Smaug

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Smaug on lohikäärme J. R. R. Tolkienin fantasiakirjassa Hobitti eli sinne ja takaisin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Smaug on ovela, kullanpunainen lohikäärme, jolta Bilbo Reppuli, Gandalf (tällöin Harmaa) ja Thorin Tammikilven johtamat kolmetoista kääpiötä lähtivät hakemaan takaisin kääpiöiden tarumaista aarretta. Tolkien kertoo sen olevan suuri ja suomupeitteen ympäröimä, lukuun ottamatta sen pehmeää mahaa, johon oli tarttunut kääpiökuninkaiden jalokiviä vuosikausien makoilun tuloksena. Smaug asustelee Yksinäisellä vuorella, kuten kuka tahansa oman arvonsa tunteva lohikäärme. Smaugin kohtaloksi koitui sen oma ylimielisyys, se kehuskeli Bilbolle vatsaansa hankkimastaan jalokivipanssarista, jolloin tarkkaavainen hobitti huomasi rinnan vasemmalle puolelle jääneen tyhjän kohdan. Bilbon kertoessa matkatovereilleen tästä havainnostaan, vuorella asuva Rastas kuuli ja riensi kertomaan järvikaupunki Esgarothissa asuvalle Bardille, jonka esi-isä, Girion, oli Smaugin tuhoaman Laakson kaupungin kuningas. Seuraavan kerran kun Smaug Kultainen hyökkäsi Esgarothiin, kaatui se Mustaan nuoleen ja sen ruumis upposi Pitkäjärven vesiin.

Forbes-lehti valitsi 2012 Hobitin Smaugin maailman rikkaimmaksi fiktiiviseksi hahmoksi. Omaisuutta oli kertynyt noin 62 miljardia Yhdysvaltain dollaria.[1]

Smaug elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Jacksonin ohjaamassa Hobitti-elokuvatrilogiassa (2012–2014) Smaugin liikkeet ja äänen tekee Benedict Cumberbatch.

Ensimmäisessä Elokuvassa Odottamaton matka Smaug nähtiin vain vilaukselta elokuvan alussa ja lopussa, mutta hänet mainittiin muutamaan otteeseen. Smaug nähtiin ensi kertaa kokonaan toisessa elokuvassa Smaugin autioittama maa. Siinä Smaugia kuvaillaan suureksi punasuomuiseksi jättiläislohikäärmeeksi, jolla oli pitkä käärmemäinen kaula, suuri pitkä liskomainen häntä sekä neljä raajaa (kaksi takajalkaa sekä kaksi etujalkaa, joissa on myös suuret siivet). Hän erosi tällä tavalla kovasti kirjaversiostaan, koska siinä hänellä oli kuusi raajaa (neljä jalkaa ja siivet). Lisäksi elokuvassa Smaugin kaulansa suomut hohtavat aina, kun hän valmistautuu syöksemään tulta.

Elokuvassa Smaug vaikutti myös olevan tietoinen siitä, mikä Bilbon kantama taikasormus todella oli, sekä joutuu Bilbon lisäksi kohtaamisiin myös Thorin Tammikilven ja muiden kääpiöiden kanssa. He yrittivät hukuttaa Smaugin sulaan kultaan, mutta epäonnistuivat ja hän päätti lähteä tuhoamaan Esgarothin kostoksi retkikunnan auttamisesta. Mustat nuolet olivat ainoita aseita, jotka tehoaisivat häneen. Girion oli yrittänyt kauan sitten surmata Smaugin niiden avulla, mutta onnistui vain irrottamaan tämän suomuista. Mustista nuolista viimeinen oli yhä Bard Jousimiehen hallussa. Kun Smaug heräsi, Bard yritti valmistautua tämän tuloon viemällä nuolen Esgarothin torniin pystytettyyn jouseen. Kaupungin Isäntä, joka piti Bardia uhkana vallalleen, määräsi hänet pidätettäväksi. Mutta Bard ehti antaa nuolen pojalleen, Bainille. Smaugin hyökättyä Esgarothiin Bard pakeni vankilasta ja ampui Smaugia jousellaan, kunnes Bain antoi Mustan Nuolen Bardille, joka ampui nuolen Bainin avustuksella Smaugin rinnassa olevaan paljaaseen kohtaan surmaten Smaugin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]