Soul Eater

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Soul Eater
ソウルイーター
(Sōru Ītā (Soul Eater, Sielunsyöjä))
Genre toiminta, yliluonnollinen, huumori, draama, psykologinen, kauhu
Manga
Tekijä Atsushi Ōkubo
Julkaisija Japani Gangan Comics
Suomi Sangatsu Manga
Sarjajulkaisulehti Japani Monthly Shōnen Gangan
Yhdysvallat Yen Plus
Ensimmäinen painatus 24. kesäkuuta 200312. elokuuta 2013
Kirjojen lukumäärä 25
TV-anime
Ohjaaja Takuya Igarashi
Studio Bones
Lähetyskanavat Japani TV Tokyo
Alkuperäinen lähetyskierros 7. huhtikuuta 200830. maaliskuuta 2009
Jaksojen määrä 51
Manga: Soul Eater Not!
Tekijä Atsushi Ōkubo
Julkaisija Japani Gangan Comics
Sarjajulkaisulehti Japani Monthly Shōnen Gangan
Yhdysvallat Yen Plus
Ensimmäinen painatus 12. tammikuuta 201110. lokakuuta 2014
Kirjojen lukumäärä Japani 5
TV-anime: Soul Eater Not!
Ohjaaja Masakazu Hashimoto
Studio Bones
Lähetyskanavat TV Tokyo, TVO, TVA, AT-X, BS Japan
Alkuperäinen lähetyskierros 8. huhtikuuta 20142. heinäkuuta 2014
Jaksojen määrä 12


Soul Eater on Atsushi Ōkubon luoma mangasarja, josta on tehty myös saman niminen anime. Animen on tuottanut Bones studio ja mangan julkaisija on Square Enixin omistama Gangan Comics. Sarja on lisensoitu ja sitä kääntää Yen Press. Sangatsu Manga aloitti julkaisun suomeksi toukokuussa 2012.[1] Spin-off-sarja Soul Eater Not!:ia julkaistiin viiden mangakirjan verran vuonna 2011, ja sille on tehty myös anime-sovitus.[2]

Aihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shibusen (suom. Kuoleman asetekninen oppilaitos, lempinimeltään Kuokkis) on koulu, jossa oppilaat ovat joko aseenkäyttäjiä tai aseita. Aseenkäyttäjän ja aseen tehtävänä on kerätä 99 pahan ihmisen sielua ja yhden noidan sielu. Sielujen keräämisen jälkeen aseesta tulee arvostettu Kuoleman ase (Death Scythe), jota itse koulun luonut Kuolema (Shinigami-sama) pystyy käyttämään. Oppilaiden työtä vaikeuttavat pahansisuiset noidat, zombiet ja muut hirviöt.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Shibusenin opettaja Sid on surmattu ja muutettu zombiksi, joka on ruvennut hyökkäämään koulun oppilaiden kimppuun. Tehtävässään epäonnistuneet Maka ja Soul, sekä Black Star ja Tsubaki, joutuvat lisätehtäväkseen ottaa opettajan ja tämän zombiksi muuttaneen henkilön kiinni ja vangita heidän sielunsa. Tehtävästä epäonnistuminen tarkoittaa koulusta erottamista, joten sankarit lähtevät kohti päämääräänsä.

Löydettyään Sidin sekä tavattuaan myös hänet zombieksi muuttaneen henkilön, Franken Stein, päähenkilöille selviää, että koko juttu oli vain lavastettu. Stein tulee kouluun opettajaksi ja Sid palaa myös takaisin kouluun. Death the Kid liittyy myös omalla halullaan kouluun, jolloin Black Star haluaa otella tätä vastaan. Suurimpana syynä, että Kid on vienyt muiden oppilaiden huomion ja on siten suuri puheenaihe.

Maka ja Soul saavat tehtäväkseen mennä Italiaan, jossa heidän on tehtävä selvää jälleen uudesta kieroutuneesta ihmisestä. Maka kuitenkin aistii ettei paikassa ole kaikki kohdallaan ja he menevät ottamaan asiasta selvää. Maka ja Soul tapaavat Cronan, miekankäyttäjän, jonka ase on istutettu häneen itseensä. Aluksi Maka luulee Cronan olevan kuoleman oppilas, mutta tajuaa pian, ettei näin ole. Koska Crona syö ihmisten sieluja, niin Maka vaatii häntä ottamaan vastuun teoistaan. Taistelussa Crona on kuitenkin ylivoimainen ja Maka ymmärtää olevansa pulassa. Cronan ase, demonijumala Ragnarok pystyy aiheuttamaan Souliin niin paljon vahinkoa, ettei Maka uskalla käyttää tätä, sillä ei halua Soulille aiheutuvan hengenvaaraa. Lopulta Soul päättää itse suojata Makaa omalla kehollaan, josta Soulille jää koko sarjan ajan oleva arpi rintakehään. Stein kertoo, että Ragnarok on kiusanhenkinen ase ja se pitää kantajaansa pelon vallassa härnäten ja alistaen tätä. Sen takia Crona on hirveän epävarma ja turvautuu kaikessa Medusaan ja aseeseensa. Cronan epävarmuus on monin kohdin koomista, sillä tämä mutisee joka kerta: "En tiedä, miten suhtautua tähän..".

Makan isä Death Scythe sekä Stein tulevat kuitenkin apuun ja voittavat Cronan, mutta noita Medusa pakenee henkihieverissä olevan Cronan kanssa. Pian Stein kuitenkin huomaa että Soulin vereen on sekoittunut Rangarokin verta. Terveydenhoitaja Medusa kuitenkin tietää että on olemassa toinen sielu joka voi muuttua demonijumalaksi. Sillä välin Black Star ja Death the Kid lähtevät etsimään muinaista miekkaa Excaliburia. Black Star oli kirjastossa siivoamassa (tai oikeastaan lukemassa sarjakuvia), kunnes Kid tuli paikalle ja otti kirjan, joka kertoi kyseisestä miekasta. Kaksikko päättää ryhtyä etsimään sitä, kun kuulevat Steiniltä sen olevan voittamaton. Miekka osoittautuu kuitenkin melko hankalaksi tapaukseksi ja Steinin mukaan kukaan ihminen ei voi päästä samalle aaltopituudelle vaativan Excaliburin kanssa. Kid ja Black Star lähtevät, mutta myöhemmin Excalibur jättää heille viestin luokkaan, jossa sanoo odottavansa näitä. Kaksikko joutuu täten naurunalaiseksi.

Sarjan edetessä Steinin sisäinen hulluus saa vallan, Kuokkikselle saapuu Medusan lähettämä ihmissusi Free (suom. vapaus), Rangarokin veri leviää Soulin kehoon, oppilaat taistelevat Medusaa vastaan ja Cronasta tulee Makan avulla hyvä. Tsubaki ja Black Star saavat myös ensimmäisen sielunsa, kun Tsubaki onnistuu tappamaan isoveljensä Masamunen, joka oli vaarassa muuttua demonimiekaksi. Kuitenkin luvassa on uusi vaara, Asura, ja kyseessä on elämän ja kuoleman taistelu.

Ensimmäinen vihollinen, Medusa, on naispuolinen noita, joka kasvattaa kehossaan yli tuhatta käärmettä. Medusa hakeutuu Kuokkikseen terveydenhoitajaksi ja voittaa kaikkien luottamuksen esittämällä ystävällistä ja huolehtivaista terveydenhoitajaa. Medusan alaisia ovat mm. Crona ja Ragnarok, sammakoksi muuttuva noita Eruka (väännetty sanasta kaeru, eli sammakko japaniksi) ja ihmissusi Free. Taistellessaan Steiniä vastaan Medusa paljastaa, että Crona on hänen oma lapsensa, johon tämä on istuttanut Ragnarokin.

Merkittäviä päähenkilöitä Makan ja tämän viikatteen Soul Eaterin (suom. sielunsyöjä) lisäksi sarjassa ovat myös mm. Soulin paras kaveri, salamurhiin erikoistunut Black Star (suom. musta tähti) ja tämän muotoaan muuttava ase Tsubaki (suom. kamelia), Kuoleman poika Death the Kid (suom. kuoleman poika) ja tämän aseet, Thompsonin pistoolisisarukset Liz ja Patty. Soul Eater on luonteeltaan paha suustaan ja rakastaa muiden (erityisesti Makan) härnäämistä. Soul on myös heikkona naisiin, tosin ei yhtä pahasti kuin Death Scythe. Soulin unelma on tulla Death Scytheksi. Black Star on esiintymistä rakastava poika, joka vihaa sitä, jos joku vie tästä huomion, kun taas Tsubaki on jatkuvasti huolissaan, saavatko he Black Starin kanssa koskaan sieluja, koska Black Star on huono salamurhaaja esiintymishalunsa takia. Death the Kid on neuroottinen ja rakastaa kauheasti symmetrisyyttä, josta koituukin usein tälle ongelmia. Tämän aseet, siskokset Liz ja Patty, ovat toistensa vastakohdat: Liz on melko vakava ja suuttuu helposti, kun taas Patty on ikuinen optimisti ja nauraa lähes kaikelle. Maka taas nalkuttaa jatkuvasti ja haluaa tulla äidinsä tavoin asemestariksi. Makan isä, Death Scythe (ennen Kuoleman aseeksi tuloa kantoi nimeä Spirit) on Makan äidin ja Franken Stein kasvattama ase. Death Scythe on kuitenkin kova juoksemaan vieraiden naisten perässä ja Makan äiti otti eron miehestään eikä Maka pidä tätä isänään. Makan ja Soulin luona asuu myös taikavoimia omaava noita Blair, joka on oikeasti kissa. Soul on syönyt yhden hänen yhdeksästä sielustaan luullen tätä noidaksi, mutta tämä menetti kaikki keräämänsä sielut syömällä kissan sielun. Blairin taika on erikoistunut kurpitsoihin ja tämä lausuukin usein taikasanoikseen "Pump-kin, pump-kin!" (suom. Kurpitsa, kurpitsa). Blair asettui asumaan Makan ja Soulin luokse sen jälkeen, kun Soul söi tämän sielun ja onkin melko tuttu näky siellä (varsinkin kylpyhuoneessa). Blarin lempitouhuja ovat Soulin ahdistelu, klubeilla juokseminen ja shoppailu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Petteri Uusitalo: Soul Eater Sangatsu Mangalta Animelehti.fi. 25.02.2012. Arkistoitu 5.3.2012. Viitattu 21.3.2012.
  2. BONES Animates Soul Eater Not! Anime Animenewsnetwork.com. 7. joulukuuta 2013. Viitattu 15.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.