi myös yöpyä, joka aukaisee kellotehtävät jo ennen seuraavaa päivää. Niillä voi myös palkata tallihoitajan. Tallihoitaja hoitaa hevoset puolestasi ja hevosesi pysyvät iloisina.

Hevoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hevos- ja ponirotuja pelissä on paljon. Jokaisesta rodusta on myös useita eri värivaihtoehtoja. Jotkut hevosrodut ovat kalliimpia kuin toiset. Myös hevoset, joilla on jokin erikoisliike, maksavat joskus enemmän. Lähes kaikki ponit ovat halvempia kuin hevoset ja uusimmat hevoset ovat kalliimpia kuin vanhemmat. Pelissä on myöskin muutama fiktiivinen hevosrotu, mm. Jorvikin lämminverinen ja Jorvikin villihevonen. Pelaajan aloitushevonen on itse asiassa juuri Jorvikin lämminverinen, jonka ulkonäköä voi pelin alussa muuttaa mieleisekseen.

Hevosen nopeuteen vaikuttavat merkittävästi sekä hevosen että ratsastajan varusteet ja taso. Huonosti hoidettu eli surullinen hevonen on aina hitaampi kuin iloinen hevonen. Hevosen iloisuus näkyy vasemmassa yläkulmassa hevosen nimen alapuolella.

Hevosen nopeuteen vaikuttavat merkittävästi ratsastajan ja hevosen varusteet, sekä ratsastajan ja hevosen taso. Jorvikin villihevonen (Jorvik Wild Horse) on yhtä nopea kuin muutkin pelin hevoset uuden päivityksen johdosta.

Jokaisella pelaajalla on oma kotitalli, josta löytyy vaatekaappi ja karsinoita. Tallissa on aina aluksi 12 karsinaa, mutta tallia voi päivittää jopa 18 karsinaan asti. Tallin päivittäminen maksaa 249 star coinsia.

Hevosia voi myös laittaa laitumelle, jolloin ne eivät vie tilaa tallista, mutta ne ovat yhä sinun ja voit laittaa ne takaisin talliin aina halutessasi. Hevosia voi myös myydä ja jokaisesta hevosesta saa 2500 šhillingiä.

Chat-ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on chat, jossa pelaajat voivat kommunikoida ja ystävystyä toistensa kanssa. Chatteja on viisi erilaista; "sano", joka näkyy lähellä oleville, "ystävä", joka näkyy vain valitulle ystävälle, "yleinen", Star Rider -jäsenille avoin chat, joka toimii vain tietyillä alueilla, "ryhmä", joka näkyy vain henkilöille, jotka ovat ryhmässä kanssasi, ja "kerho", joka on tarkoitettu ratsastusklubille ja vain kerhon jäsenet näkevät sen. Pelissä voi saada chat-kiellon, jonka aikana ei pysty puhumaan chatissa. Chat-kielto ei kuitenkaan kestä ikuisuutta, vaan loppuu tietyn ajan päästä. Chat-kiellon voi saada kiroilemalla, puhumalla liian pitkiä sanoja, loukkaamalla muita tai puhumalla epäsopivasti.

Ratsastuskerho Pelissä voi luoda ratsastuskerhon ja kutsua siihen jäseniä. Kerhoilla on erilaisia teemoja; on este-, lännenratsastus- ja katrillikerhoja. Kerhoilla on myös oma kerhotalo, jossa voidaan kokoontua esimerkiksi kerran viikossa, ja päättää ensi viikon tapahtumat, sekä jokaisella kerholla on myös oma ratsastushalli johon pääsee kerhotalolta.

Usein kerhot järjestävät monta kertaa viikossa joko koko palvelimelle tai vain omille jäsenille tapahtumia. Tapahtumat voivat olla esimerkiksi vaelluksia, estetunteja, katrillitunteja, leikkitunteja, realistisia maastoja jne. Vain mielikuvitus on rajana. Kerhot voivat myös kisata keskenään mm. Katrillissa. Kisoissa on yleensä yksi kisan järjestäjä joka toimii myös tuomarina. Kukin kerho kisaa vuorollaan ja lopussa tuomari päättää mikä kerho oli hänen mielestään paras.

Suosittua ajanvietettä ovat myös roolipelit, jotka ovat levinneet myös Instagramin puolelle.

Pelimaailma - Jorvikin saari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä eletään Jorvikin saarella, jossa on 11 aluetta: Moorland, Hopeametsäaukio, Kultamäkien laakso, Sadonkorjuuseutu, Piileksivän dinosauruksen laakso, Eteläkavion niemimaa, Mistfall, Jarlaheim, Uusi mäenharja, Villikorpi ja Hännänkärjen kylä.

Hopeametsäaukio sisältää monia pieniä alueita: Moorland, Pintan linnoitus, hopeametsäaukion kylä, hopeametsäaukion kartano, tähtiloisteen hevostila, ikituulen pellot, laaksola, Laaksolan järvi, Kelohonkala, Hopeametsäaukion linna, Doyleyn luostari ja kuusilaakso. Joistakin edellä mainituista paikoista löytyy hevostalli, jonka pelaaja voi maksua vastaan vaihtaa kotitallikseen (alussa kotitalli on aina Moorland). Ne, joilla ei ole Star Rider -jäsenyyttä, voivat liikkua Moorlandin ja pintan linnoituksen välillä.

Kultamäkien laaksossa on syksyinen maisema. Sieltä löytyy variksenpelättimen mäki, Pii-noidan suo, länsiniemen kalastajakylä, Jasperin kurpitsafarmi sekä kultalehden talli.

Sadonkorjuuseutu jakautuu kahteen osaan: pohjoiseen ja eteläiseen. Pohjoisesta löytyy viherlaakso, unohdetut pellot, Jarlaheim, hevoshakasaari ja Jorvikin tallit. Eteläisen osan nimi on Epona, joka jakautuu itäiseen ja läntiseen osaan. Idässä on mm. Peilisuo, observatorio, uudenmäenharjan tallit. Lännessä on mm. Kuunsirpin kylä, tähtitorni ja myrskyfarmi.

Piileksivän dinosauruksen laakso on talvinen erämaa, jossa ei ole hevostallia. Jään peittämässä järvessä on jättimäisen dinosauruksen luuranko. Piileksivän dinosauruksen laaksosta löytyy kuitenkin pieni leiri, missä pystyy mm. Tekemään tehtäviä ja ostamaan vaatteita ja varusteita.

Eteläkavio on aukea saari, josta voi löytää villihevosia vaeltamassa. Saarella on eteläkavion farmi ja hevostalli. Saarella on myös erakko sekä hänen pieni mökkinsä, jonka lähellä sijaitsee muinainen kivikehä.

Mistfall on Jorvikin kansallispuisto, jonka kasvillisuus on tummaa havumetsää, taianomaisia kukkia ja puita. Mistfallin etelässä on pieni kylä, Dundull. Mistfallissa on myös järvi, joka toimii asukkaiden ainoana juomavesilähteenä. Mistfallin ensimmäinen osa avattiin joulukuussa 2017 ja se avataan kolmessa eri osassa. Mistfallista pääsee myös bussilla jorvikin kaupunkiin, niin kuin myös Pintan linnoituksesta ja länsiniemen kalastajakylästä.

Jorvikin kaupunki sisältää pienempiä alueita: jorvikin kaupungin aukio, Aideenin aukio, kuvernöörin putous ja laituri 13. Näille alueille ei saa hevostaan mukaan, vaan näillä hahmo kulkee kävellen. Alueille kuljetaan bussilla ja metrolla. Busseja lähtee ympäri Jorvikin saarta. Alueilla on erilaisia kahviloita ja kauppoja joista voi ostaa varusteita hevoselle ja vaatteita ratsastajalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. About Pixel Tales Pixel Tales. Viitattu 15.10.2020. (englanniksi)
  2. Interview with Game Director Marcus! Star Stable. 18.12.2012. Arkistoitu 15.10.2020. Viitattu 15.10.2020. (englanniksi)
  3. Secrets & Surprises! An Interview with Star Stable's Game Director! Star Stable. 4.3.2016. Viitattu 15.10.2020. (englanniksi)
  4. a b Ohjeet – Mitkä ovat tekniset tietokoneen tekniset vaatimukset Star Stable -pelille? StarStable. Viitattu 15.10.2020.
  5. Star Stable: Horse Simulating Fun for Casual and Hardcore Gamers (peliarvio) 2013. Gaming Bolt. Viitattu 2.5.2015. (englanniksi)
  6. Star Stable Entertainment AB : Computer Games Linkedin. Star Stable Entertainment AB. Viitattu 13.4.2019. (englanniksi)
  7. a b McCanna, Tim: ‘Star Stable': Where Horse Geeks Roam Free 29.3.2015. GeekDad. Viitattu 2.5.2015. (englanniksi)
  8. Hindman, Beau: Rise and Shiny: Star Stable (peliarvio) 2012. Engadget. Viitattu 2.5.2015. (englanniksi)
  9. Tietoa vanhemmille StarStable. Viitattu 2.5.2015.
  10. Star Stable Online -pelin viralliset säännöt! Star Stable Online. 8.11.2018. Viitattu 15.10.2020.
  11. Terms and conditions: User age information StarStable. Viitattu 2.5.2015. (englanniksi)
  12. Hevosaiheinen peli täynnä seikkailua! Star Stable. Viitattu 15.10.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]