Shingeki no kyojin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Shingeki no kyojin (Attack on Titan)
Genre fantasia, tragedia, dystopia
Manga
Tekijä Hajime Isayama
Julkaisija Japanin lippu Kōdansha
Sarjajulkaisulehti Japanin lippu Bessatsu shōnen Magazine
Ensimmäinen painatus Syyskuu 2009
Kirjojen lukumäärä 14 (jatkuu)
TV-anime
Ohjaaja Tetsurō Araki
Studio Production I.G
Lähetyskanavat Mainichi hōsō
Alkuperäinen lähetyskierros 6. huhtikuuta 201328. syyskuuta 2013
Jaksojen määrä 25 + OVA

Shingeki no kyojin (jap. 進撃の巨人), joka tunnetaan myös nimellä Attack on Titan on japanilainen sarjakuva, jonka pohjalta on tehty myös samanniminen animaatiosarja. Sarjakuvan on käsikirjoittanut ja piirtänyt Hajime Isayama. Tarina sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa ihmisiä syövät titaanit ovat ajaneet ihmiskunnan sukupuuton partaalle ja jäljellä olevat ihmiset asuvat muurien suojissa. Tarina keskittyy kolmeen nuoreen, jotka liittyvät titaaneja vastaan taistelevaan armeijaan titaanien hyökättyä heidän kotikaupunkiinsa.

Sarjakuvaa on julkaistu Kōdanshan Bessatsu shōnen magazinessa vuodesta 2009 lähtien, ja sarjakuvasta koostettuja pokkareita on julkaistu 14. Vuonna 2013 Hajime Isayama ilmoitti aikovansa lopettaa sarjakuvan 20:een pokkariin. Shingeki no kyojinin maailmaan sijoittuvat myös spin-off-sarjakuvat Shingeki! Kyojinchūgakkō ja Kui naki sentaku sekä Before the Fall ja Kakuzetsutoshi no joō -romaanit, joista ensimmäisestä on tehty myös sarjakuvaversio. Sarjakuvan pohjalta tehty tv-animaatiosarja esitettiin Japanissa 6. huhtikuuta – 28. syyskuuta 2013. Sarjakuvan pohjalta on tuotannossa myös näytelmäelokuva, jonka on luvattu saavan ensi-iltansa vuonna 2015.

Titaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Titaanit ovat arvoituksellisia jättiläisiä, joiden alkuperä on toistaiseksi mysteeri. Ne saapuivat maapallolle noin 107 vuotta sitten ennen tarinan alkua, ja ajoivat ihmiskunnan lähes sukupuuton partaalle. Ne ovat ulkonäöltään hyvin ihmisen kaltaisia, mutta titaaneilla ei ole esimerkiksi sukupuolielimiä ja ovat pääsääntöisesti kooltaan 3–17 metrisiä. Yhteistä ihmisille ja useimmille titaaneille ovat mm. karvankasvu sekä seisominen kahdella jalalla, vaikka jotkin titaanit ryömivät tai konttaavat. Titaanit eivät tarvitse ravintoa tai juotavaa, mutta syövät kuitenkin ihmisiä. Titaanien ainoa tarkoitus on ihmisten syönti ja tappaminen, eivätkä ne esimerkiksi ole kiinnostuneita eläimistä.

Useimmat titaanit eivät ole älykkäitä, eikä niiden kanssa voi kommunikoida, mutta jotkut titaanit pystyvät kommunikoimaan toistensa kanssa (aberrantit). Titaanit kuitenkin päästelevät ääniä ja ähkivät. Jotkin variantit, normaaleista poikkeavat titaanit, kykenevät puhumaan ihmisten kielellä, sekä heidän käyttäytymisensä on täysin arvaamatonta. Ne saattavat juosta ihmisiä karkuun ja pyrkivät käyttämään älyään. Eräässä sivutarinassa eräs muurien ulkopuolella käynyt nainen tapasi tällaisen titaanin, joka yritti selvästi estää itseään syömästä ihmistä sekä puhua tälle. Tämä saattaisi tarkoittaa, että titaanit joutuvat syömään ihmisiä tahdosta riippumatta. Sarjakuvassa kohdataan variantti, joka muistuttaa hieman apinaa karvoitukseen, ja joka pystyy antamaan komentoja muille titaaneille, ja joka myös kykenee puhumaan täydellisesti ihmisten kielellä.

Titaani tapetaan tekemällä valtava viilto sen niskaan. Ei ole tiedossa, miksi niska on titaaneille heikko osa. Titaanien ruuminlämpö on todella korkea, ja kuollessaan nämä alkavat savuamaan. Titaani pystyy kasvattamaan minkä tahansa ruumiinosan takaisin, mikäli sen katkaisee.

Myös ihmiset kykenevät muuttumaan titaaneiksi (engl. Titan Shifter), kuten esimerkiksi Eren Yeager ja Annie Leonhart. Titaaneiksi he kykenevät muuttumaan, mikäli heillä on selvä objektiivi (esim. halu tappaa joku). He pääosin kykenevät kontrolloimaan itseään, todennäköisesti harjoituksen kautta, mutta esimerkiksi Eren yritti titaanimuodossa tappaa Mikasan, muistamatta mitään tapahtuneesta. Titaanista ihmiseksi muututtuaan ihminen tuntee itsensä täysin uupuneeksi, eikä kykene muuttumaan heti takaisin. Titan Shifterit ovat pidempiä kuin tavalliset titaanit, sekä heillä harvemmin on ihoa näkyvissä.

Muurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiskunta elää kolmen eri muurin takana, eristettyinä titaaneista. Muurit Maria, Sina sekä Rose ovat yli 40 metria korkeita. Muuri Maria käsittää sisälleen suurimman osan siviileistä, ja on myös pinta-alaltaan suurin muureista. Maria joutui hyökkäyksen kohteeksi, jolloin sisään pääsi niin paljon titaaneita, että muuri on yhä hylätty. Elossa olevat asuvat Sinan ja Rosen sisällä, jotka ovat tarkoitettu lähinnä rikkaille sekä yhteiskunnallista työtä tekeville.

Puolustusmenetelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiset käyttävät taisteluissa titaaneja vastaan miekkoja sekä "3D manööverilaitetta" (engl. 3D Manouvering Device), jonka avulla he pystyvät rakennusten ja puiden kautta nopeasti viiltämään titaanin niskaan viillon. Titaaneja myös hidastetaan tykeillä, sekä erilaisilla harpuunoilla, mutta lopullinen tappo tulee tehdä tekemällä niskaan viilto.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eren Yeager on sarjan päähahmo. Eren näkee titaanin syövän äitinsä silmiensä edessä, minkä vuoksi hän haluaa tuhota titaanit maan päältä. Hänellä on myös pakkomielle päästä muurien ulkopuolelle vapauteen tutkimaan maailmaa, joka ihmisiltä vietiin. Erenin isä katoaa salaperäisesti kun titaanien hyökkäys alkaa, mutta vaikuttaa tietävän titaaneista paljonkin. Erenin päätehtävä on päästä takaisin lapsuudenkotiinsa ja murtaa kellarin lukko jolloin ihmiskunta saa tietää mitä titaanit oikeasti ovat, mistä ne tulivat ja miten ne voitetaan. Eren huomaa omaanvansa kyvyn muuntautua titaaniksi, josta tulee ihmiskunnan valttikortti. Eren joutuu myös vaikeuksiin kyvynsä tähden.
  • Mikasa Ackerman Erenin isän adoptoima tyttö, jonka vanhemmat surmattiin ja joka olisi myyty ihmiskaupassa, ellei Eren olisi pelastanut häntä. Mikasalla on synnynnäiset tappajan vaistot, minkä takia hän on yksi ihmiskunnan parhaista taistelijoista.
  • Armin Arlert on Erenin ja Mikasan lapsuudenystävä. Armin on aina halunnut Erenin kanssa muurien ulkopuolelle. Armin ei ole hyvä taistelemaan ja on sarjan alussa arka, mutta hän on hyvin älykäs. Arminin äly pelastaa ihmiskunnan monta kertaa sarjan aikana.
  • Levi Ackerman on koko ihmiskunnan voimakkain soturi. Häntä pidetään ”ihmiskunnan vahvimpana soturina”. Vaikka Levillä ja Mikasalla onkin sama sukunimi, he eivät ole sukua toisilleen.
  • Erwin Smith on tiedustelujoukkojen komentaja. Hänen strategiansa ovat miltei voittamattomia.
  • Komentaja Pixis on etelänpuoleisten muurien komentaja. Hän johtaa armeijan puolusta eteläisellä puolella. Hän on erittäin tyyni herrasmies, joka juo paljon alkoholia.
  • Annie Leonhart on nuori tyttö, joka kuuluu militaaripoliiseihin. Ensimmäisen kauden lopussa selviää, että Annie kykenee muuttumaan titaaniksi Erenin tavoin. Annien motiivit tuhota muurit ja kaapata Eren ovat vielä hämärän peitossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]