Smile (Brian Wilsonin albumi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Smile
Brian Wilson
Studioalbumin Smile kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Julkaistu 28. syyskuuta 2004
 Tuottaja(t) Brian Wilson
 Tyylilaji kamaripop, poprock, psykedeelinen rock
 Kesto 46.59
 Levy-yhtiö Nonesuch
Brian Wilsonin muut julkaisut
Gettin' in over My Head
2004
Smile
2004
What I Really Want for Christmas
2005

Smile on Brian Wilsonin albumi vuodelta 2004. Wilson, Van Dyke Parks ja Darian Sahanaja viimeistelivät yhdessä levyn, joka oli saanut alkunsa lähes 40 vuotta aiemmin. Alkuperäinen Smile-albumi, joka piti julkaista Wilsonin The Beach Boys -yhtyeen nimissä vuonna 1967, on luultavasti kuuluisin julkaisematon musiikillinen teos länsimaisen populaarimusiikin historiassa.

Smile vuonna 1967[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1966 julkaistu Beach Boysin Pet Sounds -albumi on yleisesti mielletty yhdeksi populaarimusiikin tärkeimmistä julkaisuista. Seuraavalla albumillaan, Smilella Brian Wilsonin ja Beach Boysin oli tarkoitus ylittää itsensä vielä kerran. Wilson alkoi työstää aivan uudenlaisen rakenteen omaavia kappaleita tulevalle mestariteokselleen. Beatlesit (erityisesti Paul McCartney) olivat ihastuneita Pet Soundsiin, ja se innosti myös heitä kokeilemaan kaikenlaisia tekniikoita ja tunnelmia. Nyt alkoi Brian Wilsonin ja Beatlesien kilpailu saada uusi listojen kärkeä hallitseva hittilevy valmiiksi. Sen kilvan Brian Wilson lopulta hävisi.

Smile-levyn tekoprosessia häiritsivät The Beach Boysin riita levy-yhtiönsä kanssa sekä Wilsonin kasvava epävarmuus, johon liittyi osittain levy-yhtiön ja musiikkimedian asettamat valtavat paineet. Ensimmäisenä saatiin aikaiseksi vuoden 1966 lokakuussa julkaistu hittisingle Good Vibrations, joka on tunnettu mestariteos. Monimutkainen kappale koostuu monesta eri osasta ja sitä äänitettiin jopa kolmessa eri studiossa.

Kokopitkän albumin äänitysprojekti venyi ja venyi, syynä kappaleiden ja tuottamisen monimutkaisuus ja Wilsonin täydellisyydentavoittelu. The Beatles julkaisi klassikkolevynsä Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band kesäkuussa 1967 ja Wilson tunsi olleensa myöhässä. Hän ei halunnut viimeistellä Smileä ja jätti nauhat pölyttymään. The Beach Boys julkaisi syyskuussa 1967 albumin Smiley Smile, joka oli täynnä kaikenlaisia hätäisiä kokeiluja, mutta sinne pääsi myös pari kappaletta Smile-levyltä, tosin pahoin yksinkertaistettuna.

Brian Wilsonin soolo-Smile vuonna 2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brian Wilsonin soololevynä vuonna 2004 julkaistu Smile sai monilta kriitikoilta hyvää palautetta. Miltei 40 vuotta suunnitellusta myöhemmin ilmestynyt albumi ei kuitenkaan voinut vastata alkuperäistä julkaisua: levy julkaistiin niin erilaisena ajankohtana, eikä tuotoksella ollut mukana Beach Boysin muita jäseniä Brian Wilson lisäksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]