Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Scenes from a Memory)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory
Dream Theater
Studioalbumin Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  helmi–heinäkuu 1999
Bear Tracks Studios, Suffern, New York
 Julkaistu 26. lokakuuta 1999
 Tuottaja(t) Mike Portnoy & John Petrucci
 Tyylilaji progressiivinen metalli
progressiivinen rock
 Kesto 77.06
 Levy-yhtiö Elektra
Listasijoitukset

Suomi Suomen virallinen lista: 6.[1]
Saksa 8.lähde?
Ranska 40.lähde?
Yhdysvallat 72.lähde?

Dream Theaterin muut julkaisut
Once in a LIVEtime
1998
Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory
1999
Live Scenes from New York
2001
Singlet albumilta Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory
  1. Home
    Julkaistu: 1999
  2. Through Her Eyes
    Julkaistu: 6. kesäkuuta 2000

Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory on yhdysvaltalaisen progressiivista metallia esittävän Dream Theaterin viides studioalbumi. Se julkaistiin Elektra Entertainmentin kautta vuonna 1999.

Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory on konseptialbumi, joka käsittelee muun muassa jälleensyntymistä, rakkautta, murhaa ja uskottomuutta. Kuten albumin nimestä voi päätellä, se on jatkoa Dream Theaterin toiselta albumilta Images and Words löytyvälle kappaleelle "Metropolis Pt. 1: The Miracle and the Sleeper". Nimetessään alkuperäistä kappaletta yhtye ei kuitenkaan ollut suunnitellut jatko-osan tekemistä; nimi oli tarkoitettu vitsiksi.[2] Vasta fanien toistuvien pyyntöjen jälkeen yhtye päätti alkaa työstää toista osaa. Sen oli alun perin tarkoitus olla mukana Falling into Infinity -albumilla yhtenä 20-minuuttisena kappaleena, mutta levy-yhtiön oltua haluton julkaisemaan tuplalevyä se jouduttiin karsimaan muun materiaalin ohella.[3] Touring into Infinity -kiertueen jälkeen yhtye päätti laajentaa aiemmin hyllytetyn kappaleen kokonaiseksi albumiksi. Albumi loppuu samaan ääneen, millä seuraava levy Six Degrees of Inner Turbulence alkaa.

Albumin julkaisua seuranneella Metropolis 2000 -kiertueella Dream Theater esitti albumin livenä kokonaisuudessaan. Kiertueen Pohjois-Amerikan osuuden viimeinen konsertti New Yorkissa kuvattiin ja äänitettiin myöhemmin ilmestynyttä Metropolis 2000: Scenes from New York -DVD:tä varten. Levyllä on myös koko konsertin kestävä kommenttiraita, jolla yhtyeen jäsenet keskustelevat muun muassa albumin tarinasta.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vierailijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Act I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Scene One: Regression – 2.06 (Petrucci / Petrucci)
  2. Scene Two: I. Overture 1928 – 3.37 (Dream Theater)
  3. Scene Two: II. Strange Deja Vu – 5.12 (Dream Theater / Portnoy)
  4. Scene Three: I. Through My Words – 1.02 (Petrucci / Petrucci)
  5. Scene Three: II. Fatal Tragedy – 6.49 (Dream Theater / Myung)
  6. Scene Four: Beyond This Life – 11.22 (Dream Theater / Petrucci)
  7. Scene Five: Through Her Eyes – 5.29 (Dream Theater / Petrucci)

Act II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Scene Six: Home – 12.53 (Dream Theater / Portnoy)
  2. Scene Seven: I. The Dance of Eternity – 6.13 (Dream Theater)
  3. Scene Seven: II. One Last Time – 3.46 (Dream Theater / LaBrie)
  4. Scene Eight: The Spirit Carries On – 6.38 (Dream Theater / Petrucci)
  5. Scene Nine: Finally Free – 09.55 (Dream Theater / Portnoy)

Tarina lyhyesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina alkaa, kun päähenkilö Nicholas rauhoittuu hypnoterapeutin ääneen ja vaipuu hypnoottiseen tilaan. Hän tapaa hypnoosissa naisen nimeltä Victoria, johon hän kokee suurta yhteyttä. ("Regression", "Overture 1928") Victoria pyytää Nicholaksen apua ja mainitsee erään asian vaivaavan häntä. ("Strange Deja Vu") Nicholas löytää tutulta vaikuttavan talon, jossa asuva vanha mies kertoo että talossa murhattiin aikoinaan Victoria-niminen nainen. Nicholas uskoo että Victoria ei saa rauhaa kun murha on selvitetty loppuun saakka, ja siitä muodostuu hänelle pakkomielle. ("Through My Words", "Fatal Tragedy")

Nicholas menee uudelleen hypnoterapiaan ja saa lisätietoa murhatapahtumasta. Hän lukee hypnoottisessa tilassa lehtiartikkelia, jossa silminnäkijä Edward Baynes kertoo kuulleensa kammottavan äänen ja nähneensä kuolleen naisen sekä hänen vieressään aseistetun miehen, joka ampui itsensä. Ampuja oli Edwardin veli Julian, joka oli juuri eronnut Victoriasta Julianin rappiollisten elämäntapojen takia. ("Beyond This Life")

Nick menee hautausmaalle ja murtuu kyyneliin löydettyään Victorian haudan, mutta haluaa päättäväisesti jatkaa hypnoterapiaa ("Through Her Eyes"). Seuraavan terapiasession aikana Nickille selviää että Edwardilla ja Victorialla oli suhde tämän erottua Julianista. ("Home", "The Dance of Eternity")

Nick on viimeistä kertaa hypnoosissa ja ymmärtää nyt, että sielu vaeltaa uuteen ruumiseen kuoleman jälkeen, ja että Victorian sielu elää hänessä. Hän uskoo nyt, että lehtiartikkelin tarina ei ollutkaan koko totuus, ja että Edward oli murhassa jotenkin avainasemassa. ("One Last Time", "The Spirit Carries On")

Lopulta Nickille selviää mitä todella tapahtui: Victoria päätti suhteensa Edwardiin ja palasi yhteen elämäntapansa korjanneen Julianin kanssa. Victoria korostaa, että Edwardin saadessa selville hän tappaisi Julianin. Julian ja Victoria tapaavat toisensa, mutta Edward on myös paikalla ja hän ampuu Julianin ja Victorian. Edward pudottaa väärennetyn itsemurhakirjeen Victorian ruumiin päälle, huutaa apua ja esittää olevansa silminnäkijä. Nicholas on nyt ratkaissut murhamysteerin ja poistuu terapiahuoneesta tuntien suurta helpotusta. Hän ajaa kotiin ja rauhoittuu kuunnellen levysoitinta. Yllättäen hypnoterapeutti saapuu Nickin ovesta ja kehottaa häntä avaamaan silmänsä, heijastellen Edwardin viimeisiä sanoja Victorialle ennen kun hän murhasi tämän. Kuulemme Nickin pelästyneen huudon ja tämän jälkeen levysoittimen kohinaa. ("Finally Free")

Albumin lopun merkitys on jokseenkin epäselvä mutta Scenes from New York -DVD:n kommenttiraidalla yhtye kertoo että hypnoterapeutti on Edwardin jälleensyntymä ja että hän tappoi Nicholaksen.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nicholas
  • Victoria Page
  • senaattori Edward Baynes (The Miracle)
  • Julian Baynes (The Sleeper)
  • hypnoterapeutti

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]