Salmiakkikoskenkorva

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Salmiakkikoskenkorvapullo.

Salmiakkikoskenkorva (salmiakkikossu tai salmari) on salmiakkilikööri, joka sisältää alkoholia 32 tilavuusprosenttia. Salmiakin maku juomassa peittää lähes täysin alkoholin maun.

Salmiakkikoskenkorvaa valmistetaan siten että salmiakki liuotetaan Koskenkorvaan tai johonkin muuhun vastaavaan kirkkaaseen viinaan. Valmistusmenetelmä on helppo, joten salmiakkikoskenkorvaa voidaan valmistaa myös kotona.

Salmiakkikossun historiasta on oma luku Jukka Annalan tietokirjassa Salmiakki (Nemo, 2001).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salmiakkikoskenkorva sai alkunsa ruotsinlaivoilla baarimikkona työskennelleen nykyisen suosikkilaulaja Jari Sillanpään kokeiluista maustaa vodkapaukkuja erilaisilla karamelleillä.[1] Tosiasiassa idea salmiakin käytöstä oli 70- ja 80-luvun nuorisovillityksestä jossa pahanmakuinen alkoholi maustettiin salmiakilla josta lehdistö teki artikkelin jossa kauhisteltiin nuorison alkoholinkäyttöä. Idean isä siis oikeasti on täysin tuntematon.lähde?

Salmiakkisnapsien sekoittaminen levisi Suomen ravintoloihin etenkin kesän 1992 aikana ja myös Alko kehitti vastaavan teollisesti sekoitetun juoman.[2]

Salmiakkikoskenkorva tuli Suomessa myyntiin 1. tammikuuta 1993. Juoma sisälsi alkoholia 38 %-vol, saman verran kuin Koskenkorva, mutta oli likööriluokituksensa vuoksi sitä halvempaa.[3] Se saavutti nopeasti suuren suosion - varsinkin nuorison keskuudessa. Juoman suosiosta tehtiin kaksi kirjallista kysymystä eduskunnassa. Alkoholiasioista vastannut ministeri Toimi Kankaanniemi otti asian esille Alkon johdon kanssa, joka päätti 9. maaliskuuta samana vuonna vetää juoman markkinoilta. Se vedettiin välittömästi vähittäismyynnistä ja myös myynti ravintoloille lopetettiin.[4]

1. maaliskuuta 1995 tuli myyntiin entistä kalliimpi ja vähemmän alkoholia sisältävä salmiakkikoskenkorva.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MTV3.fi: Tiesitkö tämän: Suomalainen suosikkilaulaja keksi salmiakkikossun (web.archive.org) 18.8.2011. Viitattu 08.04.2014.
  2. Valtiopäivät 1993, Kirjallinen kysymys 82, Aittoniemi: Salmiakki-Koskenkorvan kulutuksen vähentämiseksi tarvittavista toimenpiteistä
  3. http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=KK+92/1993&base=erkys&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WP
  4. Valtiopäivät 1993, Kirjallinen kysymys 92, Ala-Harja ym.: Salmiakki-Koskenkorvan kulutuksen vähentämiseksi tarvittavista toimenpiteistä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.