Siwa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kauppaketjua. Siwa on myös keidas Egyptissä.
Siwan logo.svg

Siwa on suomalainen lähikauppaketju, jonka omistaa Suomen Lähikauppa Oy. Ketjuun kuuluu 498 myymälää 237 paikkakunnalla (tilanne 20. marraskuuta 2012).[1]

Siwat ovat pienikokoisia, alle 400 neliömetriä, joten ne saavat pitää ovensa auki myös sunnuntaisin iltakuuden jälkeenkin. Siwoista noin 120 on kooltaan alle 100 neliömetriä, joten kioskilainsäädännön alaisina niiden aukiolo on täysin vapaata. Siwa onkin tunnettu pitkistä aukioloajoistaan, jotka vaihtelevat kauppakohtaisesti. Kokeiluna oli esimerkiksi ympärivuorokautinen aukiolo, mutta se todettiin kannattavaksi ainoastaan kesällä, joten kokeilu päättyi viimeisessäkin myymälässä helmikuussa 2011.[2] Myös valikoimat räätälöidään kaupan asiakaskunnan kysynnän mukaan, eli nekin vaihtelevat myymäläkohtaisesti.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset Siwa-myymälät perustettiin Jyväskylän Torinkulmaan, Ahdinkadulle ja Huhtakeskukseen vuonna 1981. Nimi ketjulle saatiin lyhentämällä yhdyssanasta sinivalkoinen, mikä viittaa kotimaisuuden lisäksi alkuaikojen värimaailmaan, mutta korvaamalla v w:llä annettiin toisenlaistakin mielikuvaa, koska Siwa on myös keidas Egyptissä.[3][4]. Valtakunnallinen Siwa-ketju muodostui vuonna 1986. Ensimmäiset myymälät olivat niin sanottuja laatikkomyymälöitä, mutta muutaman vuoden jälkeen myymälöistä tuli lähikauppoja.

Siwa-ketjuun kuuluivat vuosina 1996–2003 myös Elannon lähimyymälät pääkaupunkiseudulla, jotka olivat yhteisessä ketjunohjauksessa Suomen Lähikauppa OY:n myymälöiden kanssa. Helsingin Osuuskaupan HOKin ja Elannon fuusioituessa vuonna 2004 Elanto luovutti Tradekalle 46 Siwan ja yhden Valintatalon liiketoiminnan korvaukseksi yhteistyösopimuksen ennenaikaisesta lopettamisesta. Elannon myymälöitä oli yhteensä 55 ja niistä 9 muutettiin HOK-Elannon lähikauppaketjun Alepan myymälöiksi. Nykyinen omistaja Suomen Lähikauppa Oy (ent. Tradeka) muodostui, kun vuonna 2005 Tradekan ja Wihurin Ruokamarkkinoiden vähittäiskauppaketjut yhdistettiin samaan yhtiöön. Tämän seurauksena suurin osa Ruokavarasto-lähikaupoista muuttui Siwoiksi ja Siwojen määrä lisääntyi huomattavasti. Viidensadan Siwan raja rikkoutui tammikuussa 2006.

Siwat ovat usein yhden myyjän hoitamia pieniä kauppoja.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://siwa.lahikauppa.fi/fi/kaupat/
  2. Siwa luopui 24h aukioloajoistaan Yle.fi. Viitattu 17.2.2011.
  3. Aimo Massinen: Aimo Annos: Mistä Siwa sai nimensä? 21. huhtikuuta 2001. Turun Sanomat. Viitattu 9.6.2007.
  4. Laatikkokaupasta maan laajimmaksi lähikauppaketjuksi Siwan tarina, Siwa lyhyesti, Kaupat, Suomen Lähikauppa

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]