Solvent Yellow 124

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Solvent Yellow 124
Tunnisteet
IUPAC-nimi N-etyyli-N-(2-(1-isobutoksietoksi)etyyli)-4-(fenyyli-atso)aniliini
CAS-numero 34432-92-3
PubChem CID 118170
SMILES N(=N/c1ccc(N(CCOC(OCC(C)
C)C)CC)cc1)\c2ccccc2
Ominaisuudet
Molekyylikaava C22H31N3O2
Moolimassa 369,5 g/mol g/mol
Punainen väri kertoo, että dieselöljyn seassa on polttoöljyä.

Solvent Yellow 124 (eurokeltainen) on keltainen atsoväri, jota käytetään Euroopan unionin alueella värjäämään matalammin verotettuja polttonesteitä.

Väriainetta on käytetty vuoden 2002 elokuusta merkintäaineena lämmityspolttoöljyssä. Sitä lisätään 6–7 milligrammaa yhtä kilogrammaa kohden. Sen kaupallinen nimi on Euromarker.[1] Sen muita nimiä ovat SY124, Sudan 455, Somalia Yellow, T10 Yellow LBN ja C.I. 111155.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Värin hydrolysoituminen.

Solvent Yellow 124 muistuttaa rakenteeltaan Solvent Yellow 56 -väriä. Se hydrolysoituu helposti hapoilla, jolloin sen asetaaliryhmä irtoaa. Tuloksena on veteen liukeneva muoto. Solvent Yellow 124 muuttuu punaiseksi, kun liuoksen pH laskee. Kun tutkittavaan näytteeseen lisätään suolahappoa, näytteen väri muuttuu ja osoittaa väriaineen läsnäolon. Se voidaan havaita polttoaineesta jopa 0,3 ppm:n pitoisuuksina, mikä tekee sillä värjätyn polttoöljyn olemassaolon havaitsemisen dieselöljystä helpoksi jopa silloin, kun polttoöljyä on vain 2–3 % dieselin seassa.

Solvent Yellow 124 -väriainetta on vaikea poistaa polttoöljystä taloudellisesti kannattavilla menetelmillä. Sitä jää polttoainejärjestelmään ja se on havaittavissa sieltä myös monen myöhemmän laillisen tankkauksen jälkeen.

Koska polttoöljyyn sekoitetun väriaineen suhde on tunnettu, sen määrän mittaaminen tutkittavasta polttoaineesta tekee mahdolliseksi laskea, kuinka paljon polttoöljyä on sekoitettu lailliseen polttoaineeseen.

Väriaine hajoaa valon vaikutuksesta. Huijarit ovat Britanniassa "pesseet" väriainetta sisältänyttä, niin sanottua punaista dieseliä hapoilla ja kemikaaleilla poistaakseen väriaineen ja sitten myyneet väärennetyn dieselin eteenpäin. Polttoaineeseen jääneet hapot ja muut aineet vahingoittavat kuitenkin polttoainejärjestelmää ja pumppuja.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]