Savonlinnan musiikkiakatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Savonlinnan musiikkiakatemia on musiikkikoulutusta antava yksikkö, jossa kansainvälisesti tunnetut taiteilijat kouluttavat nuoria muusikoita ja laulajia oopperan, liedin ja kamarimusiikin alueilla. Opetus järjestetään kesäisin Savonlinnassa.

Savonlinnan musiikkiakatemian tausta on 1950-luvulla säveltäjä Yrjö Kilpisen perustamissa Savonlinnan musiikkipäivissä. Savonlinnassa kehitettiin kesäistä musiikkikoulutusta tuolloin ennen kuin oopperajuhlat lähtivät käyntiin. Organisaatiomuoto on vaihdellut, mutta toimintaperiaate on pysynyt jo vuosien ajan samana. Hallinnollisesti Savonlinnan musiikkiakatemian toiminnasta vastaa Savonlinnan kesäyliopisto. Toimintaa johtaa taiteellinen toimikunta, jonka puheenjohtaja on pianotaiteilija Ralf Gothóni. Toiminnan järjestelyistä vastaa toiminnanjohtaja.

Musiikkiakatemian koulutus toteutetaan heinäkuussa, jolloin Savonlinnan oopperajuhlien aikaan paikkakunnalla tapahtuu musiikillisesti paljon ja opiskelijoille tarjoutuu mahdollisuus tavata muusikkoja, saada yleisöä ja syventää ammattitaitoaan. Musiikkiakatemian laulukoulutus tarjoaa oopperan ja liedin mestarikurssien lisäksi koulutusta laulaja-pianistiduoille. Kamarimusiikkikursseilla opettajat ja oppilaat musisoivat yhdessä. Vastaavia toimintamalleja löytyy musiikkijuhlien yhteydessä toimivista koulutusyksiköistä kuten Ravinia-juhlien Steans-instituutti ja Salzburgin muusiikkijuhlien Mozarteum-orkesteri. [1].

Lied-koulutuksen opettajina ovat toimineet muiden muassa Helmut Deutsch, Irwin Cage, Hartmut Höll, Graham Johnson ja Roger Vignoles. Laulun opettajina ovat toimineet tunnustetut taiteilijat ja pedagogit Ilena Cotrubas, Thomas Hemsley, Dorothy Irving, Jevgeni Nesterenko, Peter Pears, Mitsuko Shirai ja Sarah Walker. Viimeiset vuodet opetuksesta ovat vastanneet kamarilaulaja Tom Krause ja ohjaaja Eija Tolpo. Vuonna 2010 mukana oli myös oopperalaulaja professori Barbara Bonney. [1].

Savonlinnan musiikkiakatemia on toteuttanut myös omia tuotantoja, kuten Mozartin Cosi fan tutte ja Hugo Wolf -akatemian kanssa Italialainen laulukirja Ralf Gothónin sovituksena kamariorkesterille ja kahdelle laulajalla vuonna 2005. Vuodelle 2011 valmisteilla on Domenico Cimarosan ooppera Il matrimonio segreto (salainen avioliitto). 2011 käynnistetään myös mestarikurssi yhteistyössä Savonlinnan oopperajuhlien kanssa Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajille. 2010 aloitettiin myös musiikkiteknologian koulutus, joka laajenee vuonna 2011.[2][1].

Musiikkiakatemia on käynnistänyt myös kansainvälistä toimintaa, joka suuntautuu Kairoon Egyptiin. Vuosina 2009–2010 on pidetty kursseja egyptiläisille opiskelijoille. Kairossa olivat mukana Ralf Gothóni, alttoviulisti Teemu Kupiainen, sellisti, professori Arto Noras, ohjaaja Eija Tolpo sekä pianisti Jari Hiekkapelto. Toiminnan myötä egyptiläismuusikoita on osallistunut myös koulutukseen Savonlinnassa. [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kamarimusiikkia Onnelisten Ateljeessa (ohjelmalehtinen). Savonlinna: Savonlinnasali., 2010.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kamarimusiikkia Onnelisten Ateljeessa (ohjelmalehtinen), s. 3. Savonlinna: Savonlinnasali, 2010.
  2. Musiikkiakatemian hyvät uutiset Itä-Savo. 20.7.2010. Savonlinna. Arkistoitu 23.7.2010. Viitattu 23.7.2010.
  3. Savonlinnan musiikki-akatemia Kairossa Itä-Savo. 26.5.2010. Savonlinna. Viitattu 23.7.2010. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]