Sid Meier’s Alpha Centauri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietokonepeliä. Tähtijärjestelmästä kertoo artikkeli Alfa Centauri.
Sid Meier’s Alpha Centauri
Kehittäjä Firaxis Games
Julkaisija Aspyr Media (Mac)
Electronic Arts (Windows)
Loki Software (Linux)
Julkaisupäivä 1999
Lajityyppi Vuoropohjainen strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta Linux, Mac, Windows
Jakelualusta CD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Sid Meier’s Alpha Centauri on Brian Reynoldsin ja Sid Meierin suunnittelema tietokonepeli, joka fanien keskuudessa tunnettaan lyhenteellä SMAC tai lyhyemmällä nimellä Alpha Centauri. Se on Firaxis Gamesin kehittämä ja Electronic Artsin vuonna 1999 julkaisema, tietokoneella toimiva vuoropohjainen strategiapeli. Se on pelattavuudeltaan lähes identtinen Firaxiksen tekemän, kolme vuotta aiemmin julkistetun Civilization II:n kanssa; mutta kuitenkin paradoksaalisesti monessa mielessä monipuolisempi ja -mutkaisempi uusien radikaalien ideoidensa suhteen kuin saman yhtiön kaksi vuotta sitä myöhemmin julkaisema Civilization III. Pelille on julkaistu myös laajennusosa, Sid Meier’s Alien Crossfire.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli alkaa avaruusalus Unityn lähestyttyä Alfa Centaurin maankaltaista planeettaa Chironia. Avaruusalus tuhoutuu sabotaasin vuoksi, ja seitsemän eri ryhmittymän edustajat laskeutuvat eri puolille planeettaa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja omaksuu jonkin sivilisaation johtajan roolin ja pyrkii laajentamaan siirtokuntaa. Pelin voittamiseksi on monta eri tapaa.

Kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunkeja voidaan rakentaa, valloittaa ja tuhota. Kaupunki kerää resursseja (mineraaleja, energiakrediittejä ja ravinteita) ympäröivästä maastosta. Mineraaleilla voidaan rakentaa yksiköitä ja huoltaa niitä. Mineraaleja voidaan myös muuttaa energiaksi. Mitä enemmän ravinteita kerätään kaupunkilaisille ruuaksi, sitä nopeammin väkiluku kasvaa.

Yksiköiden, rakennusten ja salaisten projektien rakentaminen vaatii tietyn määrän mineraaleja. Joka vuorolla käynnissä olevaan rakennusprojektiin lisätään mineraaleja. Aurinkokennoista kerättävä energia jakautuu psyykeen (psych), talouteen (economy) ja tutkimukseen (labs). Psyyke kuvastaa sitä, kuinka paljon energiaa käytetään asukkaiden elintason parantamiseen. Talous edustaa energiakrediiteiksi muutettavaa määrää ja tutkimus tieteen rahoitusta. Energiakrediitit ovat pelin rahayksikkö.

Diplomatia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja voi suorittaa useita diplomaattisia toimintoja toisen ryhmittymän kanssa. Teknologioita, energiakrediittejä ja kaupunkeja voidaan vaatia muilta ryhmittymiltä sodalla uhkaamalla.

Sivilisaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spartan Federation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Militaristinen spartalaisryhmä on sotilaalliseen valmiuteen panostava kurinalainen yhteiskunta. Pelin alussa spartalaisilla on Doctrine: Mobility -teknologia ja he pystyvät rakentamaan sotilasyksiköiden prototyyppejä ilman ylimääräisiä mineraaleja. Heidän pääkaupunkinsa nimi on Sparta Command. Sotavalmisteluihin käytetty työvoima heikentää mineraalituotantoa kymmenellä prosentila.

Gaia’s Stepdaughters[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaian tavoite on suojella planeetan luontoa ja estää ekologinen katastrofi. Heillä on pelin alussa Centauri Ecology -teknologia. Heidän pääkaupunkinsa on Gaia’s Landing. Gaialaiset pystyvät kaappaamaan planeetaan luonnossa kasvavia "mielimatoja".

University of Planet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Planeetan yliopisto" arvostaa kehitystä ja tieteellistä tutkimusta. Heidän pääkaupunkinsa on University Base. Yliopistolla on pelin alussa Information Networks, sekä yksi satunnaisesti valittu teknologia. He myös saavuttavat tieteellisiä läpimurtoja 20 % muita nopeammin, mutta akateemisten tietoverkkojen avoimuus tekee heidät haavoittuvaisiksi muiden ryhmien vakoojille (probe teams).

Peacekeeping Forces[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Rauhanturvaajat" korostavat diplomatiaa, ihmisoikeuksia ja Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan noudattamista. Pelin alussa rauhanturvaajilla on Biogenetics-teknologia, ja he vetävät puloeensa älyllistä eliittiä, jonka vuoksi heidän joka neljäs asukkaansa on lahjakas (talent). Heidän pääkaupunkinsa on United Nations Headquarters.

Human Hive[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Ihmispesä" on totalitaristinen poliisivaltio. Hivellä on pelin alussa Doctrine: Loyalty -teknologia. Hiven väestönkasvu ja mineraalituotanto ovat 10 % muita korkeampia. Heidän pääkaupunkinsa on The Hive. Hive ajautuu helposti konfliktiin rauhanturvaajien ja uskovaisten kanssa.

Lord’s Believers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Uskovaiset" edustavat kristillistä fundamentalismia ja suhtautuvat epäluuloisesti tieteelliseen kehitykseen. Heidän pääkaupunkinsa on New Jerusalem. Uskovaisilla on pelin alussa Social Psych -teknologia. Heillä on myös 25 % bonus hyökkäykseen ja heidän vakoojansa normaalia tehokkaampia ja vihollisen vakoojien toiminta on vaikeampaa. He pystyvät varustamaan neljä sotilasyksikköä kaupunkia kohden ilman mineraalikuluja. Koska planeetta on heidän mielestään luvattu maansa, ekologinen vahinko on laajempi ja resurssituotanto sienikasvustossa on vähäisempää. Ryhmän tekoäly on aggressiivinen ja todennäköisesti ajautuu sotaan Yliopiston kanssa.

Morgan Industries[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Morganin teollisuustuotanto" edustaa kapitalismia ja vapaata markkinataloutta. Morganilla on pelin alussa Industrial Base -teknologia ja 100 ylimääräistä energiakrediittiä. He saavat myös bonuksen energiatuotantoon, mutta heidän kaupunkinsa eivät voi ylittää väkilukua neljä, ennen kuin Hab Complex -rakennus on valmis. Heidän pääkaupunkinsa on Morgan Industries.

Cult of Planet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä fanaattisia planeetan palvojia. Heitä johtaa Profeetta Cha Dawn jonka uskotaan olevan "Planeetan äänen" fyysinen ilmentymä. Pelin alussa heillä on Social Psych- ja Centauri Ecology teknologiat käytössä.

Cybernetic Consciousness[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgirotu jota johtaa Aki-Zeta 5, entinen norjalainen Aki Luttinen. Pelin alussa heillä on käytössä Information Networks- ja Applied Physics teknologiat.

Data Angels[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakkereita ja krakkereita, vakoilun asiantuntijoita. Heidän johtajansa on Sinder Roze. Pelin alussa heillä on käytössä Information Networks- ja Planetary Networks teknologiat.

Free Drones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teollinen- ja sosialistinen sivilisaatio joka lupaa olevansa työläisten taivas. Heitä johtaa esimies Domai. Pelin alussa heillä on käytössä Industrial Base teknologia.

Nautilus Pirates[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merenkultuun keskittynyt sivilisaatio jota johtaa kapteeni Ulrik Svensgaard. Piraateilla on pelin alussa Doctrine: Mobility- ja Doctrine: Flexibility teknologiat.

Manifold Caretakers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muukalaisrotu jonka tehtävä on suojella "Kuuden monimuotoisuuden" voimaa. Johtajana toimii suojelija Lular H'minee. Muukalaiset tulevat planeetalle viisi vuotta myöhemmin kuin ihmiset ja pelin alussa heillä on Progenitor Psych-, Centauri Ecology-, Field Modulation-, Information Networks- ja Biogenetics teknologiat.

Manifold Usurpers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muukalaisrotu jonka tehtävä on käyttää hyväkseen "Kuuden monimuotoisuuden" voimaa. Johtajana toimii valloittaja Judaa Maar. Muukalaiset tulevat planeetalle viisi vuotta myöhemmin kuin ihmiset ja pelin alussa heillä on Progenitor Psych-, Centauri Ecology-, Field Modulation-, Applied Physics- ja Biogenetics teknologiat.

Pelin voittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alpha Centaurin voi voittaa usealla tavalla

  • Valloittamalla kaikkien muiden ryhmien kaupungit.
  • Talousvoitto saavutetaan keräämällä tarpeeksi energiakrediittejä (määrän, joka suurin piirtein riitäisi lahjomaan planeetan jokaisen kaupungin).
  • Diplomaatinen voitto vaatii ääntenenemmistön planeettaneuvostossa. Prosenttimäärä riippuu vaikeustasosta.
  • Saavuttamalla transsendenssin rakentamalla Ascent to Transcendence -projektin.
  • Pelaajan kanssa liittoutuneet ryhmittymät voittavat myös, mikäli yhteistyövoitto (Cooperative) sallittiin pelin alussa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 91,88 % (perustuu 26 arvosteluun)[1]
Metacritic 92 (perustuu 19 arvosteluun)[2]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Game Revolution B+[3]
IGN 9,5/10[4]

Peliä myytiin huhtikuusta kesäkuuhun vuonna 1999 yli 54 000 kappaletta, yhteensä noin 168 000 kappaletta.[5]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. GameRankingsin keskiarvo GameRankings. Viitattu 26.10.2013. (englanniksi)
  2. Metacritcin keskiarvo Metacritic. Viitattu 26.10.2013. (englanniksi)
  3. Alpha Centauri Review Game Revolution. 1.2.1999. Viitattu 26.10.2013. (englanniksi)
  4. Alpha Centauri IGN. 12.2.1999. Viitattu 26.10.2013. (englanniksi)
  5. Rosen, Michele: Sid Meier's Alpha Centauri Boosts Electronic Arts' Results space.com. 23.7.1999. Internet archive. Viitattu 26.10.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivunloppuun tulevien vaakanavigaatiomallineiden tekemiseen.

Mallineen parametrit
Parametri Kuvaus Tyyppi Oletus Tila
Avattavuus avattavuus ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Aihe aihe ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Kuva kuva ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Lisätyylit lisätyylit ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Otsikko otsikko Otsikko unknown tyhjä pakollinen
Sijoitus sijoitus ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Oletus oletus ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Header header ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R1 r1 Ensimmäisen alikohdan otsikko unknown tyhjä valinnainen
C1 c1 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L1 l1 Ensimmäisen alikohdan sisältö unknown tyhjä valinnainen
R2 r2 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C2 c2 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L2 l2 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R3 r3 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C3 c3 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L3 l3 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R4 r4 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C4 c4 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L4 l4 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R5 r5 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C5 c5 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L5 l5 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R6 r6 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C6 c6 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L6 l6 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R7 r7 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C7 c7 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L7 l7 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R8 r8 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C8 c8 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L8 l8 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R9 r9 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C9 c9 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L9 l9 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R10 r10 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C10 c10 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L10 l10 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R11 r11 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C11 c11 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L11 l11 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R12 r12 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C12 c12 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L12 l12 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R13 r13 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C13 c13 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L13 l13 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R14 r14 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C14 c14 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L14 l14 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R15 r15 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C15 c15 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L15 l15 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R16 r16 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C16 c16 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L16 l16 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R17 r17 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C17 c17 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L17 l17 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R18 r18 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C18 c18 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L18 l18 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Footer footer ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen