Sprinklerijärjestelmä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lähikuva sprinkleristä.

Sprinklerijärjestelmä on automaattinen palonsammutusjärjestelmä, joka aloittaa palon sammutuksen ruiskuttamalla vettä palokohteeseen ja välittää samalla palohälytyksen hätäkeskukseen (112). Sen toiminta perustuu siihen, että lämpötilan ylitettyä tietyn arvon, sprinklerin kapseli rikkoutuu ja vesi pääsee virtaamaan sprinklerin läpi.[1] Se soveltuu kohteisiin, joissa vesi on sopiva sammutusaine ja joissa kohteen paloympäristö edellyttää tehokasta ja automaattista sammutusjärjestelmää.

Sprinklerilaitteisto estää lähes kaikki tulipalosta aiheutuvat henkilövahingot (palokuolemat ja loukkaantumiset), suurimman osan omaisuusvahingoista ja lähes kaikki keskeytysvahingot. Ei ole mitään yhtä tehokasta keinoa estää palokuolemia kuin oikein toteutettu sprinklerilaitteisto. Nykyaikainen sprinklerilaitteisto soveltuu erittäin hyvin myös asuntoihin, sairaaloihin ja muihin hoito- ja hoivalaitoksiin, joissa palokuoleman riski on kaikkien suurin.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen automaattisen sprinklerijärjestelmän patentoi Philip W. Pratt vuonna 1872.[2] Ensimmäisen käyttökelpoisen sprinklerijärjestelmän kehittäjän pidetään kuitenkin Henry S. Parmaleetä, joka paransi Prattin patenttia ja asensi toimivan järjestelmän pianoja valmistavaan tehtaaseensa. Ensimmäinen sprinklerilaitteisto Suomessa asennettiin Finlaysonin tehtaalle Tampereella vuonna 1892.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timo Olli: Sprinklerilaitteisto ja toiminnallinen palomitoitus Kymeenlaakson Ammattikorkeakoulu. Viitattu 2.12.2008.
  2. Sprinkler History www.meritsprinkler.com. Viitattu 4.12.2008. (englanniksi)
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.