Sensuuri Itä-Saksassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli käsittelee sensuuria Itä-Saksassa sen olemassaolon aikana eli vuosina 1949−1990. Kuten useat neuvostomaat ennen Berliinin muurin murtumista, myös Itä-Saksa toteutti laajamittaista sensuuria.

Itä-Saksan alkuperäinen perustuslaki ei mahdollistanut lehdistön sensuuria. Lain 9 artiklan 2 osassa mainittiin "median sensuuria ei tule tapahtua". Tämä kohta poistettiin vuoden 1968 uudistuksessa ja siitä tuli lain 27 artikla:

  • "Jokaisella kansalaisella on oikeus vapaasti ja julkisesti ilmaista mielipiteensä, noudattaen perustuslain periaatteita".
  • "Lehdistön, radion ja television vapaus taataan".

Huolimatta tästä koko Itä-Saksan historian ajan tapahtui sekä virallista, että epävirallista sensuuria, joka kuitenkin väheni ajan kuluessa. Johtuen siitä, että Itä-Saksassa oli käytännössä yksipuoluejärjestelmä, oli lehdistö ja media ylipäätään hallitsevan puolueen päätösten alaisena.

Huolimatta siitä, että tilanne oli ristiriidassa perustuslain kanssa, pystyi hallinto toteuttamaan sensuuria hyödyntäen perustuslain mainintaa "...noudattaen perustuslain periaatteita". Tämän nojalla sensuuria toteutettiin vetoamalla esimerkiksi kansalliseen turvallisuuteen tai yleiseen siveellisyyteen.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Censorship in East Germany
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.