Rytökauris

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sikahirvi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rytökauris
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Hirvieläimet Cervidae
Alaheimo: Jalokauriit Cervinae
Suku: Aksiskauriit Axis
Laji: porcinus
Kaksiosainen nimi

Axis porcinus
(Zimmermann, 1780)

Synonyymit
  • Cervus porcinus
  • Hyelaphus porcinus
Rytökauriin levinneisyys
Rytökauriin levinneisyys
Alalajit [2]
  • A. p. porcinus
  • A. p. annamiticus
Katso myös

  Rytökauris Wikispeciesissä
  Rytökauris Commonsissa

Rytökauris eli sikahirvi (Axis porcinus)[3] on jalokauriiden alaheimoon kuuluva hirvieläinlaji, jota tavataan Thaimaassa, Pohjois-Intiassa ja muualla eteläisessä Aasiassa.[4] Sitä on istutettu myös Sri Lankaan, eteläiseen Australiaan ja Yhdysvaltojen Marylandiin.[1]

Lajin nimi viittaa monissa kielissä sikaan, esimerkiksi englanniksi laji on hog deer ja ruotsiksi svinhjort. Aiempi suomenkielinen nimi sikahirvi voi aiheuttaa sekaannusta, kun japaninkauriin japanin kieleen pohjautuva englanninkielinen nimi on sika deer.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rytökauris on muita Axis-suvun lajeja lyhytkasvuisempi. Se on ruumiinrakenteeltaan suhteellisen matala ja raskasrakenteinen, ja naama ja jalat ovat lyhyet[4]. Sillä on täplikäs turkki, joka uroksilla on tummempi kuin naarailla. Myös vasat ovat täplikkäitä[4]. Turkin pohjaväri on kellertävänruskea, ja vatsapuoli ja nilkat ovat muuta ruumista vaaleammat[4]. Täysikasvuisen yksilön säkäkorkeus on 66–74 cm ja paino 36–45 kg[4]. Sarvet ovat keskimäärin 39 cm pitkät, ja kummassakin sarvessa on kuusi piikkiä[4].

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisesti rytökauriit elävät yksin. Tyypillistä elinympäristöä ovat riisipellot ja ruohostomaat[4]. Vain naaraat ja vasat esiintyvät joskus pienissä laumoissa. Parittelukaudella urokset etsiytyvät naaraiden lähistölle. Naaraan tiineysaika kestää keskimäärin 180 vuorokautta[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Timmins, R., Duckworth , J.W., Samba Kumar, N., Anwarul Islam, M., Sagar Baral, H., Long, B. & Maxwell, A.: Axis porcinus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.7.2014. (englanniksi)
  2. Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Axis porcinus Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 7.7.2011. (englanniksi)
  3. Rytökauris (sikahirvi) – Axis porcinus Laji.fi. Viitattu 10.10.2020.
  4. a b c d e f g h Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 2, s. 88. (Englanninkielinen alkuteos The Encyclopedia of Mammals 2, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1987. ISBN 951-30-6531-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.