Santana Lopez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naya Rivera Santana Lopezina Gleen konserttikiertueella

Santana Lopez on kuvitteellinen televisiohahmo FOXin televisiosarjassa Glee, joka yhdistelee draamaa, komediaa ja musikaalia. Hahmoa näyttelee näyttelijä Naya Rivera. Hahmo esiintyy sarjassa ensimmäisestä jaksosta lähtien (esitettiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa 19. toukokuuta 2009). Hahmon kehittivät Gleen luojat Ryan Murphy, Brad Falchuk ja Ian Brennan. Hahmo esitettiin hiukan sivussa olevana "vastustajana" ja Quinn Fabrayn (Dianna Agron) apurina ensimmäisissä jaksoissa, mutta Santana kasvoi merkittävämmäksi osaksi sarjaa ensimmäisen kauden aikana. Toisella kaudella Santanalla on suurempia juonikuvioita, kuten hänen romanttiset tunteensa parasta ystäväänsä Brittany Pierceä (Heather Morris) kohtaan. Rivera, joka on jatkuvasti kannattanut rakkaustarinaa Santanan ja Brittanyn välillä, on vastaanottanut kehuja esityksestään Santanana, kuten myös laulutyöstään lukuisissa lauluissa, jotka sarjan kuoro eli New Directions on esittänyt.

Santana, Quinn ja Brittany esitellään kolmena suosituimpana cheerleaderina kuvitteellisessa William McKinley -koulussa, joka sijaitsee Limassa, Ohiossa. Sue Sylvester, cheerleading-joukkue Cheeriosin valmentaja käskee Santanan liittyä koulun showkuoroon, jotta Sue voisi Santanan kautta vakoilla kuoron toimintaa. Sarjan edetessä Santana alkaa pitää kuoron jäsenistä ja sanoo olevansa kuorossa, koska hän oikeasti pitää siitä. Santanalla sarjassa on monia suhteita: hän muun muassa tapailee vähän aikaa Noah Puckermania (Mark Salling), vie Finn Hudsonin (Cory Monteith) neitsyyden, ja harrastaa seksiä säännöllisesti parhaan ystävänsä Brittanyn kanssa. Toisella kaudella avataan laajemmin syitä siihen, miksi Santana kohtelee muita vihamielisesti ja harrastaa jatkuvasti irtosuhteita. Santanan paljastetaan kamppailevan romanttisten tunteidensa kanssa parasta ystäväänsä Brittanya kohtaan. Myöhemmin Santanalla on hankaluuksia hyväksyä olevansa lesbo. Hahmon tarinan kehitys sai positiivisen vastaanoton kriitikoilta ja sarjan katsojilta.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. kausi

Santana esitellään suosittuna cheerleaderina William McKinley -koulussa. Santana ja hänen ystävänsä Quinn Fabray ja Brittany Pierce liittyvät koulun showkuoroon. Kolmikon cheerleading-valmentaja Sue Sylvester värvää heidät avukseen tuhotakseen koulun showkuoron. Alussa Santanalla on romanttinen suhde jalkapalloilija Noah Puckermanin kanssa, mutta Santana eroaa hänestä pian, vaikka pari jatkaa on-off-suhdetta toiselle kaudelle saakka. Brittany myös paljastaa sivukommentissaan, että hän ja Santana ovat harrastaneet seksiä. Kun Santanaa ja Brittanya syytetään kuoron settilistan antamisesta Suelle, Santana puolustaa Brittanya ja itseään myöntäen, että nauttii kuorossa olemisesta eikä halua sabotoida sitä. Kun Quinn erotetaan cheerleader-joukkueesta raskautensa takia, Santanasta tulee päächeerleader. Suen käskystä Santana ja Brittany menevät treffeille Finn Hudsonin, yhden glee clubin johtajista, kanssa. Santana vie Finnin neitsyyden, vaikka Finn heti katuukin. Kun Puck alkaa tapailla Mercedes Jonesia (Amber Riley), Santana on mustasukkainen ja laulaa Mercedesin kanssa aggressiivisen dueton "The Boy Is Mine". Samankaltainen kohtaaminen, tosin kokonaan fyysinen, tapahtuu toisella kaudella sen jälkeen kun Puck laulaa rakkauslaulun Lauren Zizesille (Ashley Fink) glee clubin edessä, mutta Santana häviää selvästi Laurenille.

2. kausi

Toisella kaudella Santana alennetaan päächeerleaderin paikastaan, kun Quinn paljastaa Santanan ottaneen kesän aikana silikonirinnat, mikä johtaa fyysiseen taisteluun kahden tytön välillä. Samalla kun Santana ja Brittany suutelevat, Brittany ehdottaa, että heidän pitäisi laulaa glee clubin duetto-kisassa Melissa Etheridgen "Come To My Window". Pelästyneenä Santana väittää, että harrasti seksiä Brittanyn kanssa vain siksi koska Puck ei ollut saatavilla. Brittany alkaa tapailla glee clubin jäsentä Artie Abramsia (Kevin McHale), mikä saa Santanan mustasukkaiseksi. Quinn, Brittany ja Santana eroavat kuorosta vähäksi aikaa Suen pakotettua heidät valitsemaan joko cheerleading tai glee club, mutta Finn saa heidät vakuutettua takaisin kuoroon. Väliaikaisesti ilman poikaystävää Santana erottaa Quinnin ja Sam Evansin (Chord Overstreet) ja seurustelee Samin kanssa useamman viikon ajan. Kun Brittany pyytää, että Santana puhuisi tunteistaan hänelle, Santana tunnustaa että on rakastunut Brittanyyn, mutta pelkää muiden oppilaiden mielipiteitä ja joutuvansa kiusauksen kohteeksi jos he alkaisivat seurustella. Brittany myöntää, että hänkin rakastaa Santanaa, mutta sanoo myös, että ei voi erota Artiesta, koska se ei olisi oikein. Toiveenaan saada Brittany seurustelemaan kanssaan Santana asettuu ehdolle koulun "prom queeniksi" eli tanssiaisten kuningattareksi. Hän kiristää kaapissa olevaa urheilijaa David Karofskya (Max Adler) "homoparrakseen" (eli vale-seurustelukumppanikseen, jotta kukaan ei arvaa hänen olevan lesbo) ja parikseen kisassa. Davidista tulee tanssiaisten kuningas, mutta Santana ei voita kruunua. Brittany lohduttaa häntä ja rohkaisee häntä olemaan ylpeästi oma itsensä. Kun New Directions häviää kuorokilpailun New Yorkissa, Santana hurjistuu, ja syyttää Rachelia ja Finniä häviöstä, koska nämä suutelivat kesken kisan. Brittany kuitenkin lohduttaa häntä ja sanoo, ettei välitä voitosta, koska saa viettää seuraavankin vuoden ystäviensä kanssa glee clubissa. Santana myös kysyy Brittanyn tunteista häntä kohtaan, ja Brittany sanoo, että rakastaa Santanaa enemmän kuin ketään muuta koko maailmassa ja että kaikki on mahdollista. Santana ei kuitenkaan vielä uskalla tulla ulos kaapista, joten hän ja Brittany jatkavat parhaina ystävinä vaikka rakastavatkin toisiaan.

3. kausi

Kolmannella kaudella Santana ja Brittany liittyvät uudelleen huutosakkiin, ja Sue nimittää Santanan joukkueen kapteeniksi Becky Jacksonin (Lauren Potter) lisäksi. Santana erotetaan vähäksi aikaa glee clubista epälojaaliutensa takia, ja vaikka hän saakin palata clubiin pian takaisin, hän jättää sen uudestaan liittyäkseen Mercedesin kanssa uuteen, pelkästään tytöille tarkoitettuun glee clubiin, The Troubletonesiin. Santana vakuuttaa Brittanyn, joka on nyt hänen tyttöystävänsä, tulemaan hänen kanssaan. Mash Off- jaksossa Santana lisää kilpailua kahden kuoron välillä vielä enemmän kiusaamalla Finniä ja Rorya. Kun Santanan Finnille tarkoitetusta anteeksipyynnöstä tuleekin loukkauksia täynnä oleva, Finn syyttää Santanaa pelkuriksi tämän talloessa muita jalkoihinsa koska hän ei pysty myöntämään muille että on rakastunut Brittanyyn. Koulun käytävällä olevat oppilaat kuulevat Santanan ja Finnin riidan, ja yksi Suen vastustajista vaalikampanjassa käyttää Santanan paljastunutta lesboutta TV-mainoksessa Sueta vastaan. Vaikka Santanaa varoitetaan ennen kuin mainos näytetään hänelle, hän on siitä huolimatta tyrmistynyt, että hänet on julkisesti työnnetty ulos kaapista: hän ei ole kertonut vielä edes vanhemmilleen lesboudestaan. Myöhemmin Santana tulee ulos kaapista vanhemmilleen ja he hyväksyvät hänet, mutta Santanan isoäiti paheksuu sitä, että Santana on tehnyt seksuaalisuudestaan julkisen ja sanoo, ettei Santana ole enää tervetullut hänen kotiinsa, jättäen Santanan murheen murtamana. Troubletonesit häviävät New Directionsille paikalliskisoissa, ja Quinn vakuuttaa Santanan, Brittanyn ja Mercedeksen palaamaan takaisin New Directionsiin luvaten heille, että Troubletonesit saavat esittää yhden kappaleen kaikissa tulevissa kuorokisoissa. Kun rehtori Figgins sanoo Santanalle ja Brittanylle Heart- jaksossa, että he eivät saa suudella julkisesti koulussa saamiensa valitusten takia - vaikka kielto ei koske ollenkaan heteropareja - Santana on vihainen, ja käyttää koulun "God Squadin" (eli "Jumalapartion") ystävänpäivän varainkeräyspalvelua - jossa partio laulaa palkkiota vastaan maksajan valitsemalle ihmiselle - tehdäkseen pointin, ja maksaa partiolle, jotta nämä laulaisivat rakkauslaulun Brittanylle. Myöhemmin koulussa pidetyissä ystävänpäiväjuhlissa God Squad esittää Santanan pyytämän rakkauslaulun Brittanylle, ja Santana ja Brittany tanssivat yhdessä kappaleen aikana, ja kappaleen loputtua suutelevat kaikkien edessä. New Directions kisaa aluekilpailuissa, ja Troubletonesien pitämän esityksen tuella, johon kuuluu Santana, Brittany ja Mercedes, kuoro voittaa.

4. kausi

Neljännen kauden alussa Santana on collegessa ja Brittany vielä McKinleyssä, ja he yrittävät saada kaukosuhteensa toimimaan. Santanan kuitenkin tullessa vierailulle McKinleyyn he eroavat, koska kaukosuhde on vaikea eivätkä he halua satuttaa toisiaan. Santana kuitenkin sanoo Brittanylle, että tulee aina rakastamaan häntä enemmän kuin ketään muuta. Myöhemmin Santana palaa auttamaan koulun Grease-musikaalissa, jossa hän esittää Rizzoa. Kiitospäivän viikonloppuna Santana palaa taas, ja auttaa Glee-clubia valmistautumaan tuleviin kisoihin. Hän ystävystyy clubin uuden jäsenen, bulimiaa sairastavan Marley Rosen (Melissa Benoist) kanssa, kun hän päättää olevansa Marleyn valmentaja. Santana arvaa että Marley ei ole kunnossa, ja kun hän löytää laksatiivia Marleyn repusta hän kertoo Quinnille epäilevänsä, että hänen valmentamansa Kitty Wilde (Becca Tobin), yrittää tahallaan satuttaa Marleyta. Santana on paikalla kisojen aikana ja hänen epäilyksensä osuvat oikeaan kun Marley pyörtyy kesken esityksen lavalle nääntymyksen ja jännityksen takia. Santana vierailee myöhemminkin Ohiossa jouluna, ja myös New Yorkissa Rachelin ja Kurtin luona. Kuultuaan että Brittany seurustelee Samin kanssa hän vierailee uudestaan Ohiossa, jossa mustasukkaisena kinastelee Samin kanssa ja myöhemmin paljastaa tunteensa Brittanylle, joka kannustaa Santanaa lähtemään New Yorkiin tavoittelemaan unelmiaan. Santana muuttaa Rachelin ja Kurtin luokse New Yorkiin. Willin ja Emman häissä ollessaan Santana ja Quinn harrastavat seksiä hotellihuoneessa, sopien kuitenkin, että kyse on vain hauskanpidosta.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naya Rivera Comic Con-fanitapaamisessa San Diegossa vuonna 2010.
Naya Rivera (Santana) ja hänen paras ystävänsä Heather Morris (Brittany) Paley Festivalissa 2011.

Ennen Santanan roolia oli Naya Rivera esiintynyt pienissä rooleissa muissa menestyneissä sarjoissa. Ryan Murphy etsi sarjaan näyttelijöitä, jotka sopeutuisivat teatraalisiin rooleihin. Koe-esiintymisissä näyttelijät, joilla ei ollut aikaisempaa teatterikokemusta joutuivat todistamaan, että osaavat näyttelemisen lisäksi laulaa ja tanssia.

Rivera otti rooliin vaikutteita elokuvista, kuten Tina Feyn komediasta Mean Girls. Rooliin vaikuttivat myös Riveran omat kokemukset koulusta. Rivera on kertonut olleensa koulussa epäsuosittu, kun taas Santana on koulunsa suosituimpia oppilaita. Rivera kertoi, että hän halusi "oikeasti samaistua ja tuntea itsensä ilkeäksi high schoolin toisluokkalaiseksi".

Rivera on kuvaillut Santanaa "koulusi tyypilliseksi cheerleaderiksi, ainakin suurimmaksi osaksi", selittäen: "Hän on todella ilkeä ja rakastaa poikia. Hän on myös hyvin nokkela, joten rakastan näytellä häntä." Rivera on myös kuvannut Santanaa "vähän pahaksi tytöksi", joka on "erittäin sarkastinen ja hauska, ja jolla on hyvin nokkelia sutkautuksia, joita hän vain heittelee väliin." Rivera kertoi pitävänsä siitä, että Santana on kilpailuhenkinen ja itsepäinen, koska oli itse samanlainen. Rivera ei kuitenkaan pitänyt Santanan ilkeästä luonteesta.

Rivera haki roolia, koska hän rakasti laulamista, tanssimista ja näyttelemistä, eikä hänellä ollut aikaisemmin mahdollisuutta yhdistää kaikki kolme samaan projektiin. Rivera koki sarjan vauhdin haastavaksi, etenkin tanssimisen. Kesäkuussa 2009 Rivera kommentoi, että hänelle unohtumattomin hetkensä sarjassa oli koe-esiintyminen Uudet Tuulet-kuoroon, jolloin hän, Dianna Agron ja Heather Morris esittivät kappaleen, "I Say A Little Prayer". Santanalla ei ole sarjan alussa juuri repliikkejä, mutta tämä muuttuu ensimmäisen kauden yhdeksässä viimeisessä jaksossa. Rivera on kertonut, ettei hahmon ollut tarkoitus olla iso osa sarjaa. Rivera kommentoi hahmoa sanoen: "Santana on aiheuttanut kaaosta ihmisten poikaystävien, vauvojen ja opettajien kanssa - hän on koulun kauhu, ja jatkaa vihollisena olemista." Vaikka Santana jatkaa muiden tallomista jalkoihinsa saadakseen haluamansa, hän näyttää myös myötätuntoa muille hahmoille ja lojaaliutta Uudet Tuulet-kuorolle.

Rivera kannatti näkyvästi Santanan ja Brittanyn suhdetta. Riveran suhtautuminen Santanan tunteisiin auttoi häntä hahmon esittämisessä. Huhtikuussa 2010 häneltä kysyttiin, olisiko "joku pojista" Santanan sielunkumppani, johon Rivera vastasi, "Minusta Brittany on hänen sielunkumppaninsa. Mielestäni heidän pitäisi päätyä yhteen. He rakastavat toisiaan." Kuukausi myöhemmin The Advocaten haastattelussa Rivera toisti mielipiteensä sanoen, "Ehkä he (Brittany ja Santana) rakastuvat. Minusta he ovat sielunkumppaneita. Brittany vain ymmärtää Santanaa, vaikka moni ihminen ei pidäkään hänestä."

Rivera vastasi joulukuussa 2010 Twitterissä sarjan faneille, jotka olivat pettyneitä siihen, että Santanan ja Brittanyn suhdetta ei oltu näytetty sarjassa hetkeen. Rivera twiittasi, "Täällä on ollut Brittana-fanien (Brittana on sarjan fanien käyttämä nimitys Brittanyn ja Santanan suhteelle) rähinää... Älkää huoliko, minäkin kaipaan sitä." Tammikuussa 2011 julkaistiin artikkeli otsikolla "Brittanan tulevaisuus: Ei näytä hyvältä". Rivera vastasi sarjan fanien voimakkaaseen reaktioon sanoen: "Oikeasti, syvemmällä tasolla, tytöt, jotka käyvät läpi seksuaalisuuttaan jokapäiväisessä elämässään, eikä se heidän maailmassaan ole niin huvittavaa, he eräässä mielessä katsoivat meitä ylöspäin ja saivat tukea. Sen takia toivon, että Brittanyn ja Santanan tarinaa jatketaan." Artikkelin julkaisun jälkeen yksi sarjan tekijöistä, Brad Falchuk, twiittasi: "Brittana on käynnissä. Se on aina ollut."

Santanan kehityskaarelle erityisen tärkeä oli toisen kauden viidestoista jakso "Sexy", jossa Santana tunnustaa rakastavansa Brittanya. Tämä kertoo, että hän vihdoin hyväksyy seksuaalisen suuntautumisensa. Falchuk vahvisti, että kohtauksessa Santana tuli ulos itselleen, muttei uskalla vielä tulla kaapista ulos ikätovereilleen. Falchuk kommentoi asiaa sanoen: "Santana on lesbo. Hän ei ehkä ole vielä valmis tulemaan ulos kaapista, mutta hän on lesbo." Kolmannen kauden puolessa välissä Santana on tullut kaapista ikätovereilleen ja vanhemmilleen, ja seurustelee Brittanyn kanssa julkisesti.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Santanan (Naya Rivera, vasemmalla) ja Brittanyn (Heather Morris, oikealla) välinen suhde on otettu hyvin vastaan kriitikoilta ja katsojilta.

Kun pieni pätkä sarjan jaksosta, "Sectionals" näytettiin, tuli siinä ilmi, että Santana ja Brittany ovat harrastaneet seksiä. Lesboviihde-nettisivu AfterEllenin kirjoittaja Dorothy Snarker ylisti paria ja viittasi tähän portmanteau-nimellä Brittana, yhdistäen Santanan ja Brittanyn nimet. Snarker kutsui kaksikkoa "uudeksi suosikki Glee-parikseen", kommentoiden: "Vaikka Heather Morrisilla (Brittany) ja Naya Riveralla (Santana) on ollut minimaalisen vähän ruutuaikaa, he ovat saaneet tämän aikaan. Hyvästi Finn ja Rachel - minä olen Brittana-tiimissä nyt."

The A.V Clubin Todd VanderWerff ylisti Santanan hahmokehitystä, kutsuen sitä Born This Way-jakson kohokohdaksi. Hän jatkoi, "Paras asia tässä jaksossa on Naya Riveran työ Santanana ja tarina, jonka kolme käsikirjoittajaa ovat tehneet hänelle. Rivera on todella loistanut tällä kaudella, muuttuen tavallisesta ilkeästä cheerleaderista oikeaksi hahmoksi, jolla on motivaatioita ja joka saattaa olla parempi vihollinen sarjalle kuin Sue. Sarjassa, jossa meidän on tarkoitus hyväksyä, että hahmot tekevät mitä tahansa kirjoittajat vain tarvitsevat niiden tekevän kohtauksesta kohtaukseen, Santanan tarina hänen tajutessaan tunteensa Brittanya kohtaan ja että hän luultavasti on lesbo on ollut hyvin tehty ja yllättävän syvällinen. Santanan paljastus ei ole pyyhkinyt pois hänen vähemmän miellyttäviä piirteitään; oikeastaan, se on korostanut niitä, kun hän kamppailee ollakseen oma itsensä mutta yrittää silti säilyttää statuksensa koulun kuumimpana tyttönä."

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AfterEllenin Visibility Awardseissa 2010 Santana ja Brittany olivat ehdolla parhaaksi fiktionaaliseksi lesbopariksi, ja Rivera oli ehdolla parhaaksi TV-näyttelijäksi. Samana vuonna Rivera oli ehdolla Imagen Awardsien televisiokategorian paras naissivuosa-palkinnon saajaksi. Rivera ja muut sarjan näyttelijät voittivat palkinnon erinomaisesta näyttelystään komediasarjassa. He olivat ehdolla samassa kategoriassa seuraavanakin vuonna. Rivera oli ehdolla palkinnolle Paras TV-näyttelijä - Johtava rooli komediakategoriassa 2011 ALMA Awardseissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]