Santa María (purjealus)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eräs purjehduskelpoinen Santa María -aluksen replika Madeiralla

Santa María oli suurin Kristoffer Kolumbuksen ensimmäisellä, vuonna 1492 Atlantin poikki länteen suuntautuneella matkalla käytetyistä purjelaivoista. Santa María oli karakkityyppinen alus, joka toimi myös tutkimusmatkan lippulaivana. Muut ensimmäisen tutkimusmatkan purjealukset olivat Pinta ja Niña. Kesken matkan alus haaksirikkoutui jouluna 1492.

Aluksen alkuperäinen nimi oli La Gallega (Galicialainen nainen), luultavasti sen johdosta, että alus oli rakennettu Galiciassa, Pontevedran kaupungissa. Aluksella purjehtineet merimiehet kutsuivat sitä kuitenkin nimellä Marigalante, Likainen Maria, joka viittasi prostituoituun. Kirjoituksissaan pappi Bartolomé de las Casas ei koskaan puhu aluksesta millään näistä kolmesta nimestä, vaan viittaa siihen sanoilla La Capitana tai La Nao.

Aluksen pituudesta ei ole tarkkaa tietoa ja Björn Landström arvioi sen olleen noin 24 m pitkä ja 8 m leveimmältä kohdalta. Tämä kannellinen kolmimastoinen alus oli myös Kolumbuksen laivaston hitain, mutta suoriutui Atlantin ylityksestä kunnialla. Alus haaksirikkoutui myrskyssä Môle Saint-Nicolasin edustalla Haitilla 25. joulukuuta 1492.

Aluksesta on tehty useita replikoita, mutta yksikään niistä ei todennäköisesti ole täydellinen kaksoiskappale, sillä piirustuksia Kolumbuksen laivoista ei ole olemassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]