Samuli Laiho

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Samuli Laiho (s. 1969 Tampere) on suomalainen säveltäjä, sanoittaja, tuottaja ja kitaristi.

Laiho on valmistunut 1998 teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun musiikkiteatterikoulutusohjelman muusikkolinjalta. Hän on säveltänyt ja sanoittanut kymmeniä kotimaisia poplauluja. Samuli Edelmannille ja Sakari Kuosmaselle hän on tehnyt useita lauluja, Edelmannille esimerkiksi Kaikki tahtoo ja Kuosmaselle Pieni sydän. Lisäksi hän on kirjoittanut lauluja elokuviin (muun muassa Levottomat ja Rölli ja metsänhenki). Hän työskennellyt tuottajana muun muassa yhtyeelle Kelpo Pojat sekä Wax real time orchestralle. Laiho on säveltänyt musiikkia muun muassa musikaaleihin, elokuviin, näytelmiin, esimerkiksi Astrid Lindgrenin kirjasta Veljeni Leijonamieli kertovaan näytelmään ja Dostojevskin teoksen Riivaajat sovitukseen Kansallisteatteriin. Muita muistettavia sävellyksiä syntyi näytelmään Myrsky, jota esitti Ryhmäteatteri Suomenlinnassa.

Laiho perusti vuonna 17-vuotiaana 1987 Jussi Sydänmäen kanssa Hearthill-yhtyeen, ja sinä aikana hän teki viisi levyä ja satoja esiintymisiä. Orkesteri esiintyi kotimaan lisäksi esimerkiksi Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Englannissa, Tanskassa ja Saksassa. Vuonna 1992 Laiho aloitti musiikin opiskelun ja jättäytyi muutamaksi vuodeksi pois rockmaailmasta. Hän teki vuonna 1994 omaa nimeään kantavan soololevyn. Myöhemmin hän liittyi Ismo Alanko Säätiöön, jossa hän toimi kitaristina vuosina 1997–2002. Hän on soittanut myös monen muun orkesterin ja artistin, kuten esimerkiksi The Spirit of Hurriganesin, Palefacen ja DJ Slow'n levyillä. Laiho soittaa kitaraa Soul Tattoossa ja on tuottanut sekä säveltänyt yhtyeen esikoisalbumin. Hanke kesti kaksi vuotta. Marraskuussa 2011 Japanin listaykköseksi nousi kappale With you, jonka toinen tekijä Laiho on. Toinen tekijä on japanilaisen lauluntekijä Daich, ja kappaleen esitää japanilainen Sexy Zone -poikabändi.[1]

Laihon vanhemmat ovat näyttelijä Pekka Laiho ja tanssija Eeva Laiho (k.). Hän on naimisissa ja hänellä on tytär ja poika.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aino Frilander: Samuli Laiho valloitti Japanin listan Sexy Zonen kanssa Nyt.fi. 23.11.2011. Viitattu 23.11.2011.