Sepoy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sepoy-sotilas 30. punjabilaisrykmentistä. Majuri A.C. Lovettin vesivärimaalaus 1900-luvun alkuvuosilta.

Sepoy oli nimitys, jota käytettiin yleensä intialaisesta sotilaasta erityisesti aikana, jolloin Intia oli Britannian siirtomaa. Nimitys on jäänyt osittaiseen käyttöön Intian, Pakistanin ja Bangladeshin armeijoihin, joissa sillä tarkoitetaan sotamiehen arvoa.[1]

Termi sepoy juontuu persiankielisestä sanasta sipāh, joka tarkoittaa jalkaväen sotilasta. Osmanien valtakunnassa termiä sipahi käytettiin ratsuväen sotilaasta ja aikaa myöten se tuli tarkoittamaan turkkilaisille suurinpiirtein samaa kuin ritari eurooppalaisille. Brittien tavallisimmassa käytössä sepoy merkitsi jalkaväen sotilasta, kun ratsuväen sotilaasta käytettiin nimitystä sowar.

Sanaa sepoy käytettiin ensiksi Englannin Itä-Intian kauppakomppanian toimesta 1700-luvulla, jolloin se oli yksi useista nimitystä, joilla kuvattiin eri kategorioihin kuuluvia alkuperäiskansojen sotilaita Intiassa. Muita samanlaisia olivat esimerkiksi peon, gentoo, mestee ja topasse. Alunperin sepoylla tarkoitettiin univormutonta ja kouluttamatonta hindu- tai muslimisotilasta. Lähes 96 prosenttia brittiläisen Itä-Intian kauppakomppanian 300 000 miehen vahvuisen armeijan sotilaista kuului alkuperäiskansoihin.[2] Myöhemmin sepoy tuli yleisnimitykseksi, jota siirtomaaisännät käyttivät kaikista alkuperäiskansoihin kuuluneista sotilaista, jotka palvelivat eurooppalaisten valtojen joukoissa Intiassa.

Intialaiset sotilaat kapinoivat brittihallintoa vastaan 1857–1858. Tämä konflikti tunnetaan nimellä sepoykapina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. John Keegan: World Armies, s. 312, 545. MacMillan Press Ltd, 1979. ISBN 0-333-17236-1.
  2. Fsmitha.com: India's Sepoy Mutiny