Smaug

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Smaug on lohikäärme J. R. R. Tolkienin fantasiakirjassa Hobitti eli sinne ja takaisin.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Smaug on ovela, kullanpunainen lohikäärme, jolta Bilbo Reppuli, Gandalf (tällöin Harmaa) ja Thorin Tammikilven johtamat kolmetoista kääpiötä lähtivät hakemaan takaisin kääpiöiden tarumaista aarretta. Tolkien kertoo sen olevan suuri ja suomupeitteen ympäröimä, lukuun ottamatta sen pehmeää mahaa, johon oli tarttunut kääpiökuninkaiden jalokiviä vuosikausien makoilun tuloksena. Smaug asustelee Yksinäisellä vuorella, kuten kuka tahansa oman arvonsa tunteva lohikäärme. Smaugin kohtaloksi koitui sen oma ylimielisyys, se kehuskeli Bilbolle vatsaansa hankkimastaan jalokivipanssarista, jolloin tarkkaavainen hobitti huomasi rinnan vasemmalle puolelle jääneen tyhjän kohdan. Bilbon kertoessa matkatovereilleen tästä havainnostaan, vuorella asuva Rastas kuuli ja riensi kertomaan järvikaupunki Esgarothissa asuvalle Bardille, jonka esi-isä, Girion, oli Smaugin tuhoaman Laakson kaupungin kuningas. Seuraavan kerran kun Smaug Kultainen hyökkäsi Esgarothiin, kaatui se Mustaan nuoleen ja sen ruumis upposi Pitkäjärven vesiin.

Forbes-lehti valitsi 2012 Hobitin Smaugin maailman rikkaimmaksi fiktiiviseksi hahmoksi. Omaisuutta oli kertynyt noin 62 miljardia Yhdysvaltain dollaria.[1]

Smaug elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Jacksonin ohjaamassa Hobitti-elokuvatrilogiassa (2012–2014) Smaugin liikkeet ja äänen tekee Benedict Cumberbatch.

Ensimmäisessä Elokuvassa Odottamaton matka Smaug nähtiin vain vilaukselta elokuvan alussa ja lopussa, mutta hänet mainittiin muutamaan otteeseen. Smaug nähtiin ensi kertaa kokonaan toisessa elokuvassa Smaugin autioittama maa. Siinä Smaugia kuvaillaan suureksi punasuomuiseksi jättiläislohikäärmeeksi, jolla oli pitkä käärmemäinen kaula, suuri pitkä liskomainen häntä ja jolla oli suuret siivet joilla se kävelee maassa ja lentelee taivaalla. (sillä oli vain kaksi jalkaa, mutta kirjassa sillä oli neljä jalkaa ja siivet selässään.) Lisäksi hänen kaulansa suomut hohtavat aina, kun hän valmistautuu syöksemään tulta.

Elokuvassa Smaug lohikäärme vaikutti myös olevan tietoinen siitä, mikä Bilbon kantama Taikasormus todella oli, sekä joutuu Bilbon lisäksi kohtaamisiin myös Thorin Tammikilven ja muiden kääpiöiden kanssa. He yrittivät hukuttaa Smaugin sulaan kultaan, mutta epäonnistuivat ja hän päätti lähteä tuhoamaan Esgarothin. Mustat nuolet olivat ainoita aseita, jotka tehoaisivat häneen. Niistä viimeinen oli yhä Bard Jousimiehen hallussa. Mutta vuosia sitten Girion oli yhdellä aiemmista nuolista onnistunut irrottamaan yhden Smaugin suomuista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]