Staffordshirenbullterrieri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Staffordshirenbullterrieri

StaffBull.JPG

Avaintiedot
Alkuperämaa Iso-Britannia
Määrä Suomessa rekisteröity runsaat 3300 [1]
Alkuperäinen käyttö koiratappelut
Nykyinen käyttö seura- ja harrastuskoira
Muita nimityksiä staffi
FCI-luokitus ryhmä 3
Ulkonäkö
Paino uroksilla 12,7-17,2 kg, nartuilla 10,9-15,4 kg
Säkäkorkeus 36-41 cm
Väritys Punainen, vaalea ruskeankeltainen, valkoinen, musta tai sininen tai mikä hyvänsä näistä väreistä valkoisen kanssa. Mikä tahansa juovikas (brindle) sävy tai juovikas valkoisen kanssa. Musta punaisin merkein (black and tan) ja maksanväri ovat erittäin epätoivottavia

Staffordshirenbullterrieri on englantilainen koirarotu. Englantilaiset hiilikaivosmiehet kehittivät 1800-luvun lopulla rodun, jossa oli bulldogin voima ja terrierin notkeus. Näitä ominaisuuksia tarvittiin koira- ja koira-härkätappeluissa. Eläinsuojelujärjestöjen työn seurauksena taistelut lopetettiin ja staffordshirenbullterrieristä tuli ainoastaan seurakoira.

Englannin kennelklubi rekisteröi rodun vuonna 1935. Suomeen ensimmäiset staffit tulivat vuonna 1964.

Stafforshirenbullterrieri eli staffi, kuten sen kotoinen lempinimi kuuluu, on tyypillisimmillään vahvahermoinen ja ihmisrakas.

Staffordshirenbullterrieri on vaikuttavan näköinen ilmestys. Kyseessä on erittäin lihaksikas ja vahvarakenteinen terrieri, jonka helppohoitoinen karvapeite on lyhyttä ja sileää. Sallittuja värejä ovat punainen, vaalea ruskeankeltainen, valkoinen, musta ja sininen joko valkoisin merkein tai ilman. Kiellettyjä värejä ovat musta punaisin merkein sekä maksanpunainen ja ruskea.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu kehitettiin alun perin 1800-luvun lopun Englannissa koirataisteluita varten. Se syntyi risteyttämällä raskasrakenteiseen bulldog-tyyppiseen koiraan terrieriä. Lopputuloksena saatiin yhdistettyä bulldogin voima ja sitkeys sekä terrierin nopeus ja peräänantamattomuus. 1860-luvulla bull-and-terrierejä vietiin Yhdysvaltoihin, missä niistä jalostettiin suurempia ja massiivisempia. Kuitenkin myös alkuperäinen tyyppi onnistuttiin säilyttämään aktiivisen kannattajajoukon voimin ja vuonna 1935 rotu virallistettiin. Etuliitteen nimeensä rotu sai Staffordshiren hiilikaivosalueen kaivosmiesten ja ketjuntekijöiden mukaan, joiden ansiosta se on yhä olemassa. Nykyään staffi on yksi Englannin suosituimmista roduista. Suomeen ensimmäiset staffordshirenbullterrierit tuotiin vuonna 1964.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Staffi on ihanteellinen perhekoira avoimen, ihmisystävällisen ja toiminnanhaluisen luonteensa ansiosta. Lasten kanssa se on omassa elementissään, eikä hätkähdä kovakouraistakaan käsittelyä. Vahtikoiraksi rotu sopii korkeintaan vain uskottavan ulkonäkönsä puolesta. Toisiin koiriin staffi ei yleensä suhtaudu yhtä suopeasti kuin ihmisiin, joten pentuajan sosiaalistaminen on tehtävä huolella, kuten toki jokaisen rodun kohdalla. Jo hallittavuuden kannalta on näinkin vahvan koiran oltava kunnolla koulutettu arjen tarpeisiin. Staffin liikunnantarve on suuri ja se onkin aktiivisen, paljon ulkoilevan perheen koira.

Harrastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helpoin mahdollinen koulutettava staffordshirenbullterrieri ei välttämättä ole, mutta haasteista pitävälle kouluttajalle kehityskelpoinen rotuvalinta vaikkapa tottelevaisuutta ajatellen. Agilityssä staffit ovat osoittautuneet kömpelöstä ulkomuodostaan huolimatta yllättävän nopeiksi ja ketteriksi harrastuskavereiksi.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960–1980-luvuilla Suomen staffordshirenbullterrieripopulaatiossa esiintyi jonkin verran perinnöllistä harmaakaihia (HC), mistä johtuen rotu liitettiin silmien osalta Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan (PEVISAan). Nykyään pentueen rekisteröinnin edellytyksenä on myös lonkkatutkimuslausunto, joskaan sen tuloksella ei ole vaikutusta. Staffordshirenbullterrieriyhdistyksen jalostuksen tavoiteohjelman mukaan huomiota tulee kiinnittää myös jalostukseen käytettävien koirien polvien terveyteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Staffordshirenbullterrieri.