Spider-Man – hämähäkkimies

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Spider-Man – hämähäkkimies
Spider-Man
Elokuvan teatterijuliste.
Elokuvan teatterijuliste.
Ohjaaja Sam Raimi
Käsikirjoittaja David Koepp
Perustuu Marvel Comicsin Hämähäkkimies-sarjakuviin
Tuottaja Laura Ziskin
Ian Bryce
Säveltäjä Danny Elfman
Kuvaaja Don Burgess
Leikkaaja Bob Murawski
Arthur Coburn
Pääosat Tobey Maguire
Willem Dafoe
Kirsten Dunst
James Franco
Cliff Robertson
Rosemary Harris
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Marvel Enterprises
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 3. toukokuuta 2002
Suomen lippu 28. kesäkuuta 2002
Kesto 122 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 140 000 000 dollaria
Tuotto 821 708 551 dollaria
Seuraaja Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Spider-Man – hämähäkkimies on vuonna 2002 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, jonka on ohjannut Sam Raimi ja käsikirjoittanut David Koepp. Elokuva perustuu sarjakuvakustantamo Marvel Comicsin suosittuun supersankarihahmo Hämähäkkimieheen, ja se on Hämähäkkimies-elokuvasarjan ensimmäinen osa. Elokuvan pääosissa esiintyvät Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Willem Dafoe ja James Franco.

Elokuvasta tuli ainoa 100 miljoonan Yhdysvaltain dollarin tuloihin avausviikonloppunaan elokuvateattereissa yltänyt elokuva ja kaikkien aikojen menestyksekkäin sarjakuvaan perustuva elokuva, ja huikean menestyksensä johdosta elokuva sai myös kaksi jatko-osaa; Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2 ja Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3, joista molemmat ohjasi jälleen Sam Raimi. Lisäksi vuonna 2012 ensi-iltansa sai Marc Webbin ohjaama, uuden elokuvasarjan käynnistänyt elokuva The Amazing Spider-Man.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peter Parker on koulukiusattu lukiolainen, joka on ihastunut kauniiseen Mary Jane Watsoniin. Vieraillessaan Columbian yliopiston genetiikan laboratoriossa Mary Janen ja parhaan ystävänsä Harry Osbornin kanssa geenimanipuloitu hämähäkki puree häntä, ja kotiin saapuessaan hän menettää tajuntansa. Samaan aikaan Oscorp-yhtiön omistaja ja Harryn isä, tiedemies Norman Osborn testaa sotilaallisiin tarkoituksiin tarkoitetun kemikaalin prototyyppiä itseensä. Koska muun muassa nopeuteen ja voimaan vaikuttava kemikaali ei ole vielä täydellinen, hän tulee aineen vaikutuksesta hulluksi ja tappaa avustajansa Mendel Strommin.

Herätessään seuraavana aamuna tavallisesti silmälaseja käyttävä Peter huomaa näkönsä kohentuneen, ja että hän on ruumiinrakenteeltaan aiempaa lihaksikkaampi. Koulussa hän huomaa kykenevänsä tuottamaan hämähäkinseittiä, ja myös hänen refleksinsä ovat nopeutuneet. Koulusta lähtiessään hän huomaa olevansa yliluonnollisen nopea ja vahva, minkä lisäksi hänellä on hämähäkkien tapaisesti kyky kiivetä seiniä pitkin ja aistia tarkasti ympäristön uhkaavat vaarat.

Peter osallistuu paikalliseen painitapahtumaan kertomatta aikeistaan huoltajilleen, tädilleen Maylle ja sedälleen Ben Parkerille. Tapahtuman osallistujille luvataan 3 000 dollaria kolmesta minuutista kehässä show-painijan kanssa, ja rahoilla Peter suunnittelee ostavansa itselleen auton tehdäkseen vaikutuksen Mary Janeen. Tapahtuman järjestäjä kuitenkin huijaa kunniakkaasti tehtävästä suoriutunutta Peteriä ja antaa tälle lopulta vain 100 dollaria. Peter on juuri lähdössä takaisin kotiinsa, kun aseistettu ryöstäjä vie rahat tapahtumanjärjestäjältä. Peterille tulee mahdollisuus pysäyttää varas, mutta hän päästää miehen pakenemaan koska sai itse aiemmin väärän summan rahaa. Peterin saapuessa ulos hän kuulee sivullisten puhuvan autonryöstöstä, ja saapuessaan tapahtumapaikalle hän kauhistuu huomatessaan että hänen Ben-setänsä on joutunut autonryöstön kohteeksi ja ammutuksi. Ben menehtyy Peterin käsille, minkä seurauksena Peter vannoo omistavansa yliluonnolliset kykynsä rikollisuuden pysäyttämiseksi. Hän saa kiinni setänsä surmaajan eräässä rakennuksessa ja järkyttyy huomatessaan, että kyseessä on sama henkilö joka ryösti painitapahtuman järjestäjän ja jonka Peter itse päästi pakenemaan. Varas yrittää paeta mutta kompastuessaan hän putoaa ikkunasta kadulle.

Peter valmistuu opinnoistaan ja valmistaa itselleen Hämähäkkimiehen puvun suojellakseen todellista henkilöllisyyttään. Hän hankkii työn valokuvaajana J. Jonah Jamesonin toimistolta, ja hänen tehtävänään on ottaa valokuvia Hämähäkkimiestä Jamesonin Daily Bugle-lehteen. Norman Osborn alkaa samaan aikaan terrorisoida kaupunkia alter-egonsa Vihreän Menninkäisen turvin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva painiskeli tuotanto-ongelmissa lähes 25 vuoden ajan, kunnes Sony Pictures Entertainmentin toimesta se sai lisenssin maailmanlaajuiselle levitykselle vuonna 1999. Ennen tätä elokuvaa oli työstetty Cannon Filmsillä, Carolco Picturesilla ja The New Cannonilla, ja muun muassa James Cameron, Ted Newsom, John Brancato, Barney Cohen ja Menahem Golan olivat ehtineet työstää elokuvan käsikirjoitusta ennen kuin Sony palkkasi David Koeppin käsikirjoittamaan lopullista elokuvaa. Ennen Sam Raimin palkkaamista elokuvan ohjaajaksi vuonna 2000 tehtävää oli tarjottu myös Roland Emmerichille, Tim Burtonille, Chris Columbukselle ja David Fincherille.

Elokuvan kuvaukset käynnistyivät 1. tammikuuta ja päättyivät 30. kesäkuuta 2001. Vaikka elokuva sijoittuukin tapahtumiltaan New York Cityyn, joitain elokuvan kohtauksia kuvattiin myös Los Angelesissa ja San Franciscossa. Elokuva sai ensi-iltansa 3. toukokuuta 2002 ja siitä muodostui taloudellisesti huikean menestyksekäs tuotos.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tobey Maguire  … Peter Parker/Hämähäkkimies  
 Willem Dafoe  … Norman Osborn/Vihreä Menninkäinen  
 Kirsten Dunst  … Mary Jane Watson  
 James Franco  … Harry Osborn  
 Cliff Robertson  … Ben Parker  
 Rosemary Harris  … May Parker  
 J. K. Simmons  … J. Jonah Jameson  
 Joe Manganiello  … Eugene "Flash" Thompson  
 Bill Nunn  … Joseph "Robbie" Robertson  
 Michael Papajohn  … Autonryöstäjä  
 Elizabeth Banks  … Betty Brant  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]