Santosenkari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Santosenkari
Muut nimet
Santos-Hoikka
Sijainti
Pinta-ala
0,03 km²
Väestö
Asukasluku
asumaton
Kartta

Santosenkari eli Santos-Hoikka on saari Hailuodon kunnassa Perämerellä. Se sijaitsee lähellä Oulun kunnanrajaa, noin kuuden kilometrin päässä Hailuodon Huikun sataman ja Santosen niemen pohjoispuolella.

Saari on matala ja sitä ympäröi karikko. Siellä ei ole minkäänlaista satamaa. Matalien rantojen ja karikkojen takia saareen on vaikea rantautua. Saari on rauhoitettu metsästykseltä. Saarta peittää vähäinen pääasiassa lehtipuiden muodostama metsikkö, Santos-Hoikan eteläranta on ollut rantahietikon peittämä, mutta jäät ja tuulet ovat viimeisten parinkymmenen vuoden aikana kuljettaneet hiekkaa pois.lähde?

Saaressa on aikaisemmin ollut pääosin kalastajien käytössä olleita kalastusmajoja. Nyttemmin saaren muutamat rakennukset ovat vapaa-ajan asumiseen kaavoitetulla erotetuilla tonteilla yksityisten henkilöiden omistamia vapaa-ajan asuntoja.lähde?

Saaren eteläpuolella rantavedessä on 1930-luvulla rakennettu betoninen linjaloistotorni, joka ohjasi laivoja Oulun kaupunkiväylälle.[1] Vuonna 1967 tornin huipulle lisättiin Oulun satamaan johtavan laivaväylän linjataulu.[2]

Lähin toinen saari on Santosenkarin pohjoispuolella sijaitseva Pikku-Hoikka. Hoikanriisi sijaitsee noin 800 metrin päässä idässä ja Ulkolaidanmatalan kivikkosaari vajaan kahden kilometrin päässä länsilounaassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harri Nyman: ”Kohde-esittelyt: Pohjanlahti”, Meriväylien rakennusperintö, s. 20. Santosenkarin loistot. Helsinki: Museovirasto, 2009. ISBN 978-951-616-201-3. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 26.6.2013).
  2. ”Oulu 10 metrin väylä”, Suomen rannikon loistot. Hoikka yl.. Helsinki: Merenkulkulaitos, 1993.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.