Sinclair QL

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sinclair QL
Valmistaja Sinclair Research
Julkaistu 1984
Valmistus lopetettu 1986
Suoritin Motorola 68008
Massamuisti microdrive nauha-asema
Keskusmuisti 128 kt

Sinclair QL (QL tarkoittaa Quantum Leap, suomeksi kvanttihyppy) oli Sinclair Researchin valmistama mikrotietokone, joka julkaistiin vuonna 1984.[1]

Amstradin ostettua Sinclairin tietokonetuotannon se lopetti QL:n valmistuslinjaston.[1]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clive Sinclair ei pitänyt ajatuksesta, että yhtiön aiempi tietokonemalli ZX Spectrum nähtiin pelikoneena.[1] Hän halusi kilpailla kannattavimmilla yrityskoneiden markkinoilla.[1] Vaikka tietokone oli kilpailijoitaan halvempi sen kehitys oli kiirehditty, mikä johti huonoon luotettavuuteen ja varhainen tuotantoerä aiheutti koneen maineen menetyksen pian markkinoille saapumisen jälkeen.[1]

QL suunniteltiin epäyhteensopivaksi Spectrumin kanssa ja ohjelmistoyhtiöitä kannustettiin tekemään yrityssovelluksia kuten taulukkolaskenta- ja kirjanpito-ohjelmia.[1]

QL:n julkaisu oli tammikuussa 1984, mutta se tuli saataville vasta toukokuussa 1984.[2]

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinclair QL sisältä

Useiden muiden 1980-luvun kotimikrojen tapaan QL:n suoritin ja muisti sijaitsivat näppäimistön sisällä. Lisäksi tarvittiin kuvaruuduksi televisio tai monitori.

Tallennusvälineenä toimi Sinclairin oma mikrokasetti, mutta levykeasemia sekä kiintolevyjä oli saatavana lisävarusteena.

Koneen näppäimistö oli valmistettu kovamuovista toisin kuin edeltävän ZX Spectrumin kuminäppäimistö, ja se oli suunniteltu sopivaksi myös konekirjoituskäyttöön.

Tietokoneen suoritin oli Motorola 68008, joka oli objektikooditasolla yhteensopiva Motorola 68000:n kanssa, mutta ei suorittimen pinnien kannalta.[3] 68008:ssa oli 8-bittinen dataväylä ja paketoinnista riippuen 20- tai 22-bittinen osoiteväylä.[3] Koska dataväylä on pienempi kuin 68000:ssa se tarvitsee kaksi kertaa enemmän muistihakua käskyjen ja datan hakemiseen, joka tekee siitä hitaamman samalla kellotaajuudella.[3]

Suorittimen kellotaajuus oli 7,5 megahertsiä. Koneen keskusmuistina oli 128 kilotavua RAM-muistia. 48 kilotavun ROM-muisti sisälsi moniajoa tukevan Sinclair QDOS-käyttöjärjestelmän ja SuperBASIC-ohjelmointikielen. Lisäksi koneessa oli Intel 8049 -apusuoritin ja lukuisia liitinvaihtoehtoja.

QL oli ensimmäinen Motorola 68000 -sarjan suoritinta käyttävä koteihin suunnattu tietokone. Hieman myöhemmin markkinoille tulivat myös Apple Macintosh, Amiga ja Atari ST.

QL:ssä oli kaksi grafiikkatilaa: kahdeksanvärinen 256 × 256 pikselin ja nelivärinen 512 × 256 pikselin tila.

Ääniominaisuuksista vastasi yksinkertainen PC-yhteensopivien sisäisen "piipperin" kaltainen kaiutin.

Kloonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinclari QL -klooneja tuotettiin erityisesti 1980-luvun lopussa alkuperäisen laitteen valmistuksen jo päätyttyä. Tärkein valmistaja oli Cambridge System Technology, jonka CST Thor -tietokoneet olivat yhteensopivia QL:n kanssa. Tehokkaimmissa malleissa oli Motorola 68020 -suoritin täydennettynä Motorola 68881 -matematiikkasuorittimella, ja niiden laitteisto oli jaoteltu PC-tyylisesti erilliseen keskusyksikköön, näppäimistöön, hiireen ja näyttöön.

Tunnettuja QL-käyttäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Sinclair QL computinghistory.org.uk. Viitattu 26.9.2021. (englanniksi)
  2. Sinclair QL oldcomputers.net. Viitattu 26.9.2021. (englanniksi)
  3. a b c Motorola 68008 microprocessor family cpu-world.com. Viitattu 26.8.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sinclair QL.