Skaala (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skaala IFN Oy
Tunnuslause Pohjoisen luontoa kunnioittaen - Respecting our northern nature
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1956
Perustaja Otto Hautanen
Puheenjohtaja Johann Habring
Avainhenkilöt

Harri Haukilehto, talous- ja hallintojohtaja Pekka Hautanen, tuotanto- ja hankintajohtaja

Antti Hautapakka, myynti- ja markkinointijohtaja
Kotipaikka Kauhava
Toimiala rakennustuotteet
Tuotteet ikkunat ja ovet
Liikevaihto Vuonna 2022 62,5 M€
Omistaja IFN Holding AG
Kotisivu www.skaala.com

Skaala IFN Oy (aiemmin Skaala Group Oy) on suomalainen, ikkunoita ja ovia valmistava yritys.

Sen kotipaikka ja päätehdasalue sijaitsee Kauhavalla,[1] Ylihärmässä.[2] Skaalalla on myös tehtaat Alahärmässä sekä Vetelissä. Skaalan asiakkaita ovat rakennusliikkeet, talotehtaat, rautakaupat sekä yksityisasiakkaat. Skaala toimii Suomen lisäksi myös Pohjoismaissa. Skaala on vuonna 1956 perustettu suomalainen ikkuna-, ovi- ja lasiratkaisuihin erikoistunut toimija, joka kuuluu alan suurimpiin yrityksiin Pohjoismaissa. Skaala-konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli n. 62,5 miljoonaa euroa ja konserni työllisti noin 350 työntekijää.[3][4]

Vuodesta 2017 alkaen Skaala on ollut osa itävaltalaista ikkunajättiä,IFN Holdingia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylihärmäläinen Otto Hautanen perusti vuonna 1956 paikallisen, puusepäntuotteita valmistavan yrityksen. Tuotevalikoimaan kuului aluksi muun muassa puutarhakalusteita ja silityslautoja.

1980-luvulla otettiin suuria harppauksia muun muassa tuotannon automatisoinnin, myynnin ja tuotemallistojen osalta. Oma eristyslasitehdas otettiin käyttöön. Tuolloin yrityksen toiminta laajeni valtakunnalliseksi ja yritys nousi keskisuurten ikkunavalmistajien joukkoon. 1990-luvulla tuotannon kasvu jatkui ja yritys vahvisti asemaansa alan suurempien keskikokoisten valmistajien joukossa.Tuotanto ja tuotannonohjaus kokivat useita muutoksia ja modernisointeja. Skaala-tuotemerkki otettiin käyttöön 1994.

Uudella vuosituhannella Skaalan kasvu jatkui ja se nousi alan suurimpien valmistajien joukkoon Pohjoismaissa. 2010-luvulla kansainvälisen toiminnan osuus kasvoi entisestään. Vuonna 2017 enemmistöosuus Skaalasta myytiin itävaltalaiselle IFN Holding AGlle ja sen seurauksena 1.12.2018 Skaala muutti yhtiörakennettaan ja nimeään. Suomessa Skaala toimii jatkossa Skaala IFN Oy:nä. Vuoden 2023 alussa Skaalan omistajuus siirtyi 100% IFN Holding AGlle.

Liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skaala valmistaa ikkunoita ja ovia kotimaahan sekä vientiin. Tuotevalikoimaan kuuluvat sisään ja ulospäin aukeavat sekä kiinteät ikkunat sekä ulko-, parveke- ja lasiliukuovet

Skaalan mallistosta löytyy jokaiseen kotiin sopivat, hyvin lämpöä ja ääntä eristävät ikkunat. Tuotteet valmistetaan mittatilaustyönä asiakkaan tarpeiden mukaan. Skaalan ikkunat ja ovet ovat täydellisiä Pohjoisen kylmiin olosuhteisiin erinomaisen lämmöneristävyytensä vuoksi. Erilaiset mallistot varmistavat sen, että erilaisiin arkkitehtuurisiin tyyleihin sopiva ovi löytyy.

Skaala on panostanut tuotekehitykseen ja palkittu useasti energiatehokkaista tuotteistaan. Suomen Rakennusinsinöörien liitto palkitsi Skaalan matalaenergiaikkunat ja MERA - matalaenergiakerrostalo -projektin. TM Rakennusmaailma palkitsi nelilasiset Skaala Alfa-ikkunat testivoittajana. Innosuomi palkitsti Skaala FrostFree huurtumattomat energiaikkunat vuonna 2011.

Skaalan tuotantotilat ovat alan moderneimmat ja oma lasinjalostuslinjasto valmistaa monipuoliset lasitusratkaisut erilaisiin tarpeisiin. Tuotannon mittarina käytetään mm. toimitusvarmuutta, joka on alan huippua – vuonna 2023 tuotannon ajantasaisuus 99%

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]