Stanislav Gross

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Stanislav Gross (s. 30. lokakuuta 1969, Praha) on tšekkiläinen sosiaalidemokraattinen (ČSSD) poliitikko, sisäministeri 2000–2004 ja pääministeri 2004–2005.

Gross on työskennellyt Tšekin rautateillä (České dráhy) veturinkuljettajaharjoittelijana. Samettivallankumouksen jälkeen 1989 hän liittyi sosiaalidemokraattiseen puolueeseen ja pääsi 1992 parlamentin jäseneksi. Lakiopintojen jälkeen hän sai akateemisen arvosanan 1999.

5. huhtikuuta 2000 hänet nimitettiin sisäministeriksi Miloš Zemanin hallitukseen. Hän jatkoi tehtävässä vaalien jälkeen ja nimitettiin myös Vladimír Špidlan varapääministeriksi.

Sisäministerinä Gross joutui osalliseksi lukuisiin poliisin skandaaleihin: korkeimpien viranomaisten korruptioon, hämäriin liiketoimiin ja kyvyttömyyteen selvittää sarjamurhia. Grossia syytettiin myös ystäviensä nimittämisestä valtion yhtiöiden johtoon ja salaisen poliisin käyttämisestä omiin poliittisiin pyrkimyksiinsä. Tästä huolimatta hänen suosionsa säilyi korkealla.

Vuoden 2004 europarlamenttivaaleissa ČSSD hävisi pahasti ja pääministeri Špidla erosi. Grossista tuli pääministeri 4. elokuuta 2004. Suosittu Gross nähtiin keinona parantaa puolueen suosiota, mikä epäonnistui ja ČSSD hävisi myös paikallis- ja ylähuoneen vaalit. Gross julisti uudistavansa sosiaalidemokraattisen puolueen Britannian Tony Blairin mallin mukaan, mitä hän ei ehtinyt tehdä.

Myös uusi sarja skandaaleja tuli ilmi, poliisin lahjontaa, entisen kommunistien tiedustelupalvelun jäsenten ottaminen työtovereiksi, epäilyksiä valtionyritysten yksityistämisessä. Tammikuussa 2005 syntyi epäilyjä Grossin asunnon lainan järjestelyistä ja hänen vaimonsa liikekumppanuudesta rahanpesusta ja vakuutuspetoksesta tuomittuun bordellinomistajaan.

Gross yritti pitää itsensä vallassa kolme kuukautta, mutta erosi 25. huhtikuuta 2005. Syyskuussa hän erosi myös puolueen johdosta. Hänen poliittinen tulevaisuutensa on epävarma.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]