Sluuppi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tyypillinen sluuppi-riki spinaakkerivarustuksella, kuvan esimerkkivene on Platu 25

Sluuppi on yksimastoinen, kahdella purjeella varustettu purjealus. Siinä on normaalisti yksi suorakulmaisen kolmion muotoinen isopurje sekä yksi keulapurje, jonka koko ja malli voi vaihdella aivan kapeasta myrskyfokasta aina isopurjeen puolimaille ulottuvaan genovafokkaan eli genuaan.

Takilatyyppiä pidetään eräänä tehokkaimmista yksimastoisista, ja siksi se onkin eräs kaikkein tavallisimmista.

Sotalaiva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sluuppi (engl. sloop-of-war) sotalaivana on perinteinen purjelaivojen kaudelta peritty termi. Purjelaivojen aikakaudella se oli pienin itsenäinen sota-alustyyppi. Se oli korvettia pienempi yksi- tai kaksimastoinen alus, jossa oli yleensä pitkittäispurjeet ja 1-6 tykkiä. Esimerkki alustyypistä on Suomenlinnassa reproduktiona rakennettu saaristolaivaston tykkisluuppi Diana.

Viktoriaanisen ajan laivastossa alustyyppi tarkoitti pienehköä, suhteellisen pitkän toimintasäteen omaavaa höyryvoimalla toimivaa sotalaivaa, jonka apuvoimanlähteenä purjeet palvelivat edelleen. Alustyyppiä käytettiin nimenomaan siirtomaissa. Alustyypin pienimpiä kutsuttiin toisinaan tykkiveneiksi. Tämä alustyyppi katosi Britannian laivastosta 1900-luvun alussa, kun laivasto keskitettiin kotimaahan.

Sluuppi otettiin alustyyppinä uudelleen käyttöön 1916, kun se liitettiin palvelukseen otettuihin Flower-luokan aluksiin. Alustyypiltä edellytettiin sopivuutta miinanraivaukseen, saattajaksi sekä kykyä siirtää 1000 sotilasta. Vaatimusten seurauksena aluksista tuli laajarunkoisia merikelpoisia aluksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rosén - Ohrelius: Laivojen kirja, suom. Eino Koivistoinen
  • Maloney: Chapman piloting
Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.