Sodankylän geofysiikan observatorio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sodankylän geofysiikan observatorion - POLAR STATION (1894)
Sodankylän geofysiikan observatorion päärakennus Polaria

Sodankylän geofysiikan observatorio (lyhenne SGO) on Sodankylässä toimiva geofysiikan mittauksia ja tutkimusta tekevä Oulun yliopiston erillisyksikkö. Observatoriolla on mittauslaitteita 19 eri paikkakunnalla ympäri Suomea sekä Pohjois-Skandinaviassa. Geofysiikan observatorio on toiminut Sodankylän alueella vuodesta 1914 lähtien. Alkujaan Suomalainen Tiedeakatemia perusti observatorion Sodankylään vuonna 1913. Vuodesta 1997 lähtien Sodankylän geofysiikan observatorio on toiminut Oulun yliopiston alaisuudessa valtakunnallisena erillislaitoksena.

Observatorion johtaja on Esa Turunen.

Observatorion pääasiallisena tutkimusalueena on geofysiikka, eli tutkimuksen kohteena on maapallon ja sitä ympäröivän lähiavaruuden fysikaalinen rakenne ja toiminta. Observatoriossa tutkitaan muun muassa maan magneettikenttää, kosmista radiokohinaa, magneettisia pulsaatioita ja kosmista säteilyä. Lisäksi observatoriolla rekisteröidään maanjäristyksiä seismometrillä sekä tutkitaan revontulia ja niiden vaikutusta eri osa-alueisiin.

SGO 100 vuotta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 2013 observatorio täytti 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi observatorio järjesti mm. luentosarjan, jossa luennoitsijana oli mm. Esko Valtaoja.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 67°22′N, 26°38′E