Spyro (pelisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spyro
Kehittäjä Insomniac Games (1998–2000)
Digital Eclipse (2001–2003)
Check Six Games (2002)
Equinoxe (2002)
Vicarious Visions (2004, 2011)
Eurocom (2004)
Amaze Entertainment
(2005–2007)
Krome Studios (2006–2007)
The Mighty Troglodytes
(2006–2008)
Étranges Libellules (2008)
n-Space (2012–2013)
Beenox (2006–2007)
Toys for Bob (2011–2013, 2018)
Julkaisija Sony Computer Entertainment (1998–2000)
Universal Interactive Studios (1998–2003)
JP Konami (2002–2004)
Vivendi Universal Games
(2004–2008)
Sierra Entertainment (2005–2008)
Activision (2008–2018)
JP Square Enix (2012–2014)
Suunnittelija Mark Cerny
Charles Zembillas
Ted Price
Alex Hastings
Brian Hastings
Craig Stitt
Lajityyppi tasohyppely
toiminta
Ensijulkaisu Spyro the Dragon (1998)
Viimeisin julkaisu Spyro Reignited Trilogy (2018)
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Spyro on Insomniac Gamesin luoma pelisarja. Insomniac kehitti kolme ensimmäistä PlayStationille ilmestynyttä Spyro-peliä, minkä jälkeen peliyhtiö jätti pelisarjan keskittyäkseen luomaan ensimmäistä PlayStation 2:n sarjaansa Ratchet & Clankia. Ensimmäisiä Spyroja on kutsuttu PlayStationin parhaimmiksi tasohyppelypeleiksi Crash Bandicootin rinnalla ja ne ovat tehneet Insomniac Gamesista tunnetun, vaikka yhtiö olikin aikaisemmin kehittänyt ammuntapeli Disruptorin.

Spyro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purppura lohikäärme Spyro on Insomniac Gamesin luomus, joka on seikkaillut useissa peleissä. Pienestä ulkonäöstään huolimatta Spyro on erittäin rohkea ja voimakastahtoinen. Lohikäärmepoikasen normaalihyökkäyksiin kuuluvat liekkien syökseminen ja puskeminen pienillä mutta terävillä sarvilla. Spyro osaa myös liitää lyhyitä matkoja siivillään ja myöhemmissä peleissä lohikäärme oppii useita muita kykyjä: Uimisen, sukeltamisen, kiipeämisen, leijumisen, veden, jään, kuplien ja sähkön syöksemisen, liukumisen, pääiskun, puolapyörinnän, siipisuojan, seinähypyn, tuplahypyn yms. Spyro on yleensä avulias ja puolustaa ystäviään, eikä ole vielä kertaakaan seikkailujensa aikana pelännyt mitään ja spyro onkin mahtava ystävä vailla vertaa. Pelien aikana Spyroa suojelee hänen uskollinen ystävänsä Sparx, sudenkorento, joka toimii samalla Spyron elämäpalkkina: Kun Spyro on vahingoittumaton, Sparx on hohtavan kultainen, sitten samean sininen, vihreä ja viimeisen iskun saatuaan Sparx karkaa eikä suojele Spyroa enää. Sparxin kuntoa voi pitää yllä sen syömillä perhosilla, joita saa esiin nitistämällä pitkin tasoja juoksentelevia pienikokoisia eläimiä, kuten lampaita ja kanoja, joskus myös vihollisia. Myöhemmissä peleissä joissakin kentissä on myös lasipulloja jonka sisällä on perhonen, Spyron täytyy vain rikkoa pullo saadakseen uuden elämän. Ensimmäisessä pelissä elämät mitataan hopeisilla lohikäärmepatsailla sekä vihollisilta saatavilla kristallikuulilla. Spyro A Hero’s Tail -pelissä on mahdollista ostaa Moneybagsin kaupasta Sparxille lisäelämä, jolloin Sparx on viimeisillä voimillaan punainen.

Ensimmäisessä pelissä Spyron ääninäyttelijänä toimi Carlos Alazraqui mutta sittemmin Tom Kenny on antanut äänensä hahmolle. Spyron ääninäyttelijöinä ovat toimineet myös Jess Harnell, Elijah Wood, Josh Keaton ja Matthew Mercer. Eijah Wood on ääninäyttelijä Spyron uudistetussa trilogiassa The Legend of Spyro: A New Beginning, The Legend of Spyro: The Eternal Night ja The Legend of Spyro: Dawn of the Dragon. Josh Keaton on Spyron ääni sarjan spin-off-pelissä Skylanders: Spyro’s Adventure ja Skylanders: Giants. Suomeksi dubatussa pelissä Spyron ääninäyttelijöinä ovat toimineet Samuel Harjanne, Antti L. J. Pääkkönen ja Joonathan Kettunen. Maailmalla suosiota saanut alkuperäisen Spyro-trilogian musiikki on The Police -yhtyeen rumpalin, Stewart Copelandin tekemää.

The Legend of Spyro -pelisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Legend of Spyro on Activisionin ja Sierra Entertainmentin julkaisema sekä Entranges Libelluesin kehittämä Spyro-trilogia. Myös pelin tarinankerronta ja grafiikka eroaa merkityksellisesti edellisiin Spyro-peleihin. Trilogian ensimmäinen osa The Legend of Spyro: A New Beginning julkaistiin vuonna 2006. Viimeinen osa The Legend of Spyro: Dawn of the Dragon on ensimmäinen Spyro-peli, joka on dubattu täysin suomenkieliseksi.

Legend-sarjan hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Spyro (Kulo)

Spyro on harvinainen purppuralohikäärme. Ignitus evakuoi Spyron temppelistä – jossa tämän oli tarkoitus kuoriutua – sinne kohdistuneen hyökkäyksen takia. Myöhemmin eräs sudenkorentoperhe löysi Spyron ja adoptoi tämän. Muutamaa vuotta myöhemmin Spyro lähti sudenkorentojen luota etsimään paikkaa jonne hän oikeasti kuului. Hän löysi Ignituksen, vartijan, joka pienen suostuttelun jälkeen lupasi kouluttaa Spyron. Ignitus kertoi Spyrolle Cynderistä, Apinajoukoista, jotka ovat vallanneet planeetan, sekä Dark Masterista eli Synkästä Mestarista, joka piti Cynderiä vallassaan. Myöhemmin Spyro kouluttautui kokonaan, pelasti muut vartiat kaukaisilta saarilta ja vapautti Cynderin Dark Masterin vallasta. The Legend of Spyro: The Eternal Nightin lopussa, Spyron kukistettua Gaulin, apinoiden kuninkaan, hän joutui sulkemaan itsensä sekä Cynderin ja Sparxin aikakristallin sisään Dark Masterin vuoren sortuessa. Kolme vuotta myöhemmin joukko Khiisiä, eli Dark Masterin kätyreitä, rikkoivat aikakristallin ja veivät Spyron ja Cynderin syvälle maan alle katakombeihin. Spyro onnistui Cynderin kanssa pakenemaan katakombeista ja pitkän matkan ja seikkailun jälkeen he joutuvat maan ytimeen taistelemaan Dark Masteria vastaan. He kukistavat hänet ja Spyro pelastaa planeetan tuhoutumiselta. Äänenä Elijah Wood.

Cynder (Kekäle)

Cynder on musta naaraslohikäärme, joka ensimmäisessä pelissä oli Dark Masterin vallassa. Hän vangitsi vastoin tahtoaan kaikki vartiat ja imi heidän voimansa ja energiansa kristalleihin, joiden voimien avulla hän vapautti Dark Masterin. Cynder on todellisuudessa saman ikäinen kuin Spyrokin, mutta Dark Masterin otettua hänet valtaansa hänestä tuli täysikasvuinen ja vastentahtoisesti häijy. Spyron pelastettua hänet, hän kutistui normaalikokoonsa ja hänestä tuli Spyron ystävä. The Legend of Spyro: Dawn of the Dragonin lopussa hän myönsi rakastavansa Spyroa. Äänenä Cree Summer The Legend of Spyro: A New Beginningissä, Mae Whitman The Legend of Spyro: The Eternal Nightissa ja Christina Ricci The Legend of Spyro: Dawn of the Dragonissa.

Sparx (Kipuna)

Sparx on Sudenkorento. Hän on Spyron ja Cynderin paras ystävä ja Spyron velipuoli. Hän valaisee ympäristöään ja auttaa kaikkia apua tarvitsevia. Hän ei varsinaisesti ole ilkeä, mutta hänellä on outo tapa arvostella ystäviään. Äänenä David Spade The Legend of Spyro: A New Beginningissä, Billy West The Legend of Spyro: The Eternal Nightissa ja Wayne Brady The Legend of Spyro: Dawn of the Dragonissa.

Malefor (Ärhämä)

Malefor on ilkeä ja täysikasvuinen purppuralohikäärme. Hän on se Dark Master, joka otti Cynderin valtaansa. Hän kuoli The Legend of Spyro: Dawn of the Dragonin lopussa, kun joukko Esi-isien sieluja veti hänet planeetan ytimessä olevaan kristalliin. Äänenä Mark Hamill.

Ignitus (Syttö)

Ignitus on punainen lohikäärme, tulen taitaja ja yksi vartijoista, joiden tehtävä oli vahtia lohikäärmeenmunia. Juuri hän evakoi Spyron temppelistä, mutta hänen palatessaan temppeliin, suurin osa munista oli rikottu ja muut vartiat tajuttomia, paitsi Volteer, joka käski Ignituksen ja Spyron paeta temppelistä, ennen kuin he murskaantuisivat. Yksi muna oli poissa. Ignituksen joutui piiloutua moneksi vuodeksi, kunnes eräänä päivänä Spyro löysi hänet. Ignituksesta tuli ikään kuin Spyron Isähahmo ja yksi Spyron kouluttajista. Viimeisen pelin lopussa Ignituksesta tuli uusi Kronikoija. Ignitus saattoi Spyron ja Cynderin ”Tulivyön” läpi, jotta he pääsisivät kukistamaan Maleforia. Ignitus on oikeudenmukainen ja viisas ja hän luottaa paljon muihin. Myös Ignituksella on kyky nähdä näkyjä, josta hän esimerkiksi näkee missä muut vartijat ovat. Ignitus on kiltti. Äänenä Gary Oldman.

Volteer

Volteer on sähkönkeltainen lohikäärme, sähkön taitaja ja yksi vartijoista joiden tehtänä oli vahtia lohikäärmeenmunia ja toiseksi vahvin vartijoista. Ignituksen löydettyä Spyron munan, Ignitus lähti menemään ulos temppelistä, mutta huomasi, että muut vartijat olivat tajuttomia, paitsi Volteer, joka käski Ignituksen pelastaa itsensä ja Spyro, ennen kuin temppeli murskaantuisi. Volteer on hyvin ketterä, ja voimakastahtoinen lohikäärme. Elementtinsä tavoin hän on levoton, mutta todella ystävällinen. Jos on kyse elementtien opetuksesta, Volteer ei jätä mitään sattuman varaan, hän näet opettaa kaiken sähköstä juurta jaksain. Volteer tietää sähköstä enemmän kuin kukaan toinen tulestakaan. Volteer hallitsee sähkön voimaa niin paljon, että voisi milloin ja missä tahansa tehdä valtavanhypersalaman. Hän on älykäs, mutta on hyvin puhelias. Viimeisen pelin lopussa, Ignituksen menehdyttyä Volteer otti hänen paikkansa lohikäärmesotureiden johtajana. Äänenä Corey Burton.

Cyril

Cyril on sininen lohikäärme, jään taitaja ja yksi vartijoista joiden tehtävä oli vahtia lohikäärmeenmunia. Hän on hyvin ylpeä esi-isistään ja kehuukin usein taitojaan ja sukujuuriaan. Äänenä Jeff Bennett.

Terrador

Terrador on vihreä lohikäärme, maan taitaja ja yksi vartioista joiden tehtävä oli vahtia lohikäärmeenmunia. Terrador on neljästä lohikäärmeestä sotilaallisin ja kenties vahvin. Hän pitää taisteluista ja tietää monta taisteluliikettä. Hän on myös sangen isokokoinen ja lihaksikas. Äänenä Kevin Michael Richardson.

Hunter (Erällys)

Hunter on gepardisoturi ja kotoisin Avalarin kylästä. Toisin kuin päällikkonsä hän luottaa lohikäärmeisiin. Ignitus lähetti hänet etsimään Spyroa ja Cynderiä. Hän on mestari jousiammunnassa ja lisäksi erinomainen jäljittäjä. Siksi häntä kai kutsutaankin 'Hunteriksi'. Hän on lisäksi esiintynyt aiemmissakin Spyro-peleissä. Äänenä Blair Underwood.

Chief Prowlus (Päällikkö Vaaniskus)

Prowlus on Avalarin gepardikylän päällikkö ja gepardisoturien komentaja. Hän ei ole luottanut hiukkaakaan lohikäärmeisiin sen jälkeen, kun Cynder hyökkäsi Dark Masterin vallassa Avalarin kylään. Hän kuitenkin muuttaa mielensä, kun lohikäärmeet pelastavat erään gepardisotilaan, Meadowin ja myöhemmin hän johtaa lohikäärmeiden rinnalla Traakkikaupungin puolustusta. Äänenä Kevin Michael Richardson.

The Chronicler (Kronikoija)

Ikivanha lohikäärme, joka on tuhansia vuosia merkannut kirjoihin lohikäärmeiden historian, voitot ja tappiot. Uuden aikakauden vaihtuessa hän myöntää asemansa ja velvollisuutensa Ignitukselle. Äänenä Martin Jarvis.

Meadow (Ahokas)

Meadow on gerpardisotilas ja kotoisin Avalarin kylästä. Hänellä on erimielisyyksiä Chief Prowluksen kanssa. Spyro ja Cynder pelastivat hänet ja toivat hänet takaisin kyläänsä. Äänenä Fred Tatasciore.

Hermit (Erakko)

Erakko on vesiputouksen alla asuva erakoitunut gepardi ja tietäjä. Hän järkytti Cynderiä pahasti sanomalla, ettei Cynder ole muuttunut siitä kun oli Dark Masterin vallassa. Sparx onnistui kuitenkin varastamaan häneltä asevaraston avaimen. Äänenä Kevin Michael Richardson.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Skylanders-pelisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skylanders on uusi Spyro-sarja. Sen ensimmäinen peli Skylanders: Spyro’s Adventure julkaistiin lokakuussa 2011.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Legend of Spyro -roolipelisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skylanders[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelikokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Legend of Spyro -elokuva (keskeytetty)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

25. lokakuuta 2007 ilmoitettiin, että The Animation Picture Company on ostanut oikeudet elokuvalle Spyro the Dragon. Alun perin elokuvan piti saada ensi-iltansa joulukuussa 2009, mitä ei kuitenkaan tapahtunut. Huhtikuussa 2010 ilmoitettiin Activisionin keskeyttäneen elokuvan tuotannon. Elokuvan olisi ohjannut Mark A. Z. Dippé.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]