Seepia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee eliötä. Väriä käsittelee artikkeli Seepia (väri).
Seepia
Sepia officinalis (aquarium).jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Nilviäiset Mollusca
Luokka: Mustekalat Cephalopoda
Lahko: Seepiat Sepiida
Heimo: Isoseepiat Sepiidae
Suku: Sepia
Laji: officinalis
Kaksiosainen nimi
Sepia officinalis
Linnaeus, 1758
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Seepia Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Seepia Commonsissa

Seepia (Sepia officinalis) on mustekala, jota esiintyy Atlantissa ja Välimeressä. Sitä tavataan Länsi-Euroopan ja Pohjois-Afrikan rannikolla, Välimerellä ja Pohjanmerellä. Täysikasvuinen seepia on noin 49 senttiä pitkä ja noin neljäkiloinen. Subtrooppisten merien yksilöt ovat pienempiä ja harvoin kasvavat yli 30 cm pituisiksi. Seepiat syövät nilviäisiä, äyriäisiä ja pikkukaloja.

Ruumiinrakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seepialla on kahdeksan tavallisen lonkeron lisäksi kaksi pitkää metsästyslonkeroa. Suu sijaitsee lonkeroiden keskellä. Lisäksi seepialla on lihaksikas kieli, jolla se voi joidenkin sammakoiden tavoin hyökätä saaliinsa kimppuun pidemmän matkan päästä. Kielessä on pieniä "kynsiä", joilla seepia saa otteen saaliistaan. Joillain seepioilla on mietoa myrkkyä, jolla saa lamaannutettua vastustajan. Seepialla on pääjalkaisille ominaiset piirteet: sinistä verta, kolme sydäntä, rengasmaiset aivot, joiden läpi kulkee vatsa, ja musteen erittäminen. Seepialla on kameleonttimainen iho. Se pystyy muuntautumaan ympäristöönsä sopivaksi ja näin hämmentämään saalistaan tai vihollistaan. Seepia elää noin vuodesta puolentoista vuoden ikäiseksi. Vanhemmalla iällä sen saalistustaidot heikkenevät ja se voi kuolla ruoan puutteeseen.

Levinneisyys ja esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seepiaa tavataan enimmäkseen Atlantilla ja Välimerellä, Indonesiassa, Filippiineillä ja Papuassa. Seepia tavataan yleensä noin 200 metrin syvyydessä. Nuori yksilö elää noin 50-80 metrin syvyydessä, kunnes sen iho kehittyy kestämään korkeampaa vedenpainetta

Seepia on yöeläin. Se elää riutta-alueilla, ja sitä on myös onnistuneesti kasvatettu ja saatu se lisääntymään akvaario-oloissa.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seepia-nimike tulee musteesta. Ennen seepioista tehtiin tumman ruskeaa mustetta, kunnes muut keinot yleistyivät. Seepiat ovat suurta herkkua Välimeren maissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.