Sam Spade

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sam Spade
Luoja(t) Dashiell Hammett
Näyttelijä(t) Humphrey Bogart
Ensi-
esiintyminen
Maltan haukka
Henkilötiedot
Ammatti yksityisetsivä
Sukupuoli mies
Suhteet

Sam Spade on päähenkilö Dashiell Hammettin romaanissa Maltan haukka (The Maltese Falcon, 1931) ja sen pohjalta tehdyissä elokuvissa. Romaani julkaistiin ensimmäisen kerran jatkokertomuksena Black Mask -kioskikirjallisuuslehdessä.

Sam Spade liitetään yleensä Humphrey Bogartiin, näyttelijään, joka esitti hahmoa kuuluisimmassa, vuonna 1941 valmistuneessa elokuvassa Maltan haukka. Tämä elokuva oli jo kolmas filmatisointi kirjasta. Elokuvasta kuuluisaksi tullut Bogart loi roolissa yksityisetsivän perustyypin, joka on vaikuttanut film noir -hahmoihin siitä lähtien – huolimatta siitä, että hän ei onnistunut värjäämään tukkaansa kirjan vaatimaksi vaaleaksi, häntä pidettiin liian pienenä ja tummana rooliin eikä hän ollut riittävän ”elostelija”.lähde?

George Segal esitti Sam Spade Junioria vuoden 1974 parodiassa The Black Bird.

Radiossa Sam Spadea esitti Edward G. Robinson 1943 Lux Radio Theatern tuotannossa ja Bogart itse 1946 Academy Award Theaterissa. Molemmat esitti CBS. 1946–1951 radioshow’ta kutsuttiin nimellä The Adventures of Sam Spade (esitykset ABC, CBS ja NBC), esiintyjinä Howard Duff ja myöhemmin Steve Dunne. Sarja oli tehty suurelta osin kieli poskessa.