Seitsemän kortin avopokeri

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Seven card stud)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seitsemän kortin avopokeri
Korttimäärä 52
Pelaajamäärä 2+

Seitsemän kortin avopokeri (engl. Seven card stud) on pokeripeli, jossa jaetaan kaikille pelaajille seitsemän korttia joista neljä avoimina kaikkien pelaajien nähtävänä. Sitä pelataan etupäässä fixed limitinä, jossa panostuksen koko on ennalta määrätty, ja pot limitinä, jossa panostuksen koko voi olla korkeintaan potin suuruinen. Pelaaja muodostaa parhaan viiden kortin pokerikätensä vapaasti saamiensa seitsemän kortin joukosta.

Ennen texas hold'emin suosion kasvua seitsemän kortin avopokeri oli suosituin pokerivariantti Yhdysvalloissa, erityisesti itärannikon kasinoissa.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi kaikki pelaajat maksavat pienen alkupanoksen (ante). Sitten kaikille pelaajille jaetaan kaksi korttia kuvapuoli alaspäin ("taskukortit") ja yksi avoin kortti kuvapuoli ylöspäin ("ovikortti"), minkä jälkeen on ensimmäinen panostuskierros. Pelaaja, jolla on näkyvissä pienin avoin kortti, joutuu tekemään pakkolyönnin (bring-in) kooltaan joko puolikas tai kokonainen pieni lyönti (esimerkiksi 0,50 dollarin peleissä puoli dollaria tai yksi dollari). Samanarvoisten avokorttien järjestyksen ratkaisee kortin maa (vahvimmasta heikoimpaan pata, hertta, ruutu ja risti). Tämän jälkeen jaetaan neljäs, 4th streetiksi kutsuttu kortti. Nyt panostuksen aloittaa pelaaja, jolla on paras näkyvissä oleva käsi. Mikäli pelaajalla on pari, hän saa halutessaan lyödä pienen tai suuren lyönnin (0,50 dollarin pelissä 1 tai 2 dollaria), mikäli paria ei ole näkyvissä, panostus voi olla pienen lyönnin suuruinen (1 dollari).

Viides (5th street) ja kuudes kortti (6th street) jaetaan avoimina kullekin pelaajalle, mutta seitsemäs kortti (7th street tai river) jaetaan piilokorttina. Aina kun kaikki pelaajat ovat saaneet yhden kortin, seuraa panostuskierros.[1][2]

Hi-Lo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä pelataan myös "hi-lo" (tai "hi-low") -muodossa, josta käytetään englanniksi muun muassa nimitystä "Eight-or-better high-low stud" tai "Seven Card Stud Hi-Low Split-8 or Better". Tällöin potti jaetaan parhaan ja matalimman käden käsken. Matalimman käden potin voittaa pelaaja, jolla on matalin korkeintaan kahdeksikon korkuinen käsi (paras mahdollinen matala käsi on 5-4-3-2-A, jossa A on ässä). Korttien arvojärjestys luetaan ylhäältä alas niin, että low-potissa esimerkiksi käsi 7-5-4-3-2 on parempi kuin 7-6-3-2-A. Jollei kellään pelaajista ole matalaa kättä, koko potti menee parhaalle korkealle kädelle.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 7 Card Stud Strategy Poker-strategy.org. Arkistoitu 9.8.2008. Viitattu 10.8.2008. (englanniksi)
  2. a b 7 kortin avopokeri High-Low (7 Card Stud High-Low) PokerStars. Viitattu 10.8.2008.