Seychellien lyhytkarva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seychellien lyhytkarva
Avaintiedot
Alkuperämaa: Iso-Britannia
Rodun syntyaika: 1980-luku
Rodun lyhenne: SYS
Kategoria: IV
Muita nimityksiä: engl. Seychellois Shorthair
Ulkonäkö ja terveys
Turkki: lyhyt

Seychellien lyhytkarva on uusi itämainen kissarotu. Siitä on olemassa myös puolipitkäkarvainen versio, Seychellien pitkäkarva. Yhdessä näistä roduista käytetään nimeä Seychellois.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seychellois-rodun alkuperä on Englannissa. Ensimmäiset rodun edustajat kasvatettiin 1980-luvulla Pat Turnerin Scintilla-kissalassa. Turner yritti yhdistää naamion, valkolaikun ja itämaisen tyypin, ja käytti kantakissoina kahta valkolaikkupersialaista ja kahta siamilaista. Jotkut ovat väittäneet, että kyseessä olisi ollut vahinkoastuminen.

Yhdysvalloissa taas yhdistettiin samoihin aikoihin siamilaisia ja amerikkalaisia lyhytkarvoja, ja tuloksena saatiin ensimmäiset bicolor-itämaiset. Myöhemmin valkolaikkujen kasvatuksessa on Euroopassa käytetty myös cornish rex-kissoja.

Peittyvä naamiotekijä on säilynyt mukana siamilaiskissojen käytöstä johtuen, ja niinpä valkolaikkuitämaisten pentueisiin on syntynyt myös naamiollisia pentuja. Nykyinen seycellois on sekoitus tätä kaikkea, mutta eniten niitä saadaan valkolaikkuitämaisten pentuissa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seychellois on naamiollinen, valkolaikkuinen itämainen kissa, jonka silmät ovat siniset. Naamiollisuus tarkoittaa sitä, että kissan pointit (sukat, häntä, naamio ja korvat) ovat tummemmat kuin vartalo. Tyyppi ja hyväksytyt värit ovat samat kuin siamilaisella ja balineesilla.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seychellien kissat ovat luonteeltaan vilkkaita, sosiaalisia ja hellyydenkipeitä; niinpä ne nauttivatkin sylissä kehräämisestä ja kodin askareisiin osallistumisesta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]