Siperianpaju

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siperianpaju
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Pajukasvit Salicaceae
Suku: Pajut Salix
Laji: schwerinii
Kaksiosainen nimi

Salix schwerinii
E.L.Wolf[2]

Katso myös

  Siperianpaju Wikispeciesissä
  Siperianpaju Commonsissa

Siperianpaju (Salix schwerinii) on koillisaasialainen pajulaji, jota on viime aikoina tuotu Suomeenkin pensas- ja pajuntyöstötarkoituksiin. Se menestyy hyvin mantereisessa ilmastossa, onhan se kotoisin jopa Kolymalta ja Pohjois-Kiinasta. Vain nuoret vesat ovat arkoja syyshallalle.lähde?

Pajun suikea lehti muistuttaa Suomessa tuiki tavallisen kiiltopajun lehteä.lähde?

Siperianpaju kasvaa nopeasti. Se saattaa saavuttaa vuodessa jopa neljän metrin korkeuden, ja versot ovat suoria ja jäykkiä sekä ruskeita ja vahapintaisia. Tämän ominaisuuden vuoksi laji on erityisen hyvä eläväksi pensasaidaksi. Siitä voi leikkaamattomana hyvissä oloissa kasvaa viisitoistametrinen puu. Sitä voi käyttää punonnassa myös loimena. Taipuisa se ei ole, joten korintekoon tai koristepunontaan siitä ei juuri ole. Taloudellisesti se voi kuitenkin monipuolistaa Suomen sinänsä runsasta pajukantaa.lähde?

Energiapajuna siperianpajusta ei Euroopassa liene nopeakasvuisuudestaan huolimatta runsaasti kokemuksia, ei myöskään lääkkeellisestä käytöstälähde?. Muiden sukunsa lajien tavoin siperianpajunkin kuori sisältää salisiinia.[3] Sitä on käytetty risteymissä, joita on kokeiltu biomassan tuotantoon.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liu, B., Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Salix schwerinii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.3.2020. (englanniksi)
  2. The International Plant Names Index (IPNI): Salix schwerinii (englanniksi) Viitattu 5.1.2024.
  3. Plants for a Future
  4. Yield of woody biomass from southern Norway and their suitability for combustion and gasification purposes depending on the harvest frequency (Arkistoitu – Internet Archive) Use of Bioenergy in the Baltic Sea Region - Proceedings of the 2nd IBBC 2006, Stralsund, Germany

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuvitettu teksti eräältä kotimaiselta pajutilalta. (Arkistoitu – Internet Archive)