Sinfonia nro 5 (Vaughan Williams)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ralph Vaughan Williams sävelsi viidennen sinfoniansa vuosina 19381943. Teoksessaan hän luopuu neljännen sinfoniansa väkivaltaisesta dissonanssista ja siirtyy aiemman Pastoraalisinfoniansa romanttisempaan tyyliin. Monet sinfonian teemoista ovat peräisin säveltäjän oopperasta The Pilgrim's Progress, joka silloin oli vielä kesken.

Sinfonia on nimellisesti D-duurissa. Siinä on kuitenkin pitkiä jaksoja, joissa musiikki on C-duurissa tai samanaikaisesti C- ja D-duurissa. Teos on sävelletty piccololle, kahdelle huilulle, oboelle, englannintorvelle, kahdelle klarinetille, kahdelle fagotille, kahdelle käyrätorvelle, kahdelle trumpetille, kolmelle pasuunalle, patarummuille ja jousille.

Teos kantaesitettiin 24. kesäkuuta 1943 Proms-konsertissa Lontoon Royal Albert Hallissa. Sen esitti säveltäjän itsensä johtama Lontoon filharmoninen orkesteri.

Vaughan Williams omisti sinfoniansa "ilman lupaa Jean Sibeliukselle". Adrian Boult kuitenkin varmisti luvan. Sibelius kuuli teoksen Tukholmassa Malcolm Sargentin johtamana. Hän kirjoitti olevansa omistuksesta ylpeä ja kiitollinen.

Osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Preludio: Moderato – Allegro – Tempo I
  2. Scherzo: Presto misterioso
  3. Romanza: Lento
  4. Passacaglia: Moderato – Allegro – Tempo primo – Tempo del Preludio
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Symphony No. 5 (Vaughan Williams)