Sergei Šoigu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sergei Šoigy)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergei Šoigu
Сергей Шойгу
Venäjän puolustusministeri
Edeltäjä Anatoli Serdjukov
Henkilötiedot
Syntynyt21. toukokuuta 1955 (ikä 68)
Tšadanaa, Tuvan autonominen alue, Neuvostoliitto
Tiedot
Puolue Yhtenäinen Venäjä
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Sotilaspalvelus
Puolustushaara Venäjän maavoimat
Palvelusvuodet 1991–
Sotilasarvo armeijakenraali

Sergei Kužugetovitš Šoigu (ven. Сергей Кужугетович Шойгу, s. 21. toukokuuta 1955 Tšadanaa, Tuvan autonominen alue[1]) on venäläinen poliitikko. Hän on ollut vuodesta 1991 Venäjän kansalaissuojelun, hätätila-asioiden ja luonnononnettomuuksien selvityskomitean johdossa, vuodesta 1994 hätätilaministeri, sittemmin Moskovan alueen kuvernööri ja vuodesta 2012 puolustusministeri.[2] Šoigu on sotilasarvoltaan armeijakenraali sekä Venäjän federaation sankari.[1]

Šoigu on etnisesti tuvaani. Hän opiskeli Krasnojarskin polyteknillisessä instituutissa rakennusinsinööriksi vuosina 1972–1977.[1] Hän työskenteli rakennusprojekteissa ja oli myös vuodesta 1988 Abakanin NKP:n keskuskomitean toinen sihteeri ja piirintarkastaja. Vuonna 1990 hän muutti Siperiasta Moskovaan ja pääsi 1991 pelastusjoukkojen johtoon, josta tuli 1991 valtionkomitea ja 1994 ministerinvirka, jota hän on hoitanut siitä lähtien yhtäjaksoisesti. lähde?

Šoigu saavutti näkyvyyttä hoitaessaan erilaisia pelastustoimia, kuten tulvien, maanjäristyksien ja terrori-iskujen selvittämistä. Hän on kerännyt mainetta myös ulkomailla hätätilaministeriön hoitaessa apua Kiinan maanjäristysalueille ja hurrikaanituhojen koettelemaan Kuubaan. Hänelle myönnettiin 1999 Venäjän federaation sankarin kunniamerkki.lähde?

Šoigusta tuli 1999 yksi Putinin hallitusta kannattavan Yhtenäisyys-puolueen johtajista. Hän oli puolueen listan kärjessä Aleksandr Karelinin kanssa. Puolue sai toiseksi eniten ääniä duuman vaaleissa kommunistisen puolueen jälkeen. Šoigu piti paikkansa ministerinä, eikä liittynyt duumaan, jossa Boris Gryzlov valittiin parlamenttiryhmän johtajaksi. Yhtenäisyys yhdistyi Isänmaa – Koko Venäjä -puolueen kanssa Yhtenäiseksi Venäjäksi 2001. lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sergei Šoigu.