Skimboarding

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Skimboarding tai skimmaus suom. liirtolautailu on lautailun muoto, jossa liu'utaan laudalla märän hiekan tai matalan vesikerroksen päällä. Skimboardingissa yhdistyvät lainelautailu ja rullalautailu. Laji perustuu vesiliirtoon. Riittävällä vauhdilla ja laudan sopivalla kaarevuudella (engl. Rocker) vesi muodostaa laudan ja hiekan väliin lähes kitkattoman vesipatjan, joka mahdollistaa laudan liirron.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skimboardingissa otetaan vauhtia juoksemalla lauta kädessä ja hypätään laudalle vetäytyvän aallon päälle, kun rannalla on parin sentin vesikerros. Vesiliirrossa liu’utaan rannan myötäisesti tai seuraavaa aaltoa kohti jopa 30 metriä ja tehdään rullalautailun pohjalta kehitettyjä temppuja. Syvemmässä vedessä skimmaus ei onnistu. Skimmaukseen sopii loiva hiekkaranta, sillä liian jyrkässä rannassa vesi pakenee liian nopeasti ja kiviset rannat rikkovat laudan. Suomessa on skimmaukseen soveltuvia paikkoja, esimerkiksi Hailuodon rannat Oulun edustalla, Yyteri, Kalajoki, sekä Kallvikin ranta Helsingissä.

Lajista on kehittynyt myös sisämaahan muokattu versio inland skimboarding tai flatland skimboarding eli sisämaan skimboardaus, jossa aaltoja ei tarvita. Sisämaan skimboardauksessa rullalutailun pohjalta kehitettyjä temppuja tehdään rullalautailusta tuttuihin elementteihin kuten reileihin ja bokseihin, jotka on asetettu matalaan veteen.

Välineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skimboardauksessa käytetään hieman bodyboardin tai wakeboardinglaudan tapaista lautaa. Liirtolauta on reilun metrin pituinen ja 40–60 cm leveä, kauttaaltaan taivutettu ja noin 1–2 cm:n paksuinen. Skimboard laudat voidaan karkeasti jakaa kahden eri ryhmään käyttötarkoituksen mukaan. On olemassa aaltoihin tarkoittettuja surffilautaa rakenteeltan muistuttavia vaahtoyhdinlautoja, sekä sisämaan skimboardaukseen (inland skimboarding) tarkoitettuja enemmän rullalaudan rakennetta muistuttavia puuviilurakenteisia lautoja. Vaahtoyhdinlaudat ovat lähtökohtaisesti kevyempiä ja mahdollistavat aallon kaappaamisen, kun taas puiset laudat kestävät rullalautaobstaakkeleita muistuttaviin elementteihin tehtäviä tehtäviä temppuja ja liukuja. Suomessa on yksi skimboardeja valmistava yritys Uitto Nordic Board Company, joka aloitti toimintansa 2013. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [www.uittoboards.com Uitto]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.