Sky High

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sky High
Ohjaaja Mike Mitchell
Käsikirjoittaja Paul Hernandez
Robert Schooley
Mark McCorkle
Tuottaja Andrew Gunn
Mario Iscovich
Ann Marie Sanderlin
Pääosat Kurt Russell
Kelly Preston
Michael Angarano
Lynda Carter
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Buena Vista
Disney
Ensi-ilta 11. marraskuuta 2005 (Suomi)
Kesto 100 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Sky High on yhdysvaltalainen kokoperheen elokuva. Se on Disney-yhtiön tuotantoa ja valmistunut vuonna 2005. Elokuvan tuotantobudjetti oli 35 miljoonaa dollaria. Elokuva parodioi humoristisella tyylillään useita tunnettuja supersankareita.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Will Stronghold (Michael Angarano) vaikuttaa aivan normaalilta teini-ikäiseltä. Asuu rauhallisella omakotialueella, on suosittu ystäviensä keskuudessa ja hänen vanhempansa ovat menestyviä kiinteistövälittäjiä. Perheellä on kuitenkin salaisuutensa: Willin vanhemmat kun ovat myös kuuluisat supersankarit Komentaja (Commander, Kurt Russel) ja Suihkuvirta (Jetstream, Kelly Preston). Vanhemmat luonnollisesti pohtivat, että kumman voimat poika perii; periikö hän isänsä supervoimat ja haavoittumattomuuden vai äitinsä lentokyvyn. Nuorella Srongholdilla on kuitenkin salaisuus, jota hän ei ole vanhemmilleen paljastanut.

Hänen elämänsä muuttuu, kun hän aloittaa koulunkäynnin uudessa supersankarien jälkikasvulle tarkoitetussa salaisessa lukiossa. Koulumatka taittuu "Bussinkuljettaja" Ron Wilsonin (Kevin Heffernan) lentävällä linja-autolla (lukio kun sijaitsee yläilmoissa, tästä nimi Sky High).

Paikan päällä ensimmäisen vuosikurssin oppilaat joutuvat vaikeuksiin supernopean Speedin (Will Harris) sekä elastisen Lashin (Jake Sandvig) kanssa. Ehtiipä Will saamaan tyttöystävänkin seniorioppilas Gwenistä (Mary Elizabeth Winstead), tajuamatta että hänen paras ystävänsä Layla (Danielle Panabaker) on jo pidemmän aikaa ollut ihastunut häneen.

Ongelmat alkavat, kun yli-äänihuudon omaava valmentaja Boomer (Bruce Campbell) aloittaa uusien oppilaiden voimien testauksen jakaakseen nämä supersankariluokkaan tai apulaissankariluokkaan. Nuoren Strongholdin salaisuus paljastuu; hänellä ei näytä olevan lainkaan supervoimia. Hänen vanhenpansa pettyvät kuultuaan asiasta, he kun odottivat poikansa jatkavan perheen supersankaritraditiota. Will tutustuu myös ensimmäiseen arkkiviholliseensa Warren Peaceen (Steven Strait), jonka rikollisen isän Komentaja toimitti aikoinaan elinikäiseen vankeuteen.

Elokuvassa seuraa valtaosin teini-ikäisten seikkailuja, mutta vanhempikin näyttelijäkaarti saa elokuvasta oman osansa. Supersankarielokuvien tapaan Sky High'ssa on myös hyvän ja pahan välisiä taisteluja. Lopulta myös Will saa omat supevoimansa (supervoimat ja lentokyvyn). Elokuvan opetus: supervoimat eivät yksinään tee sankaria, vaan teot ratkaisevat.

Elokuvan käänteistä kertonee parhaiten Will Strongholdin loppupuhe: "Lopussa tyttöystävästäni tuli arkkiviholliseni, arkkivihollisesta tuli paras ystäväni ja parhaasta ystävästä tyttöystäväni. Mutta hei... tätähän lukio on".

Erikoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa rehtoria näyttelevä Lynda Carter on tunnettu roolistaan Ihmenaisena, jota hän näytteli Wonder Woman tv-sarjassa 1970-luvulla. Sisäpiirin vitsinä elokuvassa on kohtaus, jossa rehtori Powers valittaa oppilaiden odottavan liikaa häneltä: "I'm not Wonder Woman, you know".

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael Angarano  … Will Stronghold  
 Kurt Russell  … Steve Stronghold / The Commander  
 Kelly Preston  … Josie Stronghold / Jeatstream  
 Danielle Banabaker  … Layla  
 Kevin Heffernan  … Ron Wilson  
 Mary Elizabeth Winstead  … Gwen  
 Bruce Campbell  … Boomer  
 Steven Strait  … Peace  
 Lynda Carter  … Powers  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]