Shizugataken taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shizugataken taistelu
Osa Sengoku-kautta
Päivämäärä:

Toukokuu 1583

Paikka:

Biwan lähellä Ōmin provinssissa

Lopputulos:

Toyotomi Hideyoshin voitto

Osapuolet

Toyotomi Hideyoshin joukot

Oda Nobutakalle lojaalit joukot

Komentajat

Toyotomi Hideyoshi, Katō Kiyomasa, Fukushima Masanori

Shibata Katsuie, Sakuma Morimasa

Vahvuudet

50 000 sotilasta

27 000 sotilasta

Shizugataken taistelu (jap. 賤ヶ岳の戦い, Shizugatake no Tatakai) oli Japanin Sengoku-kaudella käyty taistelu Toyotomi Hideyoshin ja Oda Nobutakan kannattajien välillä.

Taistelun kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 1583 Oda Nobunagan entinen kenraali Shibata Katsuie järjesti useita samanaikaisia hyökkäyksiä Hideyoshin kenraalien hallitsemiin linnoituksiin. Näihin hyökkäyksiin kuului Sakuma Morimasan yritys vallata Nakagawa Kiyohiden hallitsemaa linnaa, jonka puolustukset kuitenkin kestivät, vaikka itse Kiyohide menehtyi välikohtauksessa. Hyökkäyksen päätteeksi Katsuie käski Morimasaa vetää joukkonsa takaisin, sillä nämä olivat liian kaukana Katsuien omasta armeijasta. Morimasa ei kuitenkaan kuunnellut käskyjä ja leiriytyi suunnitelmanaan uusi hyökkäys. Morimasa uskoi paikalle kiirehtineen vastustajansa Toyotomi Hideyoshin olleen ainakin neljän päivän matkan päässä.

Todellisuudessa Hideyoshin oli kuullut Morimasan hyökkäyksistä ja pakotti miehensä marssimaan yön yli onnistuen saapumaan Shizugatakeen puolentoista päivän sisällä. Sakuma komensi miestensä lopettamaan linnan piirittämisen ja valmistautumaan puolustautumaan, mutta Hideyoshi murtautui joukkojen puolustuksen läpi helposti. Hän pakotti Morimasan joukot perääntymään sekasortoisesti, ja jahtasi näitä Katsuien hallitsemaan Kitanoshon linnaan Echizenin provinssissa. Hideyoshin joukot valtasivat linnan, mutta Katsuie ehti sytyttää sen keskuksen palamaan, tappaa perheensä ja tehdä seppukun.

Hideyoshin puolella taistelleet seitsemän kenraalia saivat taistelusta paljon mainetta ja kunniaa, ja heitä alettiin kutsua nimellä Shizugataken seitsemän keihästä. Näiden kenraalien joukossa oli Katō Kiyomasa, josta sittemmin tuli yksi Hideyoshin lähimmistä alaisista.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Battle of Shizugatake