Senttimorgan

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta SenttiMorgan)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Senttimorgan (tunnus cM) on perinnöllisyystieteessä käytetty yksikkö, joka mittaa kahden lokuksen välistä etäisyyttä tietyssä kromosomissa. Senttimorgan ei kuitenkaan ole etäisyyden fysikaalinen, DNA:n pituuteen suoraan verrannollinen mitta, vaan se kertoo lokusten välisen rekombinaation todennäköisyyden.

Kaksi samassa kromosomissa sijaitsevaa geeniä voi meioosissa tapahtuvan tekijäinvaihdon (crossing-over) takia erota toisistaan eri gameetteihin. Odotettujen tekijäinvaihtojen määrä voidaan arvioida (havaitun) rekombinaatiotaajuuden avulla.

Kaksi lokusta on 1 cM:n etäisyydellä toisistaan jos tekijäinvaihdon todennäköisyys niiden välillä on 1%. Toisin sanoen sadassa meioosissa tapahtuisi yksi tekijäinvaihto eli crossing-over.

Senttimorgan on geneettisissä karttayksikkö: kromosomikartoissa lokusten etäisyydet ilmoitetaan cM:eina. Ihmisen kromosomistossa 1 cM vastaa keskimäärin miljoonaa emäsparia. Eri kromosomialueilla rekombinaation todennäköisyys kuitenkin vaihtelee, ja siksi cM ei vastaa aina samaa fyysistä etäisyyttä.

Yksikkö on nimetty geneetikko Thomas Hunt Morganin mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tirri R ym (2001) Biologian sanakirja. Otava.