Sibelius (sävellysohjelma)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sibelius
Kehittäjä Avid Technology
Tiedot
Alusta Mac OS, OS X, RISC OS, Windows
Lisenssi Suljettu lisenssi

Sibelius on englantilaislähtöinen, kaupallinen nuotinnosohjelma Microsoft Windows, Mac OS, OS X, ja RISC OS -käyttöjärjestelmille. Sitä käyttävät säveltäjät, sovittajat, esiintyjät, musiikin kustantajat, opettajat ja oppilaat nuotinkirjoitukseen. Ohjelmaa käytetään erityisesti musiikinlajeissa, joissa esittäminen tapahtuu pääsääntöisesti nuoteista. Ohjelma kuuluu nykyisin Avid Technologyn tuoteperheeseen. Sibeliusta voi laajentaa myös erilaisilla soundikirjastoilla, jolloin partituurin saa soimaan halutuilla instrumenteilla realistisin soitinäänin.

Sibeliuksesta on tullut yksi suosituimmista nuotinnosohjelmista[1], jolla on "satojatuhansia käyttäjiä sadoissa maissa"[2]. Ohjelmasta on englanninkielisen version lisäksi muun muassa saksan-, espanjan-, ranskan- ja japaninkieliset versiot. Saatavilla on myös ohjelman "Lite"-versioita, joissa on vähemmän ominaisuuksia alhaisempaan hintaan.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sibelius oli Acorn Archimedes -tietokoneen läpimurtosovellus, jonka ansiosta säveltäjät ostivat Archimedes-tietokoneen. Ohjelman kehittävät kaksoset Ben ja Jonathan Finn ollessaan opiskelijoina Oxbridgessä. Sovellusta on sanottu ensimmäiseksi helpoksi ja intuitiiviseksi nuotinnosohjelmaksi ja ohjelmalla voitiin toistaa laajoja sävellyksiä MIDIn avulla maksamatta suuria summia orkesterille.[3]

Archimedes-tietokoneen käyttäjäkunta oli pieni ja ohjelmasta tehtiin Microsoft Windows -versio. Ohjelman käyttöliittymä suunniteltiin uudelleen ja siitä julkaistiin myös Macintosh-versio.[3] Ohjelmaan lisättiin kyky tuoda musiikkia Score- ja Finale-ohjelmistoista, jotka ovat sen kaksi pääkilpailijaa.[3]

Kokonaisuudessaan assembly-ohjelmointikielellä kirjoitettu ohjelma toimi alun perin ainoastaan Acorn Archimedes-tietokoneiden ARM-prosessorilla.

Käyttäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sibelius-ohjelmaa käyttävät ammattilaiset ja harrastelijat säveltämisessä, sovituksessa ja nuottien puhtaaksikirjoituksessa ja lisäksi se on laajalti käytetty opetusvälineenä. Tunnetuista musiikin vaikuttajista Sibeliuksen käyttäjiä ovat muun muassa Esa-Pekka Salonen, Andy Summers, Steve Reich, Michael Tilson Thomas, Jamie Cullum, Howard Goodall, Nick Proch, Harry Gregson-Williams, Lalo Schifrin, Adam Neely ja Alf Clausen sekä Iiro Rantala.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä ohjelmiston että Sibelius Software -yhtiön nimi viittaa suomalaiseen säveltäjään Jean Sibeliukseen. Ohjelman kehittivät englantilaiset kaksosveljekset Jonathan ja Ben Finn, jotka ovat kertoneet nimen syyksi sen, että Sibelius oli molempien suosikkisäveltäjä, ja kiistäneet, että heidän sukunimellään (Finn, ”suomalainen”) olisi ollut tekemistä ohjelman nimeämisen kanssa.

Alkuperäinen Acorn-ohjelmistoversio oli nimeltään Sibelius 7, mutta 7 ei ollut sen versionumero, vaan viittaus Sibeliuksen 7. sinfoniaan. Windows- ja Macintosh-versioissa yhtiö luopui numerosta ja alkoi käyttää tavanomaisia versionumeroita. Nykyinen ohjelmistoversio on 7.5[4].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matthew Nicholl & Richard Grudzinski, Music Notation: Preparing Scores and Parts, ed. Jonathan Feist. Boston: Berklee Press (2007): 5
  2. Sibelius corporate information Sibelius Software. Arkistoitu 15.12.2007. Viitattu 25.4.2014. (englanniksi)
  3. a b c Derek Bourgeois: Score yourself an orchestra theguardian.com. 1.11.2001. Viitattu 21.2.2023. (englanniksi)
  4. Rothman, Philip: Sibelius 7.5 announced: An evolutionary, not revolutionary upgrade 23.1.2014. Sibeliusblog. Viitattu 25.4.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.