Shadow Warrior

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shadow Warrior
Kehittäjä 3D Realms
General Arcade (Redux- ja iOS-versiot)
Julkaisija GT Interactive
Jakelija Steam, GOG.com ja App Store
Suunnittelija Frank Maddin
Jim Norwood
Säveltäjä Lee Jackson
Pelisarja Shadow Warrior
Pelimoottori Build
Julkaistu MS-DOS
  • 13. toukokuuta 1997
Mac OS
  • 1. lokakuuta 1997
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus BBFC: 18
ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
Alusta MS-DOS, Mac OS, iOS
Lisenssi Ilmaisohjelma
Jakelumuoto CD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Shadow Warrior on 3D Realmsin kehittämä ja GT Interactiven julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli julkaistiin vuonna 1997 MS-DOS:lle ja Mac OS:lle. Shadow Warrior käyttää Duke Nukem 3D -pelissä ensimmäistä kertaa esiintynyttä Build-pelimoottoria. Vuonna 2005 3D Realms julkaisi pelin lähdekoodin GNU GPL -lisenssillä.

Pelin pohjalta julkaistiin kaksi Lo Wang -aiheista romaania. For Dead Eyes Only -romaanin kirjoitti Dean Wesley Smith ja You Only Die Twice -teoksen Ryan Hughes.

Pelille on julkaistu samanniminen uusintaversio vuonna 2013.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graafisesti peli muistuttaa paljon muita Build-pelejä, mutta pelimoottoriin tehtiin kuitenkin joitakin muutoksia, minkä vuoksi Shadow Warriorissa on muun muassa kiivettäviä tikapuita ja ajettavia kulkuneuvoja. Lisäksi peli käyttää toimintoihin ja objekteihin sprite-grafiikan sijaan vokseleita, mikä mahdollistaa muokatun pelimoottorin uudet ominaisuudet.

Pelaajalla ei ole pelin alussa muuta asetta kuin katana. Aseita, joita ovat muun muassa Uzi-konepistoolit, raketinheitin ja raidetykki, pystyy keräämään pelin edetessä. Peli sisältää toimintapainotteisen pelattavuuden lisäksi myös ongelmanratkontaa (engl. puzzle), mikä ei ollut tyypillistä Shadow Warriorin aikaisille ensimmäisen persoonan ammuntapeleille[1], vaikka Duke Nukem 3D jo osittain rikkoikin valtavirran suuntausta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konserniyritys Zilla Enterprises on yksi Japanin mahtavimmista ja vaikutusvaltaisimmista yhtiöistä. Yhtiön johtajan, Master Zillan, vallanahneus kuitenkin ajaa konglomeraatin korruptioon, ja hän aloittaa Japanin valloituksen mutaatiosotilaiden ja muukalaisten avulla. Zilla Enterpriselle henkivartijana työskennellyt varjosoturi, Lo Wang, ei kuitenkaan aio olla osa entisen työnantajansa suunnitelmia vaan aikoo estää julman valloituksen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehdistö suhtautui peliin varovaisen positiivisesti. GameSpot -sivusto antaa Shadow Warriorille pisteytyksen 7.2/10, kritisoiden hieman jälkeenjääneitä graafisia ominaisuuksia, mutta kehuen pelin toiminnallista antia ja suurta viihdearvoa. PC Zone UK:n antoi pelille 80/100, ja GamePro tarjosi pisteet 4.5/5.

Pian Shadow Warriorin julkaisun jälkeen peli aiheutti joissain piireissä hämmennystä. Esimerkiksi eräs Computer Gaming World -lehden journalisti kritisoi peliä tavasta esittää itäaasialaiset kulttuurit ja tavat sisällöttöminä ja alentavina sekä ihmiset julmina ja tunteettomina.[2] 3D Realms reagoi asiaan sanomalla, ettei pelin tyyliä inspiroinut nykyajan Aasia, vaan heidän tarkoituksensa oli tehdä hauska peli, joka pikemminkin saattaa muistuttaa ihmisiä huonoista kung-fu-elokuvista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IGN's TOP-100 Games 2005. Web Archive 2013. Viitattu 9.1.2018.(englanniksi)
  2. 3DRealms’ Folly, Elliott Chin, Computer Gaming World, elokuu 1997, s. 221–222

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]